Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Finové stáhli s USA dvoubrankové manko. První prohru jim ale připravil v prodloužení Larkin

Poradili si s Kanadou i Slováky, vítězná jízda Finska základní skupinou na mistrovství světa ale skončila proti USA. Seveřané sice dokázali stáhnout dvoubrankové manko a dovedli zápas až do prodloužení. Bod navíc a výhru 3:2 v něm ovšem trefil americký útočník Dylan Larkin.

Patrick Kane z USA (vlevo) v souboji s Nikem Ojamäkim z Finska
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/ autor: Jussi Nukari

"Každým dnem se zlepšujeme a dnes jsme to prokázali proti dobrému týmu," radoval se útočník Derek Ryan. USA na úvod prohrály se Slovenskem, teď si připsaly druhou výhru. "To je pro turnaj důležité. Věřím, že to zvyšuje naše šance na jeho konci," dodala opora Calgary Flames.

Američanům se ideálně vydařil vstup do utkání. Již po 50 sekundách hry překonal brankáře Vehviläinena, který dostal šanci poprvé na turnaji, střelou od modré čáry obránce Skjei.

Finové poté měli několik šancí vyrovnat, ale gólmana Schneidera nepřekonali. A v 11. minutě sami podruhé inkasovali, když se nečekanou střelou zpoza brankové čáry prosadil Gaudreau.

Seveřané ale dokázali dvoubrankové manko smazat. V čase 19:05 snížil Pesonen a 32 sekund před koncem druhé části v přesilovce vyrovnal Ojamäki. Mezitím navíc nevyužili několik slibných příležitostí.

Ve vyrovnaném duelu poté mohly oba celky strhnout výhru na svou stranu, oba brankáři ale chytali spolehlivě a duel dospěl do prodloužení. Po sérii šancí se hrdinou stal Larkin, který se rozhodl zakončit sám a prostřelil Vehviläinena.

"Nepředvedli jsme to nejlepší, čeho jsme schopni. Byl to těžký zápas, USA hrály dobře, ale ničím nás nepřekvapily. Musíme hrát lépe," řekl finský obránce Jere Sallinen.

V zápase se představili i dva adepti na pozici letošní jedničky draftu NHL, Američan Jack Hughes a Fin Kakko. Ani jeden z nich se však bodově neprosadil.

"Myslím si, že jsme hráli docela dobře. Finsko má dobrý tým a doposud tady hrálo dobře. Začínáme hrát více jako tým a zlepšuje se naše chemie. Přijeli jsme sem vyhrát zlatou medaili a myslím si, že i kluci si uvědomují, že se nám to může podařit," dodal obránce Adam Fox.

USA - Finsko 3:2 v prodl. (2:1, 0:1, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Skjei (DeBrincat, Eichel), 11. J. Gaudreau (Eichel), 64. D. Larkin (Q. Hughes, Keller) - 20. Pesonen (Manninen, M. Koivisto), 40. Ojamäki (Manninen, Kaski). Rozhodčí: Hribik (ČR), Romasko - Lazarev (oba Rus.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 7060.

USA: Schneider - R. Suter, Martinez, Hanifin, Skjei, Fox, Q. Hughes, Wolanin - P. Kane, D. Larkin, DeBrincat - Kreider, Eichel, J. Gaudreau - Keller, J. Hughes, J. van Riemsdyk - White, Glendening, D. Ryan - Vatrano. Trenér: Jeff Blashill.

Finsko: Vehviläinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Tyrväinen, Kuusela - Pesonen, Manninen, Kakko - Savinainen, Luostarinen, Ojamäki - Sallinen, Lammikko, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články