Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kakko předvedl další povedenou akci. Finové ale museli duel proti Dánsku otáčet

Severský souboj mezi Finskem a Dánskem rozhodla přítomnost Kaapa Kakka. Osmnáctiletý talent se dvěma body podepsal pod obrat a výhru Suomi 3:1, když nejprve vyrovnal po rychlém sólu a v závěru přihrál na pojistku Pesonena. Finové poskočili ve skupině A na druhé místo tabulky za Německo.

Kaapo Kakko z Finska objíždí dánského brankáře Sebastiana Dahma
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Kaapo Kakko byl opět ústřední postavou výběru Suomi, tentokrát v utkání proti Dánsku. Byl to právě největší finský talent, který zavelel k výsledkové otočce. Za nepříznivého stavu 0:1 se rozjel po pravém křídle, protáhl se okolo obránce po vzoru Jaromíra Jágra a následně objel i brankáře Dahma a zasunul puk za první tyč.

Kakko tak ukázal další fintu. Ve velké rychlosti totiž nezajel až za bránu, ale hokejkou strhl puk okolo tyčky do sítě. Šestým gólem na turnaji se tak dotáhl na vedoucího kanonýra – Jevgenije Dadonova z Ruska. Kakko mohl přidat i druhý gól, ale jeho střelu ještě tečoval Pesonen, který uzavřel na 3:1. Finská hvězda byla na ledě u všech vstřelených branek Suomi.

Druhou branku Finů vsítil po polovině utkání Manninen, který v brankovišti předvedl potřebný důraz a dokonal práci Rajaly a Lehtonena. Akci začal Kakko, jenž v zápase opět hýřil velkou aktivitou.

Ta ale zpočátku Finům chyběla. Start Suomi byl poněkud ospalý a Dánové nepouštěli favorita do větších šancí. Skandinávcům navíc trpělivá hra přinesla i úvodní branku, když v přesilové hře otevřel skóre Madsen, který i vsedě dokázal dotlačit puk za záda bezmocného Lankinena.

Ze strany Dánů to ale bylo vše. Finové po výsledkové otočce kontrolovali hru a další branku mohl přidat po buly Anttila, ale jeho prudká střela skončila na horní tyči. Tým trenéra Jukky Jalonena tak napravil zaváhání se Spojenými státy a nakročil směrem ke čtvrtfinále.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku – skupina A (Košice):

Finsko - Dánsko 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 26. Kakko (Lehtonen), 35. Manninen (Rajala, Lehtonen), 52. Pesonen (Kakko) - 22. Madsen (Nicklas Jensen, M. Lauridsen). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Gofman (Rus.) - Hancock (USA), Kaderli (Švýc.). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:1. Diváci: 4812.

Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Ilomäki, Ojamäki - Pesonen, Manninen, Kakko - Savinainen, Luostarinen, Kiviranta - Sallinen, Tyrväinen, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

Dánsko: Dahm - M. Lauridsen, O. Lauridsen, S. Lassen, Jensen Aabo, Larsen, Nicholas Jensen, Bruggisser - Patrick Russell, Regin, Boedker - Storm, Madsen, Nicklas Jensen - Bau, J. Jensen, Meyer - Poulsen, Jakobsen, Olesen - From. Trenér: Heinz Ehlers.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články