Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Murray zamkl branku. V zámořském šlágru excelovala Kanada

Šesté vítězství za sebou si na mistrovství světa připsali Kanaďané. V závěrečném utkání skupiny A porazili rivaly z USA 3:0, skočili před Finy na první místo a zároveň rozhodli o tom, že si česká reprezentace zahraje ve čtvrtfinále s Německem. Skóre zámořského derby otevřel ve 2. minutě Pierre-Luc Dubois, náskok zdvojnásobil Kyle Turris a třetí gól přidal Jared McCann. Spolehlivý brankář Matt Murray americké střelce vynuloval.

Kanaďan Pierre-Luc Dubois překonává amerického brankáře Coryho Schneidera
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Kanaďané podruhé za sebou neinkasovali, zůstanou v Košicích a ve čtvrtfinále nastoupí ve čtvrtek proti Švýcarům. Američané se přestěhují do Bratislavy, kde se střetnou s Ruskem.

"Američané tvrdě makali, mají tady dobrý tým. Naše defenziva byla ovšem výborná, to bylo klíčové. Nezačali jsme na turnaji nejlépe, ale myslím si, že hrajeme zápas od zápasu líp a chceme v tom pokračovat," řekl Murray.

Reprezentaci ze země javorových listů se stejně jako v předchozích dvou zápasech proti Německu a Dánsku vydařil začátek a již po 109 sekundách se dostala do vedení, když gólmana Schneidera překonal po chytré a nečekané Stoneově přihrávce Dubois.

Kanaďané byli aktivnější a v 9. minutě vedení navýšili. Přečíslení dva na jednoho vyřešil Anthony Mantha ideálním pasem na Turrise, který chladnokrevně skóroval. 

Murray navíc příležitosti soupeře likvidoval s lehkostí sobě vlastní. V polovině utkání mohl snížit z brejku Vatrano, ale trefil pouze tyč. "Měli jsme pár šancí, ale nevyužili jsme je. Zároveň musíme hrát lépe před naší brankou," řekl americký obránce Zach Werenski.

Ve 36. minutě se naopak na druhé straně prosadil McCann, čímž vzdor zámořského rivala víceméně ukončil. "Daří se nám dávat góly ve správnou chvíli," pochvaloval si útočník Jonathan Marchessault.

Vyprodaná Steel arena další gól neviděla, Murray potřeboval k čistému kontu 28 zákroků. "Chytal opravdu dobře, ale celá naše defenziva byla výborná," pochvaloval si další forvard Kyle Turris.

Kanada - USA 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Dubois (Stone), 9. Turris (Mantha), 36. McCann (Turris, Fabbro). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Fraňo - Lhotský (oba ČR), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 2:2, navíc Mantha (Kan.) 10 min. Bez využití. Diváci: 7440.

Kanada: Murray - Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Theodore, Fabbro, Myers - Stone, Dubois, Marchessault - Reinhart, Couturier, Cirelli - Mantha, Turris, McCann - Joseph, Henrique, Jost - Strome. Trenér: Alain Vigneault.

USA: Schneider - R. Suter, Martinez, Werenski, Skjei, Q. Hughes, Hanifin, Fox - P. Kane, White, DeBrincat - Keller, D. Larkin, J. van Riemsdyk - Kreider, Eichel, Gaudreau - D. Ryan, Glendening, Vatrano - Kunin. Trenér: Jeff Blashill.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články