Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kolektivní výkon, chválil Říha. Vrátí se Vrána na Kanadu? Je to možné, o jeho kvalitách víme, řekl

Kolektivní výkon od prvního hráče do posledního. Tak Miloš Říha ocenil, jak český tým zvládl roli favoritů ve čtvrtfinálovém souboji s Německem. Trenérovi národního týmu se zamlouvala i trpělivost, kterou mužstvo ukázalo při dlouho vyrovnaném průběhu zápasu. Nyní Říha věří, že jeho svěřenci budou mít sílu i na úspěch v semifinále proti Kanadě. Přímý přenos utkání i s předzápasovým studiem sledujte v sobotu od 19:00 na ČT sport, webu ctsport.cz a v HBbTV.

Trenér národního týmu Miloš Říha
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Říhu těšilo, že tým byl ve zlomovém utkání mistrovství světa i disciplinovaný. "Nebyli jsme tolik vylučovaní, a to bylo nesmírně důležité. Na začátku jsme byli trochu zakřiknutí, byť jsme tam měli šance na góly. Kdybychom je dali, možná jsme se uklidnili dřív," řekl Říha.

Zásadní podle něj bylo, aby hráči zůstali trpěliví. "Na tom jsme to postavili a myslím, že si kluci dali říct. Se Švýcarskem to bylo bláznění a kluci si to řekli sami, my jsme jim to připomínali," přitakal Říha.

Němci byli z jeho pohledu velmi zarputilým soupeřem. "Trochu špatně jsme kombinovali a špatně jsme se dostávali přes modré čáry. Dělali jsme tam chybičky a Němci z toho těžili, drželi nám střední pásmo," připomněl šedesátiletý trenér.

"Potom jsme se ale vrátili k tomu, co jsme s nimi hráli i v Karlových Varech (v přípravě, pozn. red.), kdy jsme to hráli šířkou. Dostávali jsme se jednoduše do třetiny, vstřelili jsme důležitý gól, což nás uklidnilo, a ten závěr jsme zvládli," doplnil Říha.

Pro celý tým považuje za důležité, že se reprezentace po delší době prosadila opět mezi první čtyřku. Naposledy překonali Češi nástrahy čtvrtfinále před čtyřmi lety v Praze. 

"Je dobře, že fanoušci nepřijeli jenom tak, fandí nám a český hokej se zase posunul o malinko výš. Neříkám, že jsme se posunuli nějak moc nebo že už je to nějaký odrazový můstek, ale ti kluci tomu opravdu dávají všechno," ocenil své svěřence Říha.

Velkým uklidněním pro tým byl zásah Dominika Kubalíka na 3:1 po polovině třetí třetiny. "Ten tlak byl obrovský. Němci přijeli a neměli co ztratit. My jsme těžili z té trpělivosti, kázně a disciplíny. Ale nebyli jsme tolik vylučovaní, navíc oslabení jsme odehráli perfektně, což nám strašně zvedalo sebedůvěru," prohlásil Říha.

Radost českých hokejistů po gólu v síti Německa
zdroj: REUTERS autor: Vasily Fedosenko

Českému týmu výrazně pomohl vedoucí gól Jakuba Voráčka. "Mužstvo uklidnil. Kuba se snažil a chtěl to rozhodnout, první lajně to nešlo, ale počkali si zase na tu chvíli. Důležité však je, že všechny lajny byly v pořádku a hráči tam doplňovali jeden druhého."

Říha plánoval, že než se s kolegy vrhne na přípravu na Kanadu, alespoň trošku si postup vychutná. Třeba i skleničkou vína. "Dávám si vždycky. Půjdeme zase na ten náš rituál, půjdeme na pivko, sedneme si spolu všichni a pak začneme zase pracovat," nastínil Říha.

Mimo sestavu zůstal útočník Jakub Vrána, loňský vítěz Stanley Cupu. "Máme promyšlené tahy se všemi hráči. Nejde o žádný risk. Víme, že je to brejkový hráč, víme, že je lehký a technický, což by nám na Němce nesedělo. Takže jsme se rozhodli takhle a nic jsme neriskovali. Proti Kanadě budu sestavu řešit úplně odznova," řekl Říha.

Nastínil přesto, co od zápasu očekává. "Kanada je špička, bruslařsky i technicky. Vyhovujou si, jsou tam obrovské hvězdy. Ale já si myslím, že se dá hrát s každým. Pokud budeme takhle disciplinovaní a vydržíme s nimi v tempu, tak máme šanci. I oni znervózněli v nějakých fázích a také měli štěstí. Takže proč bychom nemohli překonat i je?" podotkl Říha.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články