Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Jsem strašně rád, že nemusíme do Košic, těšilo Ruttu. Švýcaři to Čechům dle něj usnadnili

Byl to gól, který mu udělal dvojitou radost. Nejenže Jan Rutta gólem při power-play do prázdné branky v čase 58:33 rozhodl o výhře Čechů nad Švýcarskem 5:4, ale zároveň zajistil, že reprezentace zůstane pro čtvrtfinále v Bratislavě. Osmadvacetiletý obránce Tampy Bay nyní doufá, že národní tým dokáže na dobrý výkon navázat i v další fázi turnaje.

Jan Rutta se raduje z gólu s Michaelem Frolíkem
zdroj: REUTERS autor: Vasily Fedosenko

"Švýcaři nám to trošku usnadnili, ale je strašně super, že jsme vyhráli za tři body a víme, že se nebudeme stěhovat," řekl Rutta. K jistotě setrvání v Bratislavě týmu kouče Miloše Říhy pomohla ještě večerní výhra Ruska nad Švédskem.

Varianta, že mohou Švýcaři za nerozhodného stavu přistoupit k power-play, pro něj byla překvapením. "Abych se přiznal, tak jsem to nevěděl," prohlásil Rutta. Švýcaři sáhli ke hře bez brankáře poprvé 165 sekund před koncem. "Byl jsem na střídačce, takže jsem viděl, že odvolali gólmana. Když jsem šel na led, tak už jsem si to tak nějak hlídal."

Od pravého mantinelu od půlky hřiště trefil prázdnou branku. Hned si byl jistý, že se mu podařilo vyslat puk přesně. "Jak jsem vystřelil, tak jsem to tak nějak viděl, že by to tam mělo padnout," usmál se Rutta.

Češi otočili v průběhu utkání stav z 0:1 na 3:1, potom vedli i 4:2. "Vstup do zápasu měli Švýcaři lepší, ale myslím, že pak jsme většinu zápasu hráli líp my. Třetí třetinu jsme hráli možná trošku moc pasivně, ale dopadlo to dobře," oddechl si Rutta.

Bývalý hráč Chomutova a Chicaga je na druhém mistrovství světa v kariéře a doufá, že cesta českého týmu bude úspěšnější než před dvěma roky v Paříži, kde vypadl ve čtvrtfinále s Ruskem.

"Asi hrajeme líp, skupinou jsme prošli trošku hladčeji a projev byl asi trošku lepší. Teď bude všechno záležet na tom, abychom se dali dohromady co nejlíp a odehráli náš nejlepší zápas ve čtvrtek," vyhlíží Rutta boj o semifinále, ve kterém Češi vyzvou Německo.

Co čeká reprezentaci ve čtvrtfinále? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články