Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Jedničkou na Švédy bude Bartošák. Faksa přiletí v sobotu, Francouz o den později

Další duo posil z NHL je blízko připojení k národnímu týmu. Útočník Radek Faksa do dějiště mistrovství světa dorazí v sobotu a hned nastoupí do večerního zápasu proti Norsku. Brankář Pavel Francouz přiletí v neděli. Jedničkou pro dnešní duel se Švédy tak bude Patrik Bartošák a do sestavy se dostal i Tomáš Zohorna. Přímý přenos utkání sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 19:45.

Bartošák si na seniorském mistrovství světa zachytá poprvé v kariéře. Krýt záda mu bude v Bratislavě Šimon Hrubec. "Myslím, že to po těch rošádách, co vznikly, bylo dané," řekl kouč Miloš Říha.

Trenéři věří, že devět reprezentačních startů bez zkušenosti z MS nebude pro šestadvacetiletého gólmana problém. "Patrik je hodně specifický. Hrozně moc chce chytat. A je úplně jedno, jestli bude chytat odborářskou ligu nebo mistrovství světa. On k tomu bude přistupovat vždy naprosto zodpovědně a bude chtít předvést co nejlepší výkon. Každý někdy musí začít chytat," poznamenal trenér brankářů Zdeněk Orct.

Již ve čtvrtek opustil výpravu s ohledem na očekávaný příjezd Francouze brankář Jakub Kovář.

Na pozici trojky Kovář být nechtěl. "Jak to Kuba přijal? Čekal jsem to horší, ale my jsme to nerozhodli sami, on si to víceméně rozhodl sám. Chtěl do toho turnaje vstoupit jako jednička, což jsme se oba shodli, že v takové formě není," přiblížil Říha.

Kdo je favorit MS a jakou šanci mají Češi? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

"Když se naskytla možnost, že Pavel Francouz přijede, tak jsme se o tom začali bavit. Jakub Kovář někdy před mistrovstvím světa zmínil, že pokud by hypoteticky byl postavený do role trojky, přenechal by to místo mladším klukům nebo někomu, kdo by měl eminentní zájem. Že by si to i zasloužili. Jako byl Šimon Hrubec. Nakonec to tak dopadlo," řekl trenér brankářů Zdeněk Orct.

Také on ocenil Kovářův postoj. "Přistoupil k tomu úplně výborně. Jsem za to jenom šťastný, že naše skupina funguje takhle. V rovině psychické a psychologické. Že si vyjdou vstříc a jsou k sobě upřímní. Protože bez toho by to nešlo, aby jeden druhému přál. V bráně může stát jenom jeden, druhý na střídačce, třetí skončí na tribuně. Takhle se k tomu musí přistupovat," poznamenal Orct.

Z vlastní zkušenosti ví, že se situace může rychle změnit. "Může se stát při šampionátu, že i třetí gólman se posune na místo jedničky. To se může stát. Ze zdravotních i výkonnostních důvodů," uvedl Orct.

Francouz nemá místo jisté

Ani Francouz nebude ve snadné pozici a musí naskočit do rozjetého vlaku. "Byl zpočátku na vážkách," připustil Orct. "Sezona je dlouhá, odchytal spoustu zápasů v AHL. První reakce byla, že si nechá čas na rozmyšlenou. Pak řekl, že přijede. Nastínil jsem to trenérům, kteří to kvitovali. Takže v neděli by měl dorazit," doplnil Orct.

O tom, kdy začne Francouz v Bratislavě chytat, definitivně rozhodne Říha. "Má hlavní slovo, ale když budu moct do toho trošku zasahovat, nechám rozhodnutí na Pavlovi. Protože neznám aklimatizaci, nikdy jsem v NHL nehrál a nebudu si tady na nic hrát. Nevím, jaký vliv může mít osmihodinový posun. Jakmile se bude cítit, tak bych chtěl, aby chytal. Patrik Bartošák je ale taky kvalitní gólman a nechal bych tomu volný průběh," uvedl Orct.

