Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kanada mě ničím nepřekvapila. Dělali jsme ale chyby a oni dali ze všeho gól, litoval Říha

Zkoušel rotovat sestavou, změnit brankáře. Nic z toho ale český tým v semifinále nenakoplo. V zápase s Kanadou se svěřenci Miloše Říhy střelecky trápili a nakonec prohráli jasně 1:5. Kouč národního týmu byl nespokojený hned s několika faktory v české hře, zároveň si ale myslí, že "javorové listy" daly gól ze všeho. Přímý přenos utkání o třetí místo Rusko–Česko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 15:30, finále Kanada–Finsko od 19:45.

Miloš Říha na lavičce české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Poměr střel? 41:30. Počet dobrých šancí? Podobný na obou stranách. Konečné skóre semifinále? Jednoznačné pro Kanadu. Čeští hokejisté i na mistrovství světa v Bratislavě ukázali, že pokud se jim v poslední době podaří přejít přes čtvrtfinále, začnou mít velké problémy se střílením gólů.

Na trefu v semifinálovém střetnutí čekali téměř 173 minut. V čase 53:59 se prosadil až Tomáš Zohorna. Jinak to bylo před kanadskou brankou trápení. Severoameričané naopak dokázali šance proměňovat s lehkostí a suverenitou. V první třetině se prosadili jednou, v dalších částech dali vždy po dvou gólech.

"Kanaďané nás porazili našimi chybami. Ze všeho, co měli, dali gól. Otevřeli jsme jim předbrankový prostor, kde jsou šikovní a důrazní, což jsme nechtěli. My jsme měli na začátku pár šancí, ale nevyužili je a Kanaďané byli mnohem produktivnější," litoval kouč Miloš Říha.

Zlomem v utkání podle trenéra národního týmu byla třetí branka, která přišla po další velké chybě. Ta korunovala nepovedený vstup Čechů do druhé části, kdy se Kanada neprve prosadila už 10 sekund po návratu z kabiny. Zmíněný třetí zásah pak přišel v 26. minutě.

"Za toho stavu jsme zkoušeli hýbat sestavou, abychom hru oživili. Pořád byl čas. Kdybychom se chytili, šlo se zápasem něco udělat. S gólem by se tým zvedl a začal si věřit. Ale nepovedlo se," uznal Říha, který se snažil tým po třetí trefě soupeře namotivovat i střídáním brankářů, kdy Patrika Bartošáka nahradil Pavel Francouz.

Kanadu to ale v přidávání dalších branek nezastavilo. Naopak. "Javorové listy" si v příležitostích počínali na jedničku a na Češích s přibývajícím časem byla znát deprese z neschopnosti prostřelit Matta Murrayho.

Říha ale přiznal, že ho soupeř v ničem nepřekvapil nebo nezaskočil. Problém byl v chybách českého týmu, a to zejména ve hře dozadu.

"Styl, jakým hráli, jsme očekávali. Dobře bruslili. Hrají to jednoduše. Vše jsme měli na videu, jenže my jsme za sebou nechávali okýnka. Vraceli jsme se zpátky, ale nedohrávali jsme se do pozic a oni toho využili. Překvapilo mě, jak jsme komplikovaně hráli třeba přesilovku. Přitom jsme kluky nabádali, aby to hráli rychleji. Předržovali jsme to a finální přihrávka přišla pozdě," vyjmenoval několik příčin a přidal i další. 

Zklamaní čeští hokejisté
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

"Nechodili jsme do předbrankových prostorů. Nejsme tam tak agresivní jako oni, kteří si v brankovišti dělají pořádek. Měli jsme několik odražených puků, které končily ale u nich. Problém byl opět i s vhazováním, neudrželi jsme se v útočném pásmu," konstatoval Říha.

Nedařilo se navíc ani první formaci. Jakub Voráček, Dominik Simon i Michael Frolík jsou v produktivitě na šampionátu v nejlepší desítce. Tentokrát ale vyšli naprázdno, jelikož na ně Kanada byla dobře nachystaná. "Naše první pětka neměla lehkost ani dynamiku jako v předešlých zápasech," zhodnotil Říha.

Kouč národního celku ale zároveň tým pochváli za snahu. Líbilo se mu, že jeho svěřenci do konce zápasu makali naplno a nic nevypustili. V podobný přístup doufá i v neděli, kdy Češi vyzvou v boji o bronz Rusko, které v semifinále prohrálo 0:1 s Finskem.

Prohru musíme hodit co nejdříve za hlavu

Se sbornou už český tým hrál v základní skupině a prohrál 0:3. Říha před utkáním apeluje na hráče, aby se vyvarovali chyb a vyloučení. "Potřebujeme hrát disciplinovaně. Musíme zlepšit obrannou činnost, být v ní trpělivější. Ne tam dělat takové okna. Rusové jsou to samé jako Kanada. Hrají vše na čtvrtého hráče a do prázdné brány. Kombinují dokonce ještě více než Kanada. Musíme mít obranu sourodou. Pokud to kluci splní, můžeme hrát o bronz," věří.

Jestli do branky tentokrát půjde Pavel Francouz, zatím nechtěl prozradit. "Musíme si o tom popovídat. Pokud by byl zdravý, nastoupil by od začátku proti Kanadě, jelikož jsme brali v úvahu, že je to zámořské mužstvo. Zítra nás ale čekají Rusáci. Hrají to jiným způsobem, musíme to promyslet," uznal.

Prohru s Kanadou teď musí hráči podle Říhy hodit co nejrychleji za hlavu, jelikož právě psychika může být klíčem k úspěchu. "Fyzicky jsou na tom kluci dobře. Jen ta psychika musí jít pryč a musíme hrát náš hokej. Proti Kanadě jsme zkoušeli něco, co jsme nepřipravovali a ani nechtěli hrát," dodal český kouč.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články