Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kanada utekla vyřazení v poslední sekundě a Stone rozhodl v prodloužení o postupu přes Švýcary

Neskutečný obrat předvedla Kanada ve čtvrtfinále mistrovství světa proti Švýcarsku. Za stavu 1:2 srovnal 0,073 sekundy před koncem základní hrací doby Severson a v prodloužení při hře ve třech hráčích na obou stranách rozhodl kanonýr Stone o výhře javorových listů 3:2.

Mark Stone z Kanady rozhoduje čtvrtfinále MS proti Švýcarsku
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Vše se schylovalo ke švýcarskému repete. Loni Kanaďané vypadli v semifinále právě proti Švýcarsku a letos byli vyřazení opět blízko. Výběr helvétského kříže vedl po dvou využitých přesilových hrách 2:1, jenže drtivý závěr soupeře jim zhatil postupové oslavy.

V poslední sekundě srovnal Severson po střele od modré čáry, jeho gól ale musel posvětit videorozhodčí, protože padl s vypršením základní hrací doby. Časomíra nakonec ukázala, že Kanaďané vyrovnání stihli.

"Jediné, co vám k tomu můžu říct, je, že jsem viděl puk v brance. Nevěděl jsem, kolik času zbývá. Věděl jsem, že se blíží konec, a nakonec to skončilo gólem 0,4 sekundy před koncem, což bylo úžasné," řekl Severson, jenž podle oficiálního záznamu videorozhodčího skóroval 0,073 sekundy před koncem normální hrací doby.

Prodloužení, které se hrálo ve třech hráčích na každé straně, trvalo jen pět minut. Dubois se dostal se Stonem do přečíslení a kanonýrovi Vegas předložil ideální přihrávku. Stone svým druhým gólem v utkání rozhodl o výhře, Kanada si tak popáté v řadě zahraje o medaile.

Švýcaři přichystali proti Kanadě znovu vhodnou taktiku. Aktivní a důraznou hrou drželi Kanaďany na uzdě, vyvarovali se zbytečných faulů, a navíc sami trestali v přesilových hrách. Nejprve se prosadil Andrighetto a po Stoneově srovnání také Hischier. Hlavní švýcarský talent přitom zužitkoval početní výhodu jen tři sekundy před druhou přestávkou.

Helvétskému výběru se ale nepodařilo přidat uklidňující třetí gól, který by mohl utkání definitivně zlomit. Naopak Kanaďané postupně zvyšovali tlak. Marchessault z dobré pozice skvělého Genoniho nepřekonal a Nurse nastřelil v dalším oslabení jen tyč. Na druhé straně mohl rozhodnout Fiala, ale Murray ho při přečíslení dvou na jednoho vychytal.

U závěrečné trefy v poslední minutě byl opět Stone, který tak v utkání nasbíral tři body. Na turnaji se zlepšil už na 12 bodů, ve střelecké tabulce se dokonce dělí o první místo se sedmi trefami. Švýcaři tak po smolné porážce nezopakují loňskou jízdu až do finále a na turnaji končí.

"Při hře pět na pět jsme zápas kontrolovali, ale Švýcaři dokázali dvakrát skórovat v přesilových hrách. A na tomto turnaji jsou přesilovky i hra v oslabení hodně důležité. Nakonec jsme ale dokázali vyrovnat," řekl Stone.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku – čtvrtfinále (Košice):

Kanada - Švýcarsko 3:2 v prodl. (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Stone (Fabbro, Dubois), 60. Severson (Stone), 66. Stone (Dubois, Theodore) - 19. Andrighetto (R. Diaz, Fiala), 40. Hischier (Martschini, Niederreiter). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Rantala - Sormunen (oba Fin.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:2. Diváci: 6157.

Kanada: Murray - Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Theodore, Fabbro, Myers - Stone, Dubois, Marchessault - Reinhart, Couturier, Cirelli - Jost, Turris, McCann - Joseph, Strome, Henrique. Trenér: Alain Vigneault.

Švýcarsko: Genoni - Josi, R. Diaz, Genazzi, Loeffel, Frick, Fora - Fiala, Hischier, Niederreiter - Andrighetto, Haas, Hofmann - Martschini, Kurashev, Scherwey - S. Moser, Ch. Bertschy, Ambühl - Praplan, Rod. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články