Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Zápas o střelecké sebevědomí. Čechy s postupem v kapse čeká zachráněné Rakousko

Čeští hokejisté si zajistili postup do čtvrtfinále mistrovství světa už před závěrečnými zápasy základní části turnaje. Svěřenci Josefa Jandače budou navíc stále ve hře o druhé místo skupiny A, pokud Slovensko dokáže bodovat proti ruské sborné. V zápase s outsiderem z Rakouska, který výhrou nad Běloruskem splnil cíl v podobě záchrany v elitní skupině MS, ale Čechům půjde především o získání střeleckého sebevědomí. Přímý přenos sledujte od 19:45 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Roman Červenka
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Pohodlnou výhrou 6:0 nad Francií si český tým trochu poopravil střelecké statistiky, stále je však z šestice elitních týmů nejméně produktivní. Útok výrazně táhne pouze dvojice David Pastrňák – David Krejčí, týmovou produktivitu pak se sedmi body vede Dmitrij Jaškin, který ovšem těží z toho, že hraje s bostonským duem v jednom útoku.

Více než dvě branky dokázali z českých útočníků kromě