Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na dravé a týmové Lotyše s Faksou, po Bartošákovi spěchal k porodu i Voráček

Po dvou dnech volna opět zasáhnou do bojů na mistrovství světa v Bratislavě čeští hokejisté. Češi půjdou na Lotyše v podobné sestavě, s jakou odehráli poslední duel proti Rusům, ovšem s tím rozdílem, že na soupisku přibyli obránce Petr Zámorský a útočník Radek Faksa. Je také jisté, že první start brankáře Pavla Francouze na MS se zatím odkládá. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 19:45.

Češi se připravují na utkání s Lotyšskem
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Radek Faksa z Dallasu má od vedení Stars svolení zasáhnout do turnaje právě až od čtvrtka. Na křídlech by měl mít Jakuba Vránu a Ondřeje Paláta, nahradí tak Filipa Chytila. "Všichni tři hrají v NHL a jsou na něco zvyklí. Mohli by šlapat jako lajna, ale ukáže nám to samozřejmě až zápas," uvedl asistent trenéra Robert Reichel.

Přípravu Jakuba Voráčka "narušila" příjemná událost. Poté, co po utkání se Švédskem opustil na otočku tým gólman Patrik Bartošák kvůli narození syna, stejně tak o pár dní později spěchal k porodu také kapitán českého týmu. "Markétka všechno perfektně zvládla a je v pořádku. Jsem na ni opravdu moc pyšnej," uvedl pak Voráček, který narychlo odcestoval do Uherského Hradiště.

Devětadvacetiletý útočník Philadelphie synův příchod na svět stihl. "Do porodnice v Uherském Hradišti odvezl kapitána národního mužstva po čtvrté hodině ráno manažer Jan Černý, Jakub se vrátí odpoledne," potvrdil tiskový mluvčí Zdeněk Zikmund.

S Voráčkem počítají i trenéři. "Měl by tady být včas na zápas. Když nebude nějaký problém, měl by normálně nastoupit," uvedl po rozbruslení asistent trenéra Robert Reichel. "Myslím, že i pro Vorase je to příjemné, že se vše stalo už teď a nemusíme to řešit dál v turnaji. Stalo se, to je příroda, té nemůžeme poručit. Tak to prostě je," prohlásil Reichel.

Zkušenost doplňuje dravé lotyšské mládí

Lotyšsko má za sebou dva papírově slabší soupeře, s nimiž nezaváhalo, a dokázalo hodně potrápit i obhájce stříbra Švýcary. Ty zachránil za stavu 1:1 až v 57. minutě vítězným gólem Nico Hischier.

Lotyšsko táhnou na MS zkušení hráči, ale také dva mladíci, kteří prožili letos debut v NHL. Rudolfs Balcers v dresu Ottawy a Teodors Blugers v Pittsburghu, za který hraje i Dominik Simon.

"Vím, že tvrdě pracuje. Je to taková jejich identita. Hrajou tvrdě, hodně bruslí, hrají dobře týmově. Nejsou žádní extra světoví hráči jako Rusové, ale určitě to nebude nic lehkého," podotkl Simon.

Jak to dopadne s buly a přesilovkami?

Ačkoliv má ofenziva patřit mezi hlavní přednosti českého výběru, proti sborné se hráči střelecky neprosadili ani jedinkrát. "Musíme se víc tlačit do brány a dát si pozor na chyby, které jsme udělali v prvních dvou třetinách a stály nás góly," uvedl obránce Radko Gudas. "Určitě musíme zapracovat na některých komponentech hry, ať jsou to přesilovky nebo vhazování. To bylo v duelu s Rusy špatné," doplnil útočník Jan Kovář.

"Málo jsme stříleli a netlačili se do branky tolik jako proti severským soupeřům. Rusové si to hlídali, ale my jim to usnadnili tím, že jsme přehrávali střelecké pozice. Byla tam několikrát přihrávka navíc místo pořádné střely. Musíme si z toho vzít poučení, vrátit se k jednoduchosti. Hráli jsme s nimi hokej nahoru dolů, místo abychom víc podrželi puk, nešla moc ani vhazování, takhle by to hrát nešlo," řekl útočník Tomáš Zohorna.

Poslední vzájemný souboj se odehrál před třemi lety ve skupině na MS v Rusku. Od prohry tehdy český tým uchránil Michal Řepík gólem na 3:3 necelou minutu před koncem třetí třetiny, nájezdy pak rozhodl Lukáš Kašpar.

Pravděpodobná sestava ČR:

Bartošák - Gudas, Kolář, Hronek, D. Musil, Rutta, Moravčík, Zámorský, D. Sklenička - J. Voráček, Simon, Frolík - J. Vrána, Faksa, Palát - Řepík, Jan Kovář, D. Kubalík - H. Zohorna, T. Zohorna, Jaškin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články