Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nejlepší formát MS by byl jen s 12 týmy, ale změnit je to těžké, přiznal Fasel

Ještě rok a Mezinárodní hokejová federace (IIHF) bude hledat nového prezidenta. René Fasel během mistrovství světa v Bratislavě potvrdil, že po šampionátu na domácí půdě ve Švýcarsku svůj post po dlouhých letech opustí. Zároveň znovu prohlásil, že by rád zredukoval počet účastníků MS z 16 na 12, ale změna je dle něj obtížná.

René Fasel
zdroj: ČTK autor: Honza Ján

Letošní šampionát přinesl opět dlouhou řadu zápasů, v nichž favorité vyjádřili převahu nad papírově slabšími soupeři výhrou s jednoznačným skóre. Celkem 18 z 56 utkání základní části skončilo rozdílem pěti a více branek, tedy prakticky každý třetí zápas.

Řada až příliš jasně se vyvíjejících duelů opět vyvolala otázky, zda světová špička zbytku světa znovu výrazně neutekla a jestli má být nejvyšší patro světového hokeje přístupné 16 účastníkům, jak je tomu od roku 1998. "Já osobně si myslím, že nejlepší možný by byl formát s 12 týmy, ale je těžké tohle měnit," řekl Fasel v Bratislavě.

Itálie v bratislavské skupině B, v níž hráli také Češi, inkasovala od Ruska debakl 0:10 a skupinu odehrála se skóre 5:48. Druhý nováček mezi elitou Velká Británie na tom nebyl o moc lépe, ve skupině A v Košicích bylo výsledné skóre Britů 9:41. I přesto se oba nováčci nakonec díky jediné výhře udrželi, což se stalo poprvé od roku 2006.

Je nám líto, video expirovalo.
Fasel: Češi proti Rusům předvedli opravdu velký výkon

"A já jsem za to šťastný s ohledem na rozvoj hokeje v těchto zemích. Vím, že oba ty týmy si připsaly vysoké porážky, soustředily se hlavně na ten klíčový zápas a do té doby nebodovaly, ale není nic, co bychom s tímhle mohli dělat," podotkl Fasel.

"Je to celé o sportu a já věřím, že i tohle může oběma zemím hodně pomoci. Příští rok budeme mít zpátky nahoře Kazachstán a Bělorusko. Viděl jsem je hrát a ty týmy se zdají být velmi silné," dodal Fasel.

Zamlouvá se mu využívání videa, bývalý rozhodčí ale varoval, aby jeho používání nepřesáhlo únosnou mez. "Je to dobré například ve chvíli, kdy ověřujeme, jestli puk přešel celým objemem čáru, ale pokud skrze video budeme přehodnocovat čím dál víc rozhodnutí sudích, budeme tuhle hru zabíjet," varoval Fasel.

Prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/ autor: Martti Kainulainen

Za rok skončím

"Chci, aby dál rozhodovali sudí na ledě, i díky své bývalé profesi mám pro rozhodčí pochopení. Ano, udělají někdy chybu, ale i hráč mine prázdnou branku. On nárok na chybu má a rozhodčí ne? Také to jsou jen lidi," doplnil Fasel.

Fasel rovněž potvrdil, co avizoval již začátkem listopadu minulého roku - že v příštím roce po dlouhých letech na pozici šéfa IIHF skončí. Na další období už devětašedesátiletý Švýcar nebude kandidovat s ohledem na svůj věk. V čele federace je rodák z Fribourgu od roku 1994.

"Bude mi už sedmdesát, ve funkci jsem 26 let a mám pocit, že už je správný čas na odchod, i když kolem hokeje se budu pohybovat i nadále. Okolo mě je spousta mladších lidí, kteří mohou a chtějí rozhodovat o tom, jakým směrem světový hokej půjde. A už jsme zažili několik prezidentů, co setrvali až příliš dlouho a byli vyhozeni. Takhle to bude lepší," vysvětlil Fasel.

O Faselově nástupci se rozhodne během MS 2020, které se bude hrát právě v jeho rodné zemi. Za možného nástupce ve funkci prezidenta IIHF byl v listopadu považován šéf německého hokeje Franz Reindl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články