Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Finové bez většího úsilí přehráli Francii 3:0 a mají na dosah vítězství ve skupině A

Finsko má stále prvenství v základní skupině A ve svých rukou. Suomi v nijak záživném zápase porazili Francii 3:0, a pokud získají proti Německu alespoň dva body, už je v pořadí košické skupiny nikdo nepředstihne. Francouzi v čele s brankářem Florianem Hardym předvedli sympatický výkon, přesto je v pondělí čeká přímý souboj o udržení s Velkou Británií.

Utkání Francie - Finsko
zdroj: ČTK autor: David W Cerny

Finové už teď mají jistotu, že neskončí horší než druzí a čtvrtfinále budou hrát v Košicích. "Což je fajn. Soupeř bude muset sedět pět hodin ve vlaku z Bratislavy a cestovat, zatímco my můžeme v klidu odpočívat. Samozřejmě to nevyřeší zápas, ale je to malá výhoda a my ji rádi přijmeme," řekl trenér Jukka Jalonen.

Favorizovaní Seveřané měli v první třetině výraznou převahu, z 20 střel však dokázali brankáře Hardyho překonat jen jednou.

Skóre otevřel v 10. minutě Kiviranta, který pět sekund po skončení přesilové hry usměrnil za francouzského gólmana Lindbohmovu přihrávku.

Pesonen a Jokiharju poté trefili tyč, druhý gól Finové přidali až ve druhé části, kdy se prosadil Mikkola. V oslabení mohl snížit Di Dio Balsamo, Lankinen si ale s jeho zakončením poradil.

"Je to má první nula na mistrovství i v sezoně, takže jsem za ni rád. Ukazuje to ale hlavně, že jsme dobře bránili," řekl Lankinen, který si připsal celkem 21 úspěšných zákroků.

A Finové nakonec bez větších problémů dovedli utkání do vítězného konce. Francouzi sice lehce zvýšili produkci střel, velké šance si však nedokázali vytvořit ani v početní výhodě.

O závěrečnou branku duelu se nakonec postaral Sallinen, jenž překonal Hardyho vydařenou bekhendovou střelou z prostoru mezi kruhy.

Francie - Finsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Kiviranta (P. Lindbohm, Tyrväinen), 22. Mikkola (Pesonen, Kaski), 53. Sallinen (Savinainen, Kuusela). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Schukies (Něm.) - Dalton (Brit.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 7:4. Bez využití. Diváci: 4682.

Francie: Hardy - Hecquefeuille, Dame-Malka, Chakiachvili, Thiry, Janil, Manavian, Crinon - Rech, Guttig, Texier - Fleury, Claireaux, T. Bozon - Bertrand, Valier, Treille - Berthon, Ritz, Perret - di Dio Balsamo. Trenér: Philippe Bozon.

Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Ilomäki, Ojamäki - Pesonen, Manninen, Kakko - Savinainen, Sallinen, Kuusela - Kiviranta, Tyrväinen, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články