Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Záruba: Předčasný konec. Jandač měl pokračovat

Čeští hokejisté dohráli na mistrovství světa ve čtvrtfinále. Zase. Čekání na medaili z velkých akcí se prodlužuje. Šéfkomentátor ČT Robert Záruba si přesto myslí, že národní tým nezklamal. Po hubených výsledcích v posledních letech však nabývá optimismu, protože nadějným mladým hokejistům nechybí touha reprezentovat. Éru Josefa Jandače označil za udržovací.

Robert Záruba na komentátorském stanovišti v Globenu
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Erban

"Tým nezklamal, ukázal perspektivu. Ukázal bojovnost, schopnost otáčet špatně rozehrané zápasy. Vyhrál šest zápasů z osmi. Už neodjíždíme z turnaje tak, že jsme nedokázali porazit nikoho silného. Sledovali jsme výjimečný duel s Ruskem," shrnul Záruba vystoupení národního týmu na šampionátu v Dánsku.

Ve hře byla vidět zřejmá pozitiva. "V minulosti nebývalo zvykem, že hráči, kteří přijeli ze zámoří, byli schopni podat takový výkon jako Davidové Pastrňák a Krejčí." Do kádru se podařilo zapracovat několik nadějí, což se projevilo i ve čtvrtfinálovém zápase. "Martin Nečas byl nejlepší český hráč v první třetině a to o něčem svědčí," podtrhl Záruba.

Udržovací éra Josefa Jandače

Poslední bronz vybojovali Češi na šampionátu v roce 2012. Od té doby nic, a to včetně olympijských her. Jak by se dala pojmenovat tahle éra? "Možná trochu nespravedlivě se na ni bude vzpomínat jako na dobu bramborovou, jak to nazval Michal Dusík," podotkl Záruba.

Je nám líto, video expirovalo.
Záruba: Český tým nezklamal. Ukázal perspektivu

Reprezentace doplácela na špatnou výchovu nových hráčů v minulém desetiletí. Záruba ovšem vidí světlo na konci tunelu. "Co je hrozně důležité, mladí kluci chtějí reprezentovat. Pro ně národní tým pořád něco znamená a to mi dává naději, že to ještě není mrtvé," zdůraznil.

Odchod oznámil už před mistrovstvím kouč Josef Jandač. "Konec je předčasný, měl pokračovat," prohlásil Záruba. "Na jeho éru budu vzpomínat jako na dva roky profesionální práce týmu trenérů, který neudělal žádný velký průšvih. Byla to udržovací éra," dodal.

Národní tým – práce na plný úvazek

Před novým trenérem stojí velký úkol: vybudovat jádro nového týmu. Novým koučem bude jeden z trojice Filip Pešán, Miloš Říha starší a Václav Varaďa. Rozhodne se 7. června. Pouze devětapadesátiletý Říha je v současnosti bez angažmá, čtyřicetiletý Pešán má smlouvu v Liberci a o dva roky starší Varaďa v Třinci. Kouč poraženého finalisty v play-off extraligy by navíc podle plánu měl v příští sezoně převzít juniorskou reprezentaci, kterou doposud vedl Pešán.

Všichni tři podle Záruby ukázali své schopnosti, důraz by však kladl na jednoznačné zaměření. "Národní tým by měl vést někdo na plný úvazek – nedublovat práci v klubu a u národního mužstva. Představoval bych si, že by trenér byl více zapojený do fungování mládežnických týmů," vyzdvihl komentátor ČT.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články