Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Na mistrovství světa jako v NHL. Šampionáty se budou hrát na užším kluzišti

Je to tradiční otázka pro hráče přijíždějící na mistrovství světa ze zámoří. Už jste si zvykl na velký led? To se ale změní. Vrcholné turnaje Mezinárodní hokejové federace se budou nově hrát podle jejího doporučení na užším kluzišti. Schválil to kongres IIHF v Bratislavě. 

Ledová plocha v hale v Bratislavě
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Zatím ale není jisté, zda se bude hrát na rozměrech 26x60 metrů jako v NHL už příští rok ve Švýcarsku, kde se turnaj uskuteční v Curychu a Lausanne. "Bylo to schváleno. Platí to hned. Švýcaři dostali otázku, jestli jsou schopní to udělat. Ale jak to dopadne, nevím. Nechci mluvit za ně," řekl generální sekretář Českého hokeje Martin Urban.

O plánech IIHF hrát na užším kluzišti promluvil na začátku ledna při mistrovství světa hráčů do 20 let ve Vancouveru její prezident René Fasel. Změna podle jeho tehdejšího vyjádření připadala v úvahu od roku 2022, kdy se bude hrát olympijský turnaj v Pekingu a světový šampionát mužů ve Finsku.

"Čím více sledujeme takové zápasy, jako jsou například tato utkání juniorů v Kanadě, docházíme k závěru, že jedním z důvodů tak vysoké úrovně hry je právě užší kluziště," řekl Fasel.

Je nám líto, video expirovalo.
Mistrovství světa se v roce 2024 vrátí do Česka

Hřiště v NHL mají na šířku 26 metrů, evropský standard je o čtyři metry více. Právě ve Vancouveru se před devíti lety hrál na užším kluzišti i olympijský turnaj, tehdy však šlo o výjimku z ekonomických důvodů. Mistrovství světa se na něm hrálo v roce 2008 v kanadských městech Québecu a Halifaxu.

"Samozřejmě nikdo nemůže nutit jednotlivé týmy a kluby, aby zužovaly kluziště. To v žádném případě. Ale je doporučení, aby mistrovství světa té nejvyšší úrovně se hrála na 26 metrech, protože je to zajímavé pro diváky," uvedl Urban.

V případě, že pořadatel nebude mít možnost pořádat turnaj na rozměrech 26x60, může zažádat o výjimku, jako ji dostal právě turnaj v roce 2008 v Kanadě. "Musí se ale v obou arénách hrát na stejných rozměrech hřiště," dodal Urban.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články