Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bronz berou po nájezdech Rusové. Čekání české reprezentace na medaili se protáhne na osm let

Bronzové medaile z mistrovství světa na Slovensku si odvezou Rusové. Vítězství 3:2 vystřelili Kovalčuk s Gusevem v samostatných nájezdech. V základní hrací době se prosadili Řepík s Kubalíkem, za sbornou se trefili Grigorenko s Anisimovem. Sborná se umístila na třetí pozici po roční odmlce, za poslední čtyři roky už potřetí. Český tým čeká na cenný kov od roku 2012.

Jan Kovář v šanci proti ruskému brankáři Andreji Vasilevskému
zdroj: Reuters autor: DAVID W CERNY

V nervy drásající duel se proměnil souboj o nepopulární bronz mezi českou reprezentací a sbornou. Utkání nakonec dospělo až do samostatných nájezdů, protože v základní hrací době vítěze nenašlo. Zápasu dominovali oba brankáři, na české straně Šimon Hrubec a na ruské Andrej Vasilevskij.

Gólman sborné si připsal i díky prodloužení 48 úspěšných zákroků a v samostatných nájezdech vychytal všechny české střelce. Za Rusy se naopak prosadil hned v první sérii Ilja Kovalčuk a pojistku přidal Nikita Gusev.

"Jsem spokojený s bojovností týmu, předváděli jsme kvalitní hokej celý turnaj. Je to asi nejhorší porážka. Těžko hledám slova. Měli jsme 50 střel na bránu, bolí to hodně. Byl to asi nejkvalitnější hokej, jaký jsme předváděli za poslední léta," hlesl zklamaný Voráček.

Duel dvou zklamaných týmů z neúspěšného semifinále byl po většinu zápasu vyrovnaný, a to nejen z pohledu hry, ale také na základě samotného skóre. Rusové se z počátečního vedení radovali jen 41 sekund. Český náskok sice vydržel přes první přestávku, ale z odehraného času uteklo jen něco málo přes dvě minuty, než Anisimov šťastně srovnal po nechtěné teči Gudase.

Hrubec, který v brance nahradil Patrika Bartošáka, tak znovu inkasoval po dalším tečovaném pokusu. Na úvodní branku Grigorenka totiž nedosáhl poté, co ruský útočník jemně pozměnil směr Sergačovovy střely. Jinak si ale třinecký gólman pozorně strážil brankoviště a trápil ruské hvězdy v zakončení.

Hned třikrát Hrubec vychytal věhlasného Ovečkina. Jednou mu zneškodnil bekhendovou příležitost z těsné blízkosti, podruhé pokryl jeho tvrdou ránu od modré čáry při ruské přesilovce a do třetice úspěšně zakročil proti kapitánovi Washingtonu, když se roztáhl na čáře levým betonem. Proti Gusevově střele mu pak pomohla i tyč.

Ani Vasilevskij se v brance zrovna nenudil. Po slabším začátku se Češi dostali do tempa po osmi minutách zápasu, kdy ho prověřil tvrdou ránou Gulaš. Člen "plzeňské" formace byl blízko vedoucímu gólu na 3:2, ale gólman Tampy Bay puk zachytil těsně před brankovou čárou.

Přesto se Gulaš dočkal radosti při povedené kombinaci s Kovářem a Kubalíkem, kdy se posledně jmenovaný parádně trefil do horního rohu a zařídil obrat na 2:1. Další bývalý zástupce plzeňského klubu, obránce David Sklenička, ještě předtím dlouhou přihrávkou vybídl najetého Michala Řepíka, který v samostatném úniku prostřelil Vasilevského mezi nohy a srovnal na průběžných 1:1.

Závěr zápasu se nesl v šancích na obou stranách i vinou viditelné únavy hráčů, kteří se dopouštěli více chyb. Ofenzivně aktivnější ale byli svěřenci Miloše Říhy, kteří sbornou nakonec výrazně přestříleli. České příležitosti ale spálili Faksa v oslabení a po něm dvakrát Simon, rozhodnutí v základní hrací době pak mělo na hokejce nejnebezpečnější duo soupeře Kučerov–Gusev.

Právě zmíněná ruská dvojice mohla rozhodnout i v prodloužení, ale Gusev nečekaně minul z úhlu prázdnou Hrubcovu bránu. Nájezdy mohl odmítnout i Hronek, ale v posledních sekundách vystřelil z bezprostřední blízkosti jen do boční sítě Vasilevského klece.

Mistrovství světa v hokeji v Bratislavě - o 3. místo:

ČR - Rusko 2:3 po sam. nájezdech (2:1, 0:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Řepík (D. Sklenička, Rutta), 19. D. Kubalík (Jan Kovář, Gulaš) - 13. M. Grigorenko (Sergačov), 21. Anisimov (Gusev), rozhodující sam. nájezd Kovalčuk. Rozhodčí: Gouin (Kan.), Kaukokari (Fin.) - Malmqvist (Švéd.), Oliver (USA). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 9085.

ČR: Hrubec - Rutta, D. Sklenička, Gudas, Kolář, Hronek, D. Musil, Zámorský - Řepík, T. Zohorna, H. Zohorna - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - J. Voráček, Simon, Frolík - Palát, Faksa, Jaškin - J. Vrána. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Rusko: Vasilevskij - Orlov, Zajcev, Gavrikov, Sergačov, Chafizullin, Zadorov - Dadonov, Malkin, M. Grigorenko - Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin - Kučerov, Anisimov, Gusev - Plotnikov, Andronov, Kovalčuk - Barabanov. Trenéři: Ilja Vorobjov, Anvar Gatijatulin, Alexej Kudašov a Alexej Žamnov.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články