Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Faksa opět poznal specifika velkého ledu a hlásí: Tolik vyloučení nemůžeme mít

Konečně se dočkal prvního zápasu na šampionátu v Bratislavě a k výhře nad Lotyšskem pomohl Radek Faksa jednou asistencí. Útočník Dallasu si pochvaloval, jak český tým zareagoval na nepříznivý stav a souhru ve své lajně. Zároveň ale varoval před velkým množstvím vyloučení, která český tým měl a jež znamenala tři inkasované branky.

Radek Faksa v diskusi s Lotyšem Robertsem Bukartsem
zdroj: REUTERS autor: Vasily Fedosenko

"Věděli jsme, že Lotyši budou hrát nepříjemně a bude to hodně těžké. Že se proti nim bude těžko prosazovat, budou hrát do těla. To se nám potvrdilo," řekl Faksa.

Už ve 14. minutě Češi prohrávali 0:2, poté co inkasovali ve dvou oslabeních. Nejprve se neubránili ve třech proti pěti a v čase 6:04 otevřel skóre Miks Indrašis, potom využil klasickou přesilovku Lauris Darzinš.

"Nesmíme být tolik vylučovaní. Oba góly jsme dostali z oslabení. To se nesmí stávat. Musíme hrát disciplinovaně a nesmíme nechat soupeře hrát přesilovky. Lotyši umí strašně dobře přesilovky a těžko se to bránilo," prohlásil Faksa, který chodil na oslabení a byl na ledě při Indrašisově gólu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Lotyšsko

Ale pochvaloval si, že se s tím tým od druhé třetiny vyrovnal. "Po první třetině jsme si něco řekli a začali jsme to plnit. Dali jsme první gól, což nám strašně pomohlo," podotkl Faksa.

Týmu kouče Miloše Říhy pomohla také početní výhoda a při trestu Marise Bičevskise na pět minut a do konce utkání Filip Hronek nastartoval obrat. "Myslím, že to bylo klíčové. Měli jsme tam nějaké šance, otočili jsme tu hru na naši stranu," uvedl Faksa.

"Dali jsme gól a pak už jsme se vezli na té vítězné straně. Hráli jsme jednoduše, měli jsme šance a začali jsme střílet góly, Otočili jsme to a pak už jsme ten zápas kontrolovali," konstatoval Faksa.

Po vyřazení ve 2. kole play-off NHL ještě pondělní duel s Ruskem (0:3) sledoval jen z tribuny kvůli doléčení pochroumaného ramena a nyní se zařadil do druhé formace k Jakubu Vránovi a Ondřeji Palátovi a se spoluprací byl spokojen. Musel si jen zvykat na větší led.

"Bylo to něco jiného. Na tom velkém kluzišti je to trochu jiný hokej s více bruslením. Nesmím tolik lítat. Kluci z lajny mi to ale usnadnili. Měli jsme tam hodně času v útočném pásmu a nemuseli jsme tolik bránit," prohlásil. 

Ve 39. minutě se navíc podílel na Vránově brance na 4:2. Po nahození Radka Gudase od modré čáry se po jeho souboji s Ralfsem Freibergsem dostal puk k útočníkovi Washingtonu, který sám před Elvisem Merzlikinsem vyřešil situaci ideálně.

"Gudy to tam dobře nahodil a já jsem se to snažil buďto trošku tečovat, nebo to zastavit a vystřelit. Obránce mě zblokoval, Kuba Vrána si to pěkně vzal a zasunul to na vzdálenější tyč," popsal Faksa.

Dnes od 20:15 čeká český tým duel s nováčkem Itálií, která je po čtyřech zápasech bez bodu při skóre 0:30. I proti ní se ale podle Faksy musí Češi vyvarovat vyloučení. "Těžko se brání přesilovky, hodně týmů už je umí. Mají hodně šikovných hráčů. Nesmí se to stávat. Každý zápas se to nebude otáčet, není to nic jednoduchého z 0:2," dodal Faksa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články