Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Dojatý Pálffy po vstupu do Síně slávy: Neskutečné pocity. Za to všechno vděčím svému otci

Velké ocenění. Tak bere slovenský útočník Žigmund Pálffy zařazení do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF), kam byl slavnostně uveden před vyvrcholením mistrovství světa v Bratislavě. Při slavnostním ceremoniálu se mu vybavily hlavně reprezentační začátky a debut v dresu Československa v 19 letech na Kanadském poháru v roce 1991. "Vzpomínám si na to dobře, jak jsem začínal a začal hrávat za Československo. Pamatuji si celou svou kariéru," prohlásil sedmačtyřicetiletý Pálffy.

Žigmund Pálffy
zdroj: ČT sport

Byl rád, že byl u první velké akce Slovenska na olympijských hrách v roce 1994 v Lillehammeru v době, kdy působil na farmě New York Islanders v Salt Lake v IHL. Tam vyhrál s 10 body za tři branky a sedm asistencí z osmi zápasů produktivitu turnaje.

"Pro mě bylo strašně podstatné pro začátek mé kariéry, jak jsme v Sheffieldu bojovali v kvalifikaci a prodrali se až na olympiádu. To byl neskutečný moment, protože jsme si to uhráli sami jako samostatné Slovensko. Já jsem byl mladý a přijel jsem z farmy si zahrát olympiádu a byl to neskutečný pocit," vzpomínal Pálffy.

Do Síně slávy byl spolu s ním na domácím šampionátu uveden i Miroslav Šatan. "Máme skvělé vzpomínky. Hrávali jsme spolu prakticky od začátku v Trenčíně. Byl to kluk, který se sám vypracoval a dosáhl neskutečné kariéry," podotkl Pálffy.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio MS: Nové tváře v Síni slávy IIHF

Pálffy byl při ceremoniálu i po něm dojatý. "Jsou to neskutečné pocity a já za to všechno vděčím svému otci, který už bohužel není mezi námi. Myslím na něho. Byl jsem trošku nervózní, když jsem měl slovo. Chtěl jsem toho říct o něm ještě víc... Každopádně to byl on, kdo mě přivedl k hokeji. A já jsem za to neskutečně rád," uvedl Pálffy.

Mezi oceněnými byl i Jörgen Jönsson, s jehož bratrem Kennym Pálffy hrál v NHL za New York Islanders. "Švédové jsou vynikající kluci. Byli jsme vždy přátelé, a když jsme byli sami v New Yorku, chodili jsme na večeře a drželi pospolu. Celkově Švédové byli vždy vynikající bruslaři," řekl Pálffy.

Vzpomínky má i na dalšího oceněného Mikea Modana, který se ceremoniálu osobně nezúčastnil. "S Mikem jsme vždy bojovali o první desítku (bodování) v NHL. Hrával ještě tehdy za Minnesotu. Byl to neskutečný bruslař, který uměl zakončit. Amerika byla vždy těžký soupeř, když jsme hrávali proti sobě," prohlásil.

Žigmund Pálffy
zdroj: isifa/EPA autor: Larry W. Smith

V NHL, kde oblékal dres i Los Angeles a Pittsburghu, sehrál šikovný útočník 684 zápasů a připsal si 713 bodů za 329 branek a 384 asistencí. Ve 24 utkáních play-off nasbíral 10 bodů za devět gólů a 10 přihrávek. Legendární gólman Martin Brodeur o něm kdysi prohlásil, že je nejnebezpečnější útočník, proti kterému chytal.

"Chytal za New Jersey a já hrával za Islanders, měl ze mě asi strach. Když je brankář trošku vyšší, má problémy s krytím prostoru mezi nohama. A já to dával často právě tam, byla to moje taková srdcovka. Nesmírně si takových slov vážím. Byl to vynikající gólman, je to člen hokejové Síně slávy a pro mě je to velká pochvala," prohlásil Pálffy.

Mrzelo jej, že slovenská reprezentace nepostoupila do čtvrtfinále a skončila na domácím šampionátu devátá. "Jsem rád, že se to trošku změnilo. Trenér Ramsay nastavil nějaký systém a na konci to pak bylo velmi smutné, jak nezvládli ty zápasy při těch několikasekundových výpadcích. To jsme mohli udržet a byli bychom ve čtvrtfinále. Věřím, že už se to nebude opakovat, protože to jsou nejen trenérské, ale i hráčské chyby," prohlásil Pálffy.

Žigmund Pálffy
zdroj: ISIFA/SME autor: Pavol Funtál

Naposledy byl podle svých slov na bruslích při březnové exhibici. "Pořád mi to docela jezdí, to se nedá zapomenout. Sice o něco pomaleji, ale jezdí to," usmíval se Pálffy.

Kariéru ukončil v roce 2013 v rodné Skalici. Nyní se tam věnuje regionální politice a je v městském zastupitelstvu. Mluvilo se o něm i jako o možném nástupci současného prezidenta Slovenského svazu ledního hokeje Martina Kohúta. "To jsou takové polemiky. Bude důležité, kdo bude kandidovat. Pokud bude kandidovat Miro Šatan, asi tam není ani prostor na to, aby do toho šli další," dodal Pálffy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články