Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Medailové vzpomínky ožívají. Už se těším. V roce 2011 jsme v Bratislavě byli jako doma, hlásí Voráček

Hrálo se sice na Slovensku, ale atmosféra byla jako doma. To je jedna z hlavních vzpomínek Jakuba Voráčka na šampionát v roce 2011, který Česku přinesl bronz. Nyní se mistrovství světa vrací opět na stejné místo a hvězdný útočník u toho ani tentokrát chybět nebude. Cíl má pro turnaj jasný – pomoci národnímu celku ukončit čekání na medaili a zlepšit si náladu po sezoně v zámoří.

Jakub Voráček
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Nepříliš povedenou sezonu Philadelphie v NHL nechal Jakub Voráček už za zády. Odpočinul si, nabral síly a teď vyhlíží start květnového MS. O to více, že loňský šampionát v Dánsku vynechal.

Devětadvacetiletý hráč přiznal, že ho účast v Bratislavě od začátku hodně lákala. "Pamatuju si to z roku 2011, kdy jsme byli v podstatě jako doma. Později v Praze za námi bylo 17 tisíc lidí, v Bratislavě to bylo tehdy o něco menší, ale ta atmosféra byla fakt neuvěřitelná. Moc se na to těším," řekl Voráček poté, co se v Nitře připojil k týmu.

Vzpomínky na MS 2011, ale i na turnaj o rok dříve, kdy se stal mistrem světa, jsou stále velmi silné. "Už jsem si něčím v hokejovém životě prošel, ale tohle si samozřejmě pamatujete. Zlato i pak ten bronz z Bratislavy, na to se nezapomíná. Byl bych rád, kdybychom si to zopakovali," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Voráček a Gudas už jsou s reprezentací, chyběl Gulaš

Flyers v NHL zůstali za branami play-off, přesto nemá z ročníku jen špatné dojmy. "Očekávání byla samozřejmě daleko větší a zklamání bylo velké. Někdy v prosinci jsme byli 16 bodů mimo play-off, takže z té druhé části sezony tam byla spíš pozitiva. Dostali jsme se až na dosah tří bodů. Pak nám tedy došly síly a nedostali jsme se tam. Příští sezonu to musí být lepší," prohlásil Voráček.

Faktorů neúspěchu podle něj bylo více. "Když vám to uteče až na 16 bodů už někdy v prosinci, je pak těžké s tím něco dělat. Protočili jsme osm gólmanů za sezonu, někteří hráči neměli sezonu jako tu minulou a prohrávali jsme zápasy, které byly vyhrané, nebo ty, v nichž jsme byli lepší," označil Voráček příčiny brzkého konce klubové sezony.

Nasazení osmi brankářů během sezony znamenalo neradostný rekord NHL. "Poslední roky mi přijde, že každou sezonu lámeme nějaký rekord. Nějaké dva tři roky zpátky jsme vyhráli deset zápasů po sobě a nedostali jsme se do play-off. Minulou sezonu jsme desetkrát za sebou prohráli a zase jsme ho naopak udělali. Letos gólmani, tak jsem zvědav, co nás čeká příště," prohlásil Voráček s hořkým pousmáním.

Změnu k lepšímu přinesla změna na střídačce, když Scott Gordon jakožto dočasný kouč nahradil Davea Hakstola. "Dalo nám to nový život. Začali jsme hrát lepší hokej a věřit si. Někdy se tak povede. Po té ztrátě jsme to nedotáhli, ale Scott Gordon odvedl určitě dobrou práci a má u hráčů zasloužený respekt," ocenil Voráček.

Závěr ligy pro něj byl těžký fyzicky i psychicky. "Ten tlak tam samozřejmě byl, o to víc, když jsme se dostali tak blízko a lidé nám začali věřit, že to dokážeme. Týmy před námi pak ale vyhrávaly tak moc, že to vypadalo, že bychom museli vyhrát asi 20 zápasů z 21, abychom se tam dostali," přiblížil Voráček.

"Zklamání bylo velké, protože ta liga je hrozně vyrovnaná, což je dobře vidět na tom, že Tampa Bay i Calgary už jsou venku. Jdete do play-off ze sedmého osmého místa, ale stát se může cokoliv. Ale teď už je po sezoně v zámoří a já se soustředím na mistrovství světa," zdůraznil Voráček.

Do přípravy několikrát zasáhne

Sám po loňských 85 bodech v základní části zaznamenal v 78 utkáních 66 bodů za 20 gólů a 46 nahrávek. To znamená dalších 66 tisíc dolarů na konto Nadace Jakuba Voráčka, která podporuje lidi s roztroušenou sklerózou a o jejíž chod se stará Voráčkova starší sestra Petra Klausová.

"Domluvili jsme se spolu, že to ještě protáhneme na mistrovství. A připočteme to k tomu. Žádnou konkrétní laťku mi ale ségra nenastavila. Ona dobře ví, že když budu v pohodě, tak to prostě přijde. Nejedu tam sbírat body, ale s cílem, abychom tam něco uhráli," konstatoval Voráček.

Od konce NHL byl na ledě jen minimálně. "Naposledy ve středu, jinak jsem ale musel nechat orazit kyčle, úpony a záda. Cítím se teď dobře. Potřeboval jsem si orazit a doléčit nějaké pohmožděniny. Pomohlo mi to, už se těším. Nevím, zda mi to bude teď chybět, ale já se soustředím na 10. května," zdůraznil Voráček.

V přípravě je před ním možnost odehrát ještě pět zápasů. "To zápasové tempo je důležité, stejně tak dostat do hráčů a týmu nějaký systém. Určitě jich pár odehraju a uvidíme," řekl Voráček.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články