Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Gudas po Rusech: Je to kopanec do koulí, ale lepší prohrát v základní skupině

Dával Rusům pocítit, co to šlo. Radko Gudase bylo na ledě opět vidět. Ani on však nedokázal zamezit sborné ve výhře 3:0, která českému týmu přinesla první porážku na letošním mistrovství světa. Obránce národního týmu je však rád, že takový výsledek přišel nyní, jelikož reprezentaci může nakopnout do zbytku turnaje.

Radko Gudas brání Rusa Alexandra Ovečkina
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Nejsou to vyřazovací boje. Mnohem lepší prohrát teď než za nějakých deset dní. Určitě je to trošku kopanec do koulí, ale musíme se s tím srovnat. Máme před sebou pět zápasů, ve kterých se musíme zlepšovat a dokázat, že jsme top tým na turnaji," řekl Gudas a věří, že mužstvo naváže na výkony z duelů se Švédskem (5:2) a Norskem (7:2).

"Je to pro nás ponaučení, může nám to pomoct, trošku se posadit na prdel a vědět, že jsou tady ještě týmy, které nás dokážou porazit. Ví, jak se to hraje a jak udržet výsledek. Musíme se víc tlačit do brány a dát si pozor na chyby, které jsme udělali v prvních dvou třetinách a stály nás góly," prohlásil Gudas.

"Začátek nám utekl. Začali jsme moc opatrně, oni jsou bohužel skvělý tým a podrželi si to. Měli jsme šance, ale bohužel se nám to nepovedlo dotáhnout do nějaké gólové situace. Jak se ten zápas vyvíjel, tak už to bylo lepší a lepší," hodnotil zápas.

Je nám líto, video expirovalo.
Gudas: Rusové prostě trestali naše chyby

"Trošku víc jsme se měli tlačit do brány, pár zákroků měl (Vasilevskij) jednodušších, než mohl mít. Stříleli jsme moc brzo a potom, když jsme se konečně ke střele dopracovali, útočníci se tam nedostali. Neměli jsme moc těl před gólmanem," hledal nedostatky.

Neviděl problém v tom, že český tým sehrál třetí zápas ve čtyřech dnech. "Všichni jsou natrénovaní, všichni mají dobrou kondičku. Připravujeme se maximálně, realizační tým nám pomáhá," uvedl. "Jak se zápas vyvíjel, tak už to bylo lepší a lepší. Měli jsme tam šance, ale bohužel se nám to nepovedlo dotáhnout do nějaké gólové situace."

Češi se neprosadili ani při čtyřech přesilových hrách. "Trošku víc jsme to začali točit, oni nás měli přečtené. Hlídali si Vorase (Jakuba Voráčka), křížné přihrávky. Dobře blokovali. Nemyslím si, že dělali něco speciálního, my jsme se měli ale víc rozproudit. Oni dobře hokejkami vykrývali nahrávky do středu. My se měli víc tlačit, víc střílet a dorážky, dotlačit tam nějaký škaredý gól," podotkl Gudas.

Co přinesly úvodní duely a co se proti Rusku nepovedlo? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast:

V defenzivě občas hoříme

Po dvoudenní pauze čeká český tým ve čtvrtek večerní duel s Lotyšskem a o den později rovněž od 20:15 utkání s Itálií. "Nebude těžké se soustředit a motivovat. Ted jsme si sedli na prdel a my ty zápasy musíme vyhrát, ať máme co nejlepší pozici do vyřazovacích bojů," podotkl Gudas.

"My víme, o co se hraje, spousta kluků už na mistrovství světa hrála. Tady může každý porazit kohokoliv, stačí se chvilinku nesoustředit a pár gólů tam napadá. Chceme k tomu přistoupit s maximální zodpovědností, chtít všem góly dát a ukázat, že jsme tady top tým," dodal Gudas.

Podle něj první tři duely na turnaji přinesly hodně pozitiv, ale také ukázaly, na čem musí tým pracovat. "Trošku v defenzivní zóně občas hoříme, beci si musíme dávat pozor, kam jezdíme, že není nikdo před brankou. A zlepšit začátky, dnes jsme měli zbytečný ostych," uvedl Gudas.

"Musíme si uvědomit, že můžeme hrát proti každému soupeři, ať to jsou obrovská jména nebo jména, která nikdo nezná. Furt je na čem stavět, nejsme perfektní, ale turnaj teprve začal," dodal Gudas.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články