Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Finský kouč Jalonen: Ukázali jsme charakter, oddanost a odhodlání

"Jsem na tým hrozně hrdý." To byla první slova, která ze sepe po utkání o zlato sypal trenér finských vítězů Jukka Jalonen. A hned doplnil, že finský úspěch byl založen na týmovosti a nesobecké dřině.

Jukka Jalonen v obklopení finských hráčů
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

"Tohle jsou pro nás šťastné chvíle, ať už pro hráče, nebo i pro mě samotného. Jsem hrdý a hrozně šťastný, čeho jsme dosáhli jako tým i země," prohlásil Jalonen. Přiznal, že finále bylo pro Finy těžkým a náročným zápasem. "Kanada byla docela určitě nejlepším týmem, proti kterému jsme tady hráli. V první třetině jsme byli pod tlakem, ale druhou jsme odehráli vážně skvěle a ve třetí třetině jsme dali gól na 2:1," ohlédl se za bitvou.

"Byla to skvělá cesta – sedm týdnů, během nichž s námi vydrželo od samého začátku 11 kluků. Jsme hrozně silný tým mentálně, ale i fyzicky. Deset zápasů v 17 dnech. Za poslední dva zápasy jsme dovolili soupeřům vstřelit jediný gól. Rusko nám nedalo žádný. Myslím, že i to ukazuje charakter tohoto týmu, jeho oddanost a odhodlání," ocenil tým Jalonen.

Jaké faktory rozhodly o triumfu Finů a v čem je Jalonenova síla? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast:

Finové prohráli třetí dějství na střely na branku 3:21, ale na góly v ní zvítězili 2:0, a rozhodli tak o svém vítězství. "Měli jsme i štěstí, ale tak to někdy chodí. Naštěstí jsme to udrželi. Byl to skvělý týmový výkon, stejně jako v semifinále proti Rusku. Odměnou je tenhle ohromný úspěch," uvedl Jalonen.

Klíčovou postavou výběru Suomi se stal kapitán Marko Antilla. Více než dvoumetrový obr v základní skupině za sedm utkání nebodoval. Pak ale v závěru základní hrací doby severského derby zajistil proti Švédům prodloužení, dal jediný gól semifinále do sítě Ruska a ve finále dvěma zásahy obstaral otočku z 0:1 na 2:1. Takže mu patří i vítězný zlatý gól.

"On hrál velmi dobře už v základní skupině, i když neskóroval a nepřipsal si ani žádný bod. Dostával se ale do šancí, jen se mu nepovedlo dostat puk do branky. Jeho lajna však odváděla i tak skvělou práci," připomněl Jalonen.

"No a když pak dáte čtyři góly ve třech zápasech proti týmům, jakými jsou Švédsko, Rusko a Kanada, je to vážně ohromující. A já jsem za něj hrozně šťastný. On není jedním z těch bohem obdařených střelců, on to má vydřené a hraje především pro tým," dodal Jalonen.

Právě týmový duch byl základem úspěchu. Jen sedm hráčů se předtím objevilo na velké mezinárodní akci. Jalonen ale odmítl, že by Finové nějak zvlášť těžili z toho, jak dlouho byli spolu. "Měli jsme čtyřtýdenní kemp. Na soupisce máme 25 hráčů a z toho jich je 11, kteří jsou s námi od samého začátku, nikoliv 25, nebo 24. Pár hráčů přijelo, aby hráli až tady, stejně tak jako Kanadě a dalším týmům," podotkl Jalonen.

"Všechny evropské týmy měly ten program velmi podobný a měly na přípravu několik týdnů a přípravných zápasů, jen týmy Kanady a USA to měly jinak. Můj názor je, že není zrovna moc chytré, pokud pak nevyužijete žádné z těch kluků, co s vámi byli od začátku," řekl Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články