Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Češi pět let čekají na gól v bojích o medaile. Není to strašák, teď si věříme, řekl Simon

V posledních letech Kanada představovala nepřekonatelnou překážku, v jejím středu hrávaly na mistrovstvích světa superhvězdy. Současný kádr semifinalisty šampionátu na Slovensku má také sílu, ale ne hokejisty, jejichž dresy se v zámoří prodávají jako na běžícím pásu. I proto cítí centr české první formace Dominik Simon se spoluhráči šanci. Přímý přenos semifinále sledujte na programu ČT sport či webu ctsport.cz zítra od 19:00.

Reprezentační útočník Dominik Simon
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Žádný z kanadských hráčů nebyl v základní části NHL v první dvacítce bodování, a to z první desítky přijeli na šampionát celkově čtyři hokejisté. "V kanadském týmu jsou ale všechno strašně kvalitní hráči, i když ne takové hvězdy. Umí se navzájem doplňovat, hrají rychlý a fyzický hokej, jenže to umíme taky. A umíme se stmelit, jsme suprová parta," prohlásil Simon.

Sebevědomí je z českého celku cítit, žádná ustrašenost. Při posledních dvou účastech v semifinále a následně v boji o bronz národní tým nedal gól. Teď věří ve zlomení těžko uvěřitelné statistiky.

"Cítíme se stoprocentně. Ukázali jsme, že zvládáme střílet góly v těžších i lehčích zápasech. Věříme si, ale předbíhat nechceme. Jdeme hrát co nejlepší hokej, abychom si vytvářeli šance a navázali na zápasy na začátku turnaje," řekl forvard Pittsburghu. "Strašák to není. V hlavách máme jen to, že jsme v semifinále a chceme hrát, co nejlepší hokej umíme," pokračoval. 

Právě Simon by mohl najít recept na kanadského brankáře. V dresu Penguins nastupuje s Mattem Murraym. Pittsburghu pomohl už ke dvěma Stanley Cupům, letos ovšem zažil výkonnostně průměrnou sezonu.

Na šampionátu lovil například pět puků z branky proti Slovensku, pak ale přišly lepší zápasy a nyní i po čtvrtfinálové výhře proti Švýcarsku (3:2 po prodloužení) drží úspěšnost zákroků 92 procent.

"Je strašně rychlý, agilní. Mívá dobré zákroky, když se rychle posune od tyče k tyči. Takže výborný gólman, to stoprocentně. Určitě ho s klukama probereme," vyzdvihl Simon svého parťáka.

A nechá se podle Simona Murray rozhodit? "Jako všichni gólmani, když jim vlezete do kuchyně a otravujete hodně... Stoprocentně to musíme udělat, vyhecovat ho a donutit udělat nějaké chyby," nabádal útočník, který zná z týmu soupeře ještě letošní posilu "Tučňáků" z Floridy, Jareda McCanna.

Svěřenci Miloše Říhy patří k nejtrestanějším týmům na šampionátu, zaujímají druhé místo za Rakouskem, které má o utkání méně. Ve čtvrtfinále proti Německu (5:1) se ale disciplína zlepšila a bude důležitým prvkem i v semifinále. "Stoprocentně se nesmíme nechat vyprovokovat. Musíme hrát hokej," zdůraznil Simon.

Kanada vládne přesilovkovým statistikám, využije každou druhou. Neuvěřitelná úspěšnost 50 procent. "Mají nebezpečné hráče na přesilovku. Hodně střílí na bránu a před ní mají vždycky někoho na tečování. V posledních zápasech se nám moc nedařilo vyvarovat vyloučení, takže si k tomu něco určitě ještě povíme," uvedl pražský rodák.

Ještě si dobře vzpomíná na zatím své poslední mistrovství světa a na zápas s Kanadou v semifinále v Praze (0:2). "Bylo to nepříjemné. Měli jsme super turnaj a nehráli jsme špatně. Neuznali nám jeden gól z brankoviště. Bylo to vyrovnané, ale přesto těžké dostat do koncovky," dodal Simon. Šanci na reparát má zítra.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články