I když Francouz chytal na předchozích třech MS, nepřiletí s pocitem, že by měl být jasnou jedničkou. "To myslím, že ne. My jsme se o tom tak nějak bavili. Je to týmový hráč. Stejně jako Patrik. Chytat chce každý, ale je to založené na tom, že úspěch potom bude mít celý mančaft. A ne jen jeden brankář," prohlásil Orct.

Faksa nebude odpočívat, zapsán je Tomáš Zohorna

O den méně než na brankáře Colorada bude národní tým čekat na Radka Faksu, který se okamžitě zapojí do zápasového rytmu. "Faksa by měl sednout s letadlem ve Vídni zítra v 11 hodin dopoledne a měl by nastoupit už večer do zápasu," řekl po dnešním rozbruslení trenér Miloš Říha.

Pětadvacetiletý centr tak místo odpočinku bude muset únavu z cesty a časového posunu vybruslit během utkání s Nory. "Myslím, že je lepší, když rovnou nastoupí, než když bude dva dny odpočívat. Může si pak odpočinout v neděli," uvedl Říha.

Kouč českého národního týmu zároveň před Švédskem doplnil tým o jedenáctého útočníka, kterým je Tomáš Zohorna.

"Vrátili jsme se k sestavě z Brna, protože na tréninku se mi to nově poskládané s těmi změnami moc nelíbilo. Ti kluci jsou na sebe přece jen tak zvyklí, už spolu delší dobu trénovali a byli tak i v zápase. Postavíme to takto na sedm obránců a jedenáct útočníků do hry a počkáme si na ty dvě místa. Dopsal jsem ještě Tomáše Zohornu, který bude ve čtvrté lajně," řekl Říha po rozbruslení.

Pozici prvního centra má mezi kapitánem Jakubem Voráčkem a Michaelem Frolíkem zastat Dominik Simon. "Je to samozřejmě zodpovědnost, ale nijak zvlášť nad tím nepřemýšlím. Také už mám něco za sebou. Těším se na to, mám kolem sebe neskutečné hráče. Doufám, že budeme hrát co nejlíp. Oba kluci mi to zjednodušují, jsou to vážně výborní hráči. Zastoupíme se," uvedl Simon.

Na pozici centra je zvyklý, v Pittsburghu hrál v sezoně ale i na křídle. "Hrál jsem na centru odmala. Není to nic, co bych neznal. Chvilku vám trvá, než si na to zvyknete, když nějaký čas hrajete jen na křídle, ale bude to dobré. Víme, že máme těžkého soupeře, musíme do toho vlítnout po hlavě a být připravení," prohlásil Simon.

Premiéra na MS čeká vedle Bartošáka, obránce Davida Musila a útočníků Jakuba Vrány a Ondřeje Paláta v roli hlavního kouče reprezentace také Říhu. "Půjdu si na chvilku lehnout, protože ty poslední dny i noci byly hektické. Řešilo se, zda ještě někdo přijede, jak hrají mužstva v NHL a jak to poskládáme, komu ještě dáme šanci, kdo bude sedět, koho napíšeme... Odpočinu si a připravím se na zápas," přiblížil svou přípravu Říha.

Klid před zápasem, který začne ve 20:15, plánoval dopřát i svým svěřencům. "Ještě mítink před obědem, pak už mají kluci sami svůj odpočinek a přijdou na utkání. Taktiku jsme řešili po dobu tréninků, jen si pustíme nějaké obrázky, co se týká naší i švédské hry, ale to bude velmi krátké," uvedl Říha.

Pravděpodobná sestava ČR pro utkání se Švédskem:

Bartošák - Hronek, Kolář, Gudas, D. Sklenička, Rutta, Moravčík, D. Musil - J. Voráček, Simon, Frolík - Jaškin, Chytil, Palát - J. Vrána, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články