Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Finové si zase v Bratislavě vyšlápli na Rusy. Musíme udělat ještě jeden krok, velí obr Antilla

Finsko zažívá vítězné déjà vu. Stejně jako před osmi lety vyřadili Suomi na mistrovství světa v semifinále ruskou reprezentaci. Tehdy 3:0, nyní 1:0. Podstatné je, že sborné opět nedovolili vstřelit gól. Zatímco Rusové procházeli se sklopenou hlavou mixzónou a odmítali rozhovory, Finové si užívali minuty slávy včetně hrdinů Marko Antilly a brankáře Kevina Lankinena.

Kapitán Finů Marko Antilla rozhodl proti Rusku o postupu do finále MS
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Tým bez velkých světových jmen překazil Švédům útok na zlatý hattrick, v dalším utkání play-off mistrovství světa si vyšlápl na mužstvo Ruska napěchované hvězdami. 

"Věříme si, věříme sami v sebe. Nedíváme se okolo, co o nás říkají ostatní. Když hrajeme dobře, můžeme porazit kohokoliv na tomto turnaji. Můžeme vyhrát ještě jednou," řekl v euforii brankář Lankinen.

To, že vychytal nulu, není zásluhou štěstí. Gólman, který nemá ani jeden start v NHL a letos dokonce jen 19 utkání za farmu Chicaga, četl zakončení ruských střelců a předváděl skvělé zásahy. Pokryl 32 střel. 

"Měl jsem těch zákroků spoustu. Ale často jsem na puk dobře viděl, obránci přede mnou udělali spoustu práce. Společně jsme zablokovali mnoho dorážek, byla to pro mě velká zábava," povídal Lankinen, jenž hájil barvy Rockfordu IceHogs.

K vítěznému scénáři se schylovalo. Finsko totiž začalo semifinále aktivně, mělo víc šancí a Niko Ojamäki trefil tyčku. Poté se Suomi lehce zatáhli a přenechali aktivitu Rusům. Sborná ovšem neproměňovala šance a platilo klasické: Nedáš, dostaneš...

"Skvěle jsme se drželi našeho herního plánu, v obraně jsme hráli úžasně disciplinovaně. Navíc jsme byli schopní si vpředu vytvořit docela slušné šance. Drželi jsme puk na holi, dokázali jsme Rusy zatlačit. Hlavní hvězda zápasu je náš gólman Kevin Lankinen, odchytal neuvěřitelný zápas," prohlásil bek Oliwer Kaski.

Finsko vedené skvělým stratégem Jukkou Jalonenem vytrvalo se svou hrou a bylo odměněno v 51. minutě. Kapitán Antilla vyražený puk uklidil mezi betony Andreje Vasilevského.

"Nejdůležitější gól kariéry? To nevím. V minulém zápase jsem taky skóroval. Tato branka byla samozřejmě také hodně důležitá. Jsme šťastní, ale pořád musíme udělat ještě jeden krok," burcoval 203 centimetrů výsoké křídlo čtvrtého útoku.

V KHL hájí barvy Jokeritu Helsinky už třetí sezonu, takže vítězství proti Rusům jej potěšilo. "Hrál jsem proti dost klukům z ruského týmu. Na druhou stranu stejně nikdy nevíte, co takový Gusev udělá s pukem. Musíte být připravení na všechno. Jsou hrozně šikovní, umí si nahrát. Dobře jsme bránili střed našeho obranného pásma, což bylo klíčové," uvedl Anttila.

Se stejnou taktikou povede s céčkem na dresu svůj tým i do finále. Ať už bude proti komukoliv, favorit bude na druhé straně a Finové budou opět připravení překvapit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články