Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Češi poprvé padli a vyšli naprázdno. Rozhodlo duo Gusev - Kučerov

Čeští hokejisté poprvé na mistrovství světa narazili. Rusové předvedli spolehlivý výkon a zvítězili 3:0. Svěřenci Miloše Říhy sice v úvodních dvou duelech nasázeli dvanáct branek, ale nyní vyšli poprvé naprázdno. Brankář sborné Andrej Vasilevskij si nulu vysloužil za 28 zákroků. Rozhodující branku zařídila aktivní dvojice Nikitů, Gusev a Kučerov.

Český brankář Patrik Bartošák na kolenou po gólu Nikity Guseva
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Nabitý ruský kádr skýtá výhodu, že v každém utkání může zazářit jakýkoliv útok. Tentokrát šlo o formaci Arťoma Anisimova, v níž excelovala dvojice Kučerov a Gusev.

První jmenovaný vypálil třikrát, z toho jednou pohořel v souboji osamocený před brankářem Patrikem Bartošákem, který výborně zasáhl vyrážečkou. Podruhé už dostal puk za třineckého gómana, ale za ním situaci jistil bek Filip Hronek a odpálil puk.

Zato Gusev byl na rozdíl od svého parťáka úsporný. Stačila mu jedna rána na gól, a ten byl i rozhodující. Tato dvojka se ve svých rejdech v českém obranném pásmu vyžívala, hlavně ve druhé části. Ve 33. minutě Kučerov vyzval k zakončení Guseva. Snajpr Petrohradu překulil po bekhendovém blafáku puk přes beton českého brankáře a zvýšil na 2:0. "Začátek nám utekl. Začali jsme moc opatrně, oni jsou bohužel skvělý tým a podrželi si to," měl jasno český bek Radko Gudas.

Navázal na první branku sborné z úvodní dvacetiminutovky. Svou první velkou šanci Rusové využili ve čtrnácté minutě. Čeští beci zapomněli mezi kruhy na Sergeje Andronova, ten dostal zpětnou přihrávku od obránce Dinara Chafizulina a přesnou ránou nad beton Bartošáka se nemýlil.

"Bohužel dvakrát mi to tam propadlo, trochu nešťastně. Oba góly padly tak, že se mi to odrazilo. Jednou od kalhot, jednou od betonu. I když šlo o tutové šance, neměl jsem daleko k tomu je chytit," mrzelo Bartošáka.

Ovečkin čeká už třetí zápas na kanadský bod

Na rozdíl od třetí formace opět mlčela největší hvězda ruského kádru Alexandr Ovečkin. Forvard Washingtonu se i minulý šampionát v Bratislavě před osmi lety trápil a v pěti duelech nebodoval. Teď je na třech utkáních bez bodu. V první třetině si dlouho rovnal puk mezi kruhy, až o něj přišel. Ve druhé části zase ze svého obvyklého místa pálil jen do boční sítě, v další situaci neprostřelil blok. Zkrátka zatím mu to nelepí.

Česká ofenziva se rozjížděla pomalu, až v závěru zvonily tyčky

Osud úvodní části i většiny zápasu ovlivnila špatná rozhodnutí v koncovce. Příkladem byl zadák Hronek, který po Voráčkově přenesení ještě nabízel puk střílenou přihrávkou pro Dominika Simona. První centr Říhova výběru ale neměl hokejku na ledě. Simon ještě v závěru první části přestřelil branku.

"Asi jsme měli přehnaný respekt. Úvodní třetina nám nevyšla, prohrávali jsme hodně vhazování. Byli jsme bez puku a strašně dlouho nám trvalo, než jsme ho získali. Musíme se z toho poučit," mrzelo třetího centra českého týmu Jana Kováře.

Hronek sice zase ukázal své ofenzivní choutky, ale jinak obránci tak odvážní dopředu nebyli, tím pádem český tým soupeře příliš nepřečísloval, součinnost vázla. Navíc obránce Detroitu zapsal minusové body v účasti na ledě.

Až druhý gól Ruska probudil českou ofenzivu, ale v tutové šanci zakročil proti bekhendovému pokusu Kováře Vasilevskij. "Bylo to asi hodně čitelné, hned jsem věděl, že jsem udělal něco špatně," uvedl Kovář. Pod rukou brankáře Tampy Bay prošla až rána Filipa Chytila, ovšem vykulila se vedle tyčky.

Na startu třetí části se připomněl snad nejvíce nebezpečný český útočník na šampionátu, Jakub Vrána. V přesilovce, které jinak z české strany nebyly kvalitně sehrané, vypálil a trefil břevno.

"Nabádali jsme kluky, ať si v přesilovkách udělají jednu dvě přihrávky. Přišlo mi ale, že kluci chtěli hrát ruskou taktiku. Široké přihrávky na vrcholového hráče na kruhu. Hodně jsme nahrávali, ale žádná střelba," upozornil kouč Říha na nedostatky při početních převahách.

V další situaci Vrána počkal na z druhé vlny najíždějícího Tomáše Zohornu, který bekhendem nastřelil tyčku. "Bylo by to hezké, kdyby z toho padl gól, dostal by nás do hry. Měli jsme i další šance, ale rozhodlo, že jsme málo stříleli a netlačili do branky tolik jako proti severským soupeřům," povídal Tomáš Zohorna.

Na druhé straně brankovou konstrukci orazítkoval i Ilja Kovalčuk. Při power-play českého celku pak rozvlnil síť potřetí bek Nikita Zajcev a upravil na konečných 3:0. 

MS v hokeji - skupina B (Bratislava):

ČR - Rusko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Andronov (Chafizullin, Něstěrov), 33. Gusev (Kučerov), 60. Zajcev. Rozhodčí: Staňo (SR), Iverson - Vanoosten (oba Kan.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 3:5, navíc Hronek (ČR) 10 min. Bez využití. Diváci: 9085.

Sestavy:

ČR: Bartošák - Hronek, Kolář, Rutta, Moravčík, Gudas, D. Sklenička, D. Musil - J. Voráček, Simon, Frolík - J. Vrána, Chytil, Palát - Řepík, Jan Kovář, D. Kubalík - H. Zohorna, Jaškin, T. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Rusko: Vasilevskij - Sergačov, Něstěrov, Zajcev, Orlov, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov - Dadonov, Malkin, M. Grigorenko - Barabanov, Kuzněcov, Ovečkin - Kučerov, Anisimov, Gusev - Tělegin, Andronov, Kovalčuk - od 21. navíc Kaprizov. Trenéři: Ilja Vorobjov, Anvar Gatijatulin, Alexej Kudašov a Alexej Žamnov.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články