Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Chytilovi přestávka neuškodila, proti Slovensku sahal po hattricku. Hlavně jsem chtěl vyhrát zápas, řekl skromně

Dosud jen čekal na svolení, aby mohl hrát, a tak v přípravě zatím pouze trénoval. O to větší chuť byla na Filipovi Chytilovi vidět v prvním utkání proti Slovensku, které česká reprezentace zvládla i díky mladému útočníkovi 3:1. Talentovaný centr vstřelil dva góly a měl i další šance na to, aby návrat do národního týmu oslavil hattrickem. Nejvíce si však pochvaloval fakt, že mohl znovu nastoupit do zápasu, a cenil si především výhry.

Reprezentační útočník Filip Chytil po gólu Slovensku
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

První kompletní ročník v NHL mu dal hodně. Zesílil, dokázal si, že může hrát proti těm nejlepším, a hlavně zlepšil poziční hru. Předvedl to u obou branek v přípravném utkání proti Slovensku. Nejprve předvedl pohotový baseballový úder ze vzduchu, ve druhém případě pak dorazil volný puk vyražený brankářem Liborem Hudáčkem. V zakončení si počínal suverénně, rychlý první gól už po 51 sekundách mu navíc přišel vhod.

"Určitě to pomůže. Měl jsem trošku obavy, jaké to bude přejít na širší kluziště, ale první střídání jsme hned dali gól. Z gólmana to vypadlo, tak jsem to dorazil. Trenéři říkali, že to je jasný gól, takže jsem byl klidný," prozradil Chytil k faktu, že sudí jeho trefu zkoumali u videorozhodčího, zda se nejednalo o zásah vysokou holí.

Sebevědomí se mu po brance evidentně zvedlo. "Dlouho jsem nehrál, potřeboval jsem se do toho dostat, udělat nějakou malou dobrou věc, nějaký správný detail. První střídání a gól, to mě nakoplo a už jsem to držel celý zápas," dodal Chytil.

Na první zápas si ale musel počkat, neboť neměl od klubu svolení. Po dnech plných tréninků se konečně dočkal ostrého zápasu. A hýřil aktivitou. "V průběhu týdne jsem zkoušel rameno, jednou jsem se dostal nechtěně do souboje a zjistil jsem, že to drží. Tak jsme se rozhodli, že půjdu do zápasu. Jsem moc rád, že se to takhle podařilo. Ale hlavně jsem rád, že jsem konečně zase nastoupil a vyhráli jsme zápas," uvedl Chytil.

Mohl vsítit i hattrick. Nejprve byl ale při úniku tísněn a puk jen nahrnul na slovenského gólmana. Podruhé při přesilové hře se skvěle vytočil před branku, ale z těsné blízkosti nedokázal puk zvednout. A do třetice neuspěl pohotovou střelou na vyrážečku.

"Byly na to šance, ale já jsem na to nemyslel. Hlavně jsem chtěl vyhrát zápas a jsem rád, že jsme dali gól v přesilovce na 3:1, a to nás uklidnilo. Pak jsme to skvěle odbránili a zaslouženě jsme vyhráli," byl přesvědčen Chytil po utkání.

Hned si tak zahrál v prestižním derby proti Slovensku. A vůbec se nešetřil. "Je to národní tým, každý zápas je důležitý. Hraje se o nominaci na mistrovství světa, takže tady nejde nic vypouštět," řekl.

Atmosféra odpovídala vypjatému zápasu s příchutí rivality. Od začátku se bouřlivě fandilo a zpívalo, speciální pasáž s oslavnými chorály věnovaná na počest Pavla Demitry od času 38:00 do konce druhé třetiny naháněla husí kůži.

"Je to živější. Už před zápasem jsem říkal, že jsem se těšil na tu atmosféru. Teď jsem očekával ještě větší, protože jsme hráli na Slovensku, kousek od Česka. Je tady spousta českých fanoušků. Opravdu skvělá atmosféra, skvěle fandili čeští i slovenští fanoušci a moc jsem si to užil," zhodnotil výraznější fandění, než je tomu v NHL.

Zda Chytilovi vstřelené góly pomůžou ke konečné nominaci na mistrovství světa, ukáže až blízká budoucnost. Dvěma góly a přehledem ve hře si ale hlasitě řekl o účast na šampionátu na Slovensku. Obojí bude zapotřebí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články