Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čtyřicet minut nuda, pak smršť. Norové dominovali a Itálie konečně skórovala

Norští hokejisté mají v boji o záchranu definitivně klid. Otloukánka světového šampionátu Itálii porazili jasně 7:1, ovšem po dvou třetinách vedli pouze 1:0. Italy může i přes vysokou porážku alespoň lehce potěšit první gól na mistrovství světa. Celkově se jim doba čekání na branku v elitní kategorii protáhla na více než sedm hodin herního času.

Norský útočník Tobias Lindström na MS
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Italové se dočkali alespoň prvního gólu v turnaji. Přesto zůstávají nejhorším týmem s nulovým ziskem ze šesti odehraných utkání a skóre 1:45. Nováček má přesto ještě naději na záchranu mezi elitou. V posledním utkání se Italové utkají s Rakouskem, před nímž je sice ještě nedělní souboj s českými hokejisty, ale zatím ještě ani oni v Bratislavě nebodovali.

Favorizovaní Norové sice střelecky jasně ovládli úvodní dějství (14:6), do velkých možností je ale pozorně hrající Italové nepouštěli. Na konci 11. minuty se naopak dostal do sóla útočník Miceli a vypálil, ale Holm seveřany podržel. V 16. minutě šli Norové do vedení, když Lesundovu ránu dokázal dokonale k tyčce tečovat Reichenberg.

I v průběhu druhého dějství měli Italové příležitosti k ukončení dlouhého gólového půstu. Ve 23. minutě vzal na sebe Traversa zakončení přečíslení dvou na jednoho, ale Holm zůstal po jeho střele zápěstím neprůstřelný.

Na druhé straně byl po polovině zápasu blízko druhému gólu Haga, puk mu ale u prázdné branky utekl. Její strážce Bernard pak parádním zásahem vychytal norskou hvězdu Patricka Thoresena.

Třetí třetina rozhodla. Trettenes v jejím úvodu přidal druhý gól Norů, Miceli však odpověděl už za 16 vteřin a Italové mohli takřka po 448 minutách slavit gól mezi elitou.

"Už jednou nám gól v turnaji od videa odvolali. Takže když šli tu brankovou situaci přezkoumat i tentokrát, napadlo mě, že je to tu zas. Naštěstí z toho byl tentokrát gól," řekl italský obránce Sean McMonagle.

Italům nebyl ale ojedinělý zásah vůbec nic platný. O necelé dvě minuty později uklidnil Nory Haga, pak se prosadili ještě Lindström, Olden, Röymark a Espeland.

Norové mají jistotu záchrany. "Zůstáváme mezi elitou a jsme za to moc šťastní. Italové hrají dobrým systémem a my jsme místy možná panikařili, když bylo třeba, abychom zůstali soustředění a čekali na své příležitosti. Ke konci už jsme to ale dělali a ten závěr zápasu byl z naší strany takřka perfektní," uvedl obránce vítězů Christian Bull.

Italy čeká přímý souboj o udržení na závěr skupiny proti Rakousku. Šanci mají i v případě, že by Rakušané nečekaně porazili český výběr.

"Je tak trochu neuvěřitelné, že máme stále naději a okolnosti nám takhle napomáhají. Některé z našich porážek byly vysoké, ale my na ně musíme velmi rychle zapomenout. Pokud totiž odehrajeme jeden povedený zápas, zůstáváme nahoře, což je velká výzva," prohlásil McMonagle.

MS v hokeji - skupina B (Bratislava):

Itálie - Norsko 1:7 (0:1, 0:0, 1:6)

Branky a nahrávky: 43. Miceli (Helfer, S. Kostner) - 16. Reichenberg (Lesund, Martinsen), 42. Trettenes (M. Olimb, Valkvae Olsen), 44. Haga (Valkvae Olsen, Bonsaksen), 48. Lindström (Martinsen), 50. Olden (Holös, M. Olimb), 52. Röymark, 60. Espeland (Bull, Haga). Rozhodčí: Romasko (Rus.), Tufts (USA) - McCrank (Kan.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. Diváci: 8872.

Sestavy:

Itálie: Bernard - Trivellato, A. Hofer, McMonagle, Helfer, L. Zanatta, Tauferer - Gander, Andergassen, Traversa - Miceli, S. Kostner, Bardaro - Insam, Rosa, Ramoser - Deluca, Lambacher, Hochkofler. Trenér: Clayton Beddoes.

Norsko: H. Holm - Holös, Bonsaksen, Lesund, Espeland, Johannesen, Bull - Patrick Thoresen, M. Olimb, Olden - Valkvae Olsen, Haga, Trettenes - Martinsen, T. Lindström, Reichenberg - Roest, K. Forsberg, Röymark. Trenér: Petter Thoresen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články