Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

BLOG: Smolný turnaj Slováků příslibem do budoucna?

Košická Steel Aréna, nebo také stadion Ladislava Trojáka, změnila v neděli na několik málo hodin své barvy. Domácí fanoušci hnali za úspěchem tým, který jejich oblíbence před pár dny dostal do prekérní situace. Bohužel marně. Němci po líté bitvě prohráli s Američany 1:3 a definitivně rozhodli o konci slovenského týmu v základní skupině.

Německá radost a slovenský zmar
zdroj: Reuters

Před startem mistrovství měli slovenští hokejisté v zádech nelichotivou bilanci pěti šampionátů bez účasti ve vyřazovacích bojích. Letos cítili velkou šanci tuto sérii ukončit, a to nejen díky výhodě domácího prostředí, ale i kvůli zvučným jménům, jež se k reprezentaci připojila.

A turnaj odstartovali skvěle. Úvodní výhra nad Spojenými státy naznačila, že svěřenci trenéra Ramsaye myslí skutečně na postup ze skupiny. Ba co více, prezentovali se líbivým aktivním stylem hokeje, který nadzvedával ze sedaček nejen osazenstvo stadionu v Košicích. Všichni slovenští fanoušci začali věřit, že letos by se mohli čtvrtfinále dočkat.

Nic na tom nejprve nezměnila ani porážka s Finskem. Vlnu optimismu začala nabourávat až smolná prohra s hokejisty Kanady, kteří o svém vítězství rozhodli 2 sekundy před koncem základní hrací doby.

Na řadu poté přišel klíčový duel s Německem, který si hráči i fanoušci budou pamatovat dlouho. Důležité tři body už si totiž pomalu zapisovali do tabulky, jejich soupeř ale nesložil zbraně a nejprve v čase 58:08 při hře bez brankáře vyrovnal na 2:2 a necelou půl minutu před koncem zápasu odsunul slovenský čtvrtfinálový sen do rovin teorie Leon Draisaitl.

Německému zvratu nemohl nikdo uvěřit. Jak k takovým kolapsům mohlo dojít? Trenér Craig Ramsay byl po utkání s Německem poněkud diplomatický.

"Občas vyhrajete, i když si to nezasloužíte. My jsme teď ztratili dva zápasy, v nichž jsme si prohrát nezasloužili." 

Dalo by se tedy jednoduše konstatovat, že šlo jen a pouze o smůlu. Reprezentační útočník Tomáš Tatar měl na věc jiný pohled. "Smůla neexistuje. Jednoduše jsme to nezvládli a netuším proč. Je to neodpustitelné a naši fanoušci si zaslouží více."

Více už však nedostanou. Jejich tým sice další dvě utkání proti papírově slabším soupeřům zvládl, a pokud zvítězí i ve svém posledním vystoupení, bude mít na kontě 12 bodů, což je mimochodem porce, s níž v minulosti většina mužstev postoupila. Protože však nikdo z favoritů další body neztratil, padla i poslední naděje. Pomyslným hřebíkem do rakve bylo zmíněné vítězství USA nad Němci.

Pošesté v řadě tak bude mistrovství světa pokračovat bez slovenských hokejistů. Dá se jejich vystoupení na letošním šampionátu považovat za čistý neúspěch? Herně předváděli víc než solidní výkony. Především v ofenzivě bylo vidět výrazné zlepšení, což by mohlo být příslibem pro budoucí časy.

Vše se ale odvíjí od konečného výsledku. Ten se opět nedostavil a následky budou brzy cítit. Slováci nyní již nefigurují v elitní osmičce žebříčku IIHF. To znamená ztrátu jisté účasti pod pěti kruhy v Pekingu a místo toho olympijskou kvalifikaci.

Jsou to zkrátka složité časy pro slovenský hokej, jenže složitější zřejmě ještě nastanou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články