Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nasazení kluků se mi líbí moc, chválil Říha. Dá šanci Bartošákovi i pro čtvrtfinále?

Hodně chyb, ale zároveň silná vůle po vítězství. Trenér Miloš Říha mohl být po generálce se Švýcarskem na čtvrtfinále mistrovství světa spokojen. I tak ale ví, že před českým týmem je práce. Na její pilování má den. "Nasazení, že chtějí kluci hrát, se mi líbí nejvíc," řekl kouč národního týmu.

Miloš Říha na lavičce české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Už ve třetí minutě první třetiny se ozvala třetí švýcarská formace a Češi trefou Fricka prohrávali. Následně přestáli dvě oslabení a Voráček pak mohl z přesilovky srovnat. "Začátek jsme trochu zaspali, nebyli jsme aktivní. Vstoupili jsme do toho, jak jsme vůbec nechtěli," přiznal Říha v rozhovoru pro Českou televizi.

Aktivní byli naopak Švýcaři a reprezentace z toho měla zamotanou hlavu. "Vyloženě jsme se tam nechali provokovat, furt jsme hledali něco, co není hokej, a reagovali na vše, co se dělo na ledě. To bylo špatně," přidal Říha k vyloučením Voráčka a Jaškina.

Po prvním dějství si podle Říhy tým musel ujasnit, co chce hrát. "Trochu jsme si popovídali, vrátili se k hokeji a začali," uvedl trenér. A skutečně: Simon nejdříve otočil skóre na 2:1 a v šesté minutě přidal další gól Frolík. Ve stejné třeitně ještě dokázal Scherwey odpovědět, ale Kubalík opět navýšil vedení.

"A třetí třetina, ta byla v hlavách. Tam jsme si mysleli, že se Švýcaři nezvednou, že už bruslit nebudou, že za sebou mají tři těžké zápasy. Ale naopak. Oni vsadili všechno a hráli velmi dobře," chválil Říha soupeřovo počínání na ledě, kdy se nejprve opět prosadil hráč utkání Schwerey a posila Niederreiter srovnal.

"Švýcaři dělali chyby, my mohli počkat, chtěli jsme pořád střílet góly, místo abychom se zaměřili na chytrost a počkali si na chyby. To mě trochu mrzelo. Snaha ale potom byla vleká, sílu a charakter to má, to se mi na tom líbí," hodnotil Říha konečných 5:4 po Ruttově trefě do prázdné branky.

"Oni hráli vše přes centra, zahajovali útoky přes středního útočníka. My si hlídali hodně mantinely, tu šířku. Pokud jsme tam postavili třetího hráče, tak s tím měli problémy a my získávali kotouče," popsal Říha.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Švýcarsko

Nasazení týmu se mu líbí velice, přemíra snahy by ale podle něj nekdy mohla být i na škodu. "Není to pak to český. Hlava mi tam dnes chyběla hrozně moc. Hlavně ve třetí třetině, kdy jsme nemuseli," zdůraznil.

Přestože Patrik Bartošák dostal od Švýcarů čtři góly, měl být podle Říhy jasným hráčem zápasu. "V určitých fázích nás podržel. Švýcaři jsou v předbrankovém prostoru velmi silní, mají pár signálů z vhazování, které hrají velmi dobře. Podržel nás v závěru neuvěřitelně." Hodinky si nakonec odvezl Jakub Voráček, mimochodem druhý nejproduktivnější hráč turnaje.

Zda dostane Bartošák šanci i ve čtvrtfinále ve čtvrtek, Říha uvést nechtěl. "Neprozradím," řekl rezolutně. A komu budou jeho svěřenci čelit, tím si hlavu nezatěžoval. "Padni, kdo padni," uvedl.

S generálkou je každopádně jinak spokojen. "Stálo to za to, co se týče nasazení. Obě mužstva chtěla vyhrát. Udělali jsme hodně chyb na to, že to je generálka. Ta se ale vždycky nemusí povést a v dalším utkání se to může otočit."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články