Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Francouz si už zatrénoval s týmem, Hanzl se na soupisku nevešel

Pavel Francouz se v Bratislavě připojil k národnímu týmu a absolvoval s ním první trénink v dějišti turnaje. Trenéři tak už mají po odjezdu Jakuba Kováře k dispozici kompletní trojici do brankoviště: vedle Francouze ještě Patrika Bartošáka a Šimona Hrubce, z nichž už každý na šampionátu odchytal zápas. Naopak s týmem se už nepřipravuje Robin Hanzl, který se nevešel na soupisku.

Pavel Francouz
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Osmadvacetiletý Francouz patří Coloradu, ale v sezoně naskočil jen do dvou utkání a jinak chytal za farmářský tým Eagles v AHL. Ve vyřazovacích bojích byl připravený jako trojka za Philippem Grubauerem a Semjonem Varlamovem. Avalanche vypadli v druhém kole play-off v sedmém duelu se San Jose v noci na čtvrtek. Ze zámoří se Francouz vrátil v sobotu večer.

"Byl jsem ve spojení s trenéry, ale do poslední chvíle jsem nevěděl, jestli to půjde. Čekalo se, až dohraje sedmý zápas Colorado. Věděl jsem, že se blíží začátek turnaje. Bylo to všechno hrozně rychlé. Včera jsem přiletěl do Prahy, šel jsem si lehnout někdy v sedm večer, vzbudil se ve tři a pak už jsem neusnul," řekl Francouz.

"Na ledě vypadá výborně, ale to je trénink. V zápase teprve uvidíme, jakou bude mít formu," řekl trenér brankářů Zdeněk Orct. Nepočítá ale s tím, že by šel Francouz stejně rychle do akce a nastoupil už v pondělí proti sborné. "Ne, to určitě ne. Normálně zůstaneme u standardního režimu. Podle mě by měl chytat Patrik (Bartošák), na střídačce bude Šimon (Hrubec)," prozradil Orct.

Francouz považoval rozhodnutí za logický krok. "Zítra do té dvojičky pro zápas určitě nepůjdu, časový posun mě určitě dožene. Byl by to zbytečný risk," přitakal Francouz, jemuž nahrává i to, že po utkání s Rusy bude mít tým dva volné dny.

"Vyšlo to v tomto ohledu dobře, můžu pořádně potrénovat s partou kluků, kteří třeba nehrajou, a budu se snažit vyhnat tu únavu tvrdou prací. Zdeněk Orct je zkušený trenér gólmanů, dá mi nějaká cvičení, budeme pracovat na detailech. Budu se snažit připravit co nejlíp," uvedl Francouz.

Faksa by měl dorazit v pondělí

Vedení národního mužstva nadále čeká na útočníka Radka Faksu z Dallasu. Pětadvacetiletý centr měl po vyřazení Stars ze Stanley Cupu potíže při výstupní prohlídce kvůli zranění ramena. Jisté je, že minimálně do čtvrtka nebude moci do turnaje zasáhnout. "Radek Faksa přiletí zítra v 11:15 do Vídně," řekl manažer týmu Jan Černý.

Sám Faksův přílet ale ještě tolik neznamená, nejprve je třeba zjistit, jaký je hráčův zdravotní stav. "Přesně tak. Nejdříve se počká; jednak ho prohlídne doktor, budou na něm také pracovat fyzioterapeuti a zjistíme vůbec, v jakém stavu je. Potom jsme schopní ho buď dopsat na soupisku, když bude v pořádku, nebo prostě počkáme, až v pořádku bude. Nejdříve, kdy ho můžeme dopsat na soupisku, je 16. května. Taková je dohoda s Dallasem a GM Jimem Nillem," uvedl Černý.

Pak už nechávají Stars vše čistě v české režii. "Ten doktor mu chtěl původně dát dokonce ještě o něco delší proceduru, ale po dohodě Petra Nedvěda s Jimem Nillem se určilo datum 16. května a mám na to i oficiálně papír, že to je datum, kdy ho můžeme dopsat na soupisku a může nastoupit do zápasu," přiblížil Černý.

Faksovou premiérou na jeho třetím MS by tak mohlo být čtvrteční utkání proti Lotyšsku, které bude pro Čechy čtvrtým vystoupením ze sedmi v základní skupině. Zbývat poté budou páteční zápas s Italy, nedělní proti Rakušanům a v úterý zakončí výběr kouče Miloše Říhy program ve skupině soubojem se Švýcary.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články