Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

A znovu Kakko. Finský talent zařídil hattrickem výhru Suomi nad slovenským výběrem

Stejně jako proti Kanadě řádil Kaapo Kakko na šampionátu i proti domácímu týmu. Největší juniorský talent Finů rozhodl o výhře 4:2 nad Slovenskem v 50. minutě, kdy si vyjel před brankáře Marka Čiliaka a prostřelil ho, v závěru pak přidal pojistku do prázdné branky a završil hattrick. Seveřané tak mají po dvou duelech už šest bodů a jsou na nejlepší cestě s předstihem postoupit do čtvrtfinále.

Kaapo Kakko
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Před turnajem nepatřili vzhledem k síle soupisek konkurentů mezi největší favority na zlato, přesto se s nimi musí počítat. Finové zvládli po duelu s Kanadou také nevyzpytatelný zápas proti Slovensku a znovu byl ústřední postavou vítězů osmnáctiletý Kakko.

Na jeho první gól, kdy propálil Čiliaka od modré čáry po vhazování, sice zareagoval srovnáním skóre na 2:2 obránce Marinčin, ale to nejlepší si nechal talentovaný Fin na polovinu závěrečné části hry. Po předchozí šanci Slováků si na druhé straně převzal u slovenské branky puk a silovým nájezdem zasunul puk skrz Čiliaka.

V závěru pak znovu uzavřel účet zápasu trefou do prázdné branky při slovenské power-play a tím dokonal hattrick. Už po dvou duelech je tak jasné, kdo vládne na začátku turnaje. Kakko má na svém kontě už pět branek.

"Kaapův výkon byl fenomenální, byl nezastavitelný. Dal pět gólů ve dvou zápasech, co více si přát," ocenil výkon své hvězdy trenér Jukka Jalonen. "Myslím si, že naše obrana odvedla opravdu dobrou práci. Navíc chytal výborně gólman. A hlavně jsme měli Kaapa," usmíval se obránce Oliwer Kaski.

Finský talent předváděl svou typickou hru v průběhu zápasu a několikrát byli diváci svědky jeho sebevědomých průniků. Vyložených šancí ale ani na jedné straně nebylo tolik. Zvlášť, když se skóre dlouho drželo na stavu 2:1 pro Finsko. Slováci šli sice do vedení už v 11. minutě po další trefě Černáka na šampionátu, ale Lindbohm s Kakkem výsledek otočili ještě před první přestávkou.

Slováci se hnali za obratem, ale vytěžili jen srovnání po dorážce Marinčina. Finský kouč Jukka Jalonen s trenérskou výzvou neuspěl, Suomi to ale mrzet nemuselo a po dvou výhrách mají plný počet bodů. Seveřané tak potvrzují roli černého koně turnaje.

"Nemáme se za co stydět. Finové hráli velmi dobře. V minulosti bychom dostali šest branek. Fanoušci nás hnali dopředu, myslím, že jsme odehráli dobré utkání," řekl obránce Martin Marinčin.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku – skupina A (Košice):

Slovensko - Finsko 2:4 (1:2, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 11. Černák (Sekera, Pánik), 40. Marinčin (Studenič, Jaroš) - 15. P. Lindbohm (Savinainen, Rajala), 17. Kakko (Mikkola, Manninen), 50. Kakko (Mikkola), 60. Kakko (Manninen). Rozhodčí: Nikolic (Rak.), Sidorenko (Běl.) - R. Jensen (Dán.), McCrank (Kan.). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 7421.

Slovensko: Čiliak - Sekera, Černák, Marinčin, Jaroš, Fehérváry, Ďaloga, Koch, Čajkovský - Pánik, Krištof, Tatar - Studenič, Sukel, Nagy - Lantoši, Zigo, Daňo - Liška, Buc, Lunter. Trenér: Craig Ramsay.

Finsko: Lankinen - M. Lehtonen, Ohtamaa, P. Lindbohm, Jokiharju, Mikkola, Kaski, M. Koivisto, Hakanpää - Rajala, Ilomäki, Savinainen - Pesonen, Manninen, Kakko - Kiviranta, Tyrväinen, Ojamäki - Sallinen, Lammikko, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články