Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Česká kočka si pohrála s norskou myší. Reprezentace nasázela Seveřanům sedm branek

Dva dny, dva severští soupeři a dvě jasné výhry. Čeští hokejisté si na mistrovství světa poradili po Švédsku také s Norskem a opět si zastříleli. Své soky porazili dokonce 7:2 a se dvěma vítězstvími se usadili na čele skupiny B. Hlavní hvězdou utkání se stal obránce Filip Hronek, který dva góly dal a na další přihrál. Trojbodový večer prožili také Michael Frolík a Dominik Kubalík.

Čeští hokejisté se radují z gólu v utkání s Norskem
zdroj: REUTERS autor: Vasily Fedosenko

Jeho hlavní prací je zastavovat útoky soupeřů, Filip Hronek ale zároveň patří mezi skupinu obránců, která má výrazné ofenzivní choutky a navíc je dokáže přetavovat v góly. Letos se o tom mohli poprvé přesvědčit elitní brankáři v NHL a nyní o tom ví velice dobře také norský gólman Henrik Haukeland.

Tedy. On o tom možná věděl už před vzájemným zápasem a na Hronkovy střely od modré se poctivě připravoval, jednadvacetiletý obránce si z toho ale těžkou hlavu příliš nedělal.

Když tak běžela teprve sedmá minuta zápasu, u jeho jména už svítila dvojka v kolonce vstřelených branek. "Za góly jsem samozřejmě rád, ale hlavně mě těší, že jsme vyhráli," řekl Hronek.

Na první zásah za Haukelandovy záda nemusel čekat příliš dlouho. Přesně 153 sekund. Po ose Michael Frolík, Jakub Voráček dostal puk do ideální pozice a bez přípravy ho nasměroval do norské svatyně. Český bek mohl kromě vlastních schopností poděkovat také Jonasi Hollösovi, který kotouči mezi tři tyče pomohl nešťastnou tečí.

Hronkův střelecký moment číslo dvě přišel v čase 6:34 a scénář byl i v tomto případě dosti podobný. Akorát se vyměnili nahrávači. Velký český defenzivní talent našel Dominik Kubalík a střela z první vymetla šibenici. "Při prvním gólu mi to tam Voras skvěle dal, když mě našel nahoře a já jenom vystřelil. Druhý gól byl v podstatě podobný, jen mi to dal na hokejku Kubalík," popisoval.

Ze strany beka Detroitu to ale nebylo směrem dopředu vše. Právě naopak. Hronek totiž dokázal pomáhat i spoluhráčům. Jako první mu poděkoval ještě v úvodní třetině Frolík. V oslabení mu mladý bek nejprve nahrál o plexisklo a následně na sebe v třetině natáhl protihráče. Český útočník tak měl spoustu času na to, aby zvýšil na 3:1.

Při Frolíkově trefě ještě Hronkovi sudí asistenci nepřipsali, u branky na 5:1 už ale u jeho jména "áčko" svítilo. Český bek byl na startu kombinace, která měla konec u Michala Řepíka, který v 34. minutě pojistil jasné vedení reprezentace.

Proti Norsku ale byli vidět i jiní, jelikož reprezentantům to šlo na ledě opět skvěle. Povedený večer prožil trojbodový Frolík, jenž kromě oslabení využil jako první Čech na turnaji i přesilovku. V 23. minutě ho Voráček přesným pasem našel před brankou a útočníkovi Calgary stačilo jen šikovně nastavit hůl.

Čeští hokejisté se radují z gólu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JOEL MARKLUND

Tři body zapsal také Kubalík, který se po dvou asistencích dočkal také gólu. To když v 45. minutě dostal nezištnou přihrávku od Jana Kováře a poslal kotouč mezi betony Henrika Holma, jenž na startu závěrečné třetiny vystřídal Haukelanda.

Osmadvacetiletý brankář v té době už ale měl jedno tahání puku z branky za sebou. Ve 42. minutě Jakub Vrána, hlavní hvězda utkání se Švédy, obkroužil branku, nahrál Janu Ruttovi a jeho bombu ještě tečoval Filip Chytil.

"Bylo to utkání odehrané s obrovskou chutí a obrovskou euforií, hlavně v útočné fázi. Dostali jsme se rychle do vedení, a to nás uklidnilo. Potom tam občas byly menší chybičky do obrany a soupeř nás začal trochu dohrávat," řekl o utkání kouč Miloš Říha.

Norové dokázali zatápět Čechům jenom po první brance, která v 11. minutě znamenala snížení na 1:2. Tobias Lindström v ní tvrdým projektilem v přesilové hře propálil Šimona Hrubce, který nahradil mezi třemi tyčemi Patrika Bartošáka, jenž nebyl stoprocentně připravený po noční cestě do Ostravy, kde se mu narodil syn.  

Jinak to byla opět velká česká jízda. Dobré bruslení, pohledné kombinace a pozitivní atmosféra. Skvěle to bylo patrné zejména ve druhé části, kde Češi svého soupeře přestříleli jasně 17 ku 6 a mohli přidat i více gólů. Voráček orazítkoval břevno, dělovkou se opět prezentoval Hronek a Haukelanda vystrašil Radko Gudas. "Po první třetině jsme si řekli, abychom to ještě více zjednodušili a nepřizpůsobovali se hře soupeře. Chtěli jsme hrát naši hru a myslím, že se to povedlo," chválil.

Nory neprobral ani gól na 2:5 na začátku třetí třetiny, který měl na svědomí Sondre Olden. Češi rychlými odpovědmi jakýkoliv odpor uťali v zárodku a kdyby Kovář ještě třeba využil samostatný únik, mohla kostka nad ledem ukazovat třeba i osmičku.

"Myslím, že jsme odehráli dobrý zápas, na to že jsme měli jeden v nohách. Byl to dobře zvládnutý zápas, podle mého jsme měli výborný pohyb hned od začátku," chválil kapitán Voráček.

Po dvou zápasech tak mají Češi bilanci dvou výher a skóre 12:4. V neděli má reprezentace volný den, stoprocentní bilanci bude hájit v pondělí od 16:15 proti Rusku.

ČR - Norsko 7:2 (3:1, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 3. Hronek (J. Voráček, Frolík), 7. Hronek (D. Kubalík, Řepík), 16. Frolík, 24. Frolík (Voráček), 34. Řepík (D. Kubalík, Hronek), 42. Chytil (Rutta, J. Vrána), 45. D. Kubalík (Jan Kovář) - 11. T. Lindström (Holös, Martinsen), 41. Olden (M. Olimb). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Schukies (Něm.) - Leemakers (Niz.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 7:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 9033.

ČR: Hrubec - Hronek, Kolář, Rutta, Moravčík, Gudas, D. Sklenička, D. Musil - J. Voráček, Simon, Frolík - J. Vrána, Chytil, Palát - Řepík, Jan Kovář, D. Kubalík - H. Zohorna, Jaškin, T. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Norsko: Haukeland (41. Holm) - Holös, Lesund, Espeland, Bonsaksen, Johannesen, Nörstebö, Bull - Patrick Thoresen, M. Olimb, Olden - Valkvae Olsen, Haga, Rosseli Olsen - Martinsen, T. Lindström, Trettenes - Röymark, Reichenberg, K. Forsberg - Kristiansen. Trenéři: Petter Thoresen, Sjur Robert Nilsen a Per-Erik Alcén.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články