Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ospalí Kanaďané narazili hned na úvod. Těsný triumf Finů ozdobil individuální akcí Kakko

Nevýrazný duel mezi Finskem a Kanadou na začátek mistrovství světa mnoho zajímavých situací nenabídl. Šťastnější byl nakonec výběr Suomi, který se radoval po výsledku 3:1. Akci zápasu předvedl teprve osmnáctiletý talent vítězů Kaapo Kakko, jenž se blýskl povedeným sólovým únikem a v závěru přidal pojistku do prázdné branky.

Kaapo Kakko z Finska překonává Matta Murrayho v kanadské brance
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Jestli si diváci odpoledního duelu mezi Finskem a Kanadou budou něco pamatovat, půjde o obdivuhodný příspěvek mladého Kakka. Mladík Seveřanů, který je plánovanou dvojkou nadcházejícího draftu NHL, ukázal, proč bude v zámoří žádaným hráčem. Ačkoli je teprve čerstvě plnoletý, potvrdil svou připravenost pravidelně nastupovat mezi nejlepšími.

A netrvalo to dlouho. Už v sedmé minutě převzal ve středním pásmu prostrčení od Rajaly, nabral rychlost, protáhl se skrz kanadskou obrannou dvojici, a i když byl faulován a hokejku soupeře měl mezi nohama, dokázal v pádu zasunout puk po bekhendovém blafáku za brankáře Murrayho.

"Byl trpělivý. Už jsem myslel, že mu puk uteče, ale dosáhl na něj a udělal to pěkně," uznal Murray, dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Pittsburghem.

Vítězný gól Finů ale obstaral až Arttu Ilomäki, který šťastně doklepl odražený kotouč v přesilové hře za bezmocného kanadského gólmana. Početní výhoda Seveřanů přitom trvala jen sedm sekund.

Kanaďané předvedli typický úvodní zápas na šampionátu po přesunu do Evropy. Hráči javorového listu, evidentně ještě nedostatečně aklimatizovaní, se dopouštěli mnoha chybných rozehrávek a zbytečných ztrát. Zrychlené tempo svěřenců Alaina Vigneaulta nenastartovala ani trefa Jonathana Marchessaulta v kanadské přesilovce, kterou srovnal na průběžných 1:1.

V závěru si sice Kanada mohla vynutit prodloužení při power-play po šanci Anthonyho Manthy, ale výhru Suomi zachránil skvělým zákrokem brankář Lankinen. Naopak Kakko chvíli poté zavezl puk až do odkryté brány a při své premiéře na seniorském šampionátu přidal druhý gól.

"Předvedli jsme týmový výkon. Povedl se nám začátek a celý zápas jsme bojovali. Je to pro nás skvělý výsledek, protože máme v týmu hodně hráčů, kteří jsou na mistrovství světa poprvé. Máme ale kvalitní tým," uvedl útočník Marko Anttila.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku – skupina A (Košice):

Finsko - Kanada 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Kakko (Rajala, Ilomäki), 43. Ilomäki (Rajala, M. Lehtonen), 60. Kakko - 9. Marchessault (Mark Stone, S. Theodore). Rozhodčí: Hribik (ČR), Björk (Švéd.) - Ondráček (ČR), Oliver (USA). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:1. Diváci: 6764.

Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, N. Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Ilomäki, Savinainen - H. Pesonen, S. Manninen, Kakko - Kiviranta, Luostarinen, Ojamäki - J. Sallinen, Lammikko, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

Kanada: M. Murray - Montour, Chabot, Nurse, Severson, S. Theodore, Stecher, Fabbro - D. Strome, Mark Stone, Marchessault - Couturier, Henrique, Reinhart - McCann, Turris, Mantha - M. Joseph, T. Bertuzzi, Cirelli. Trenér: Alain Vigneault.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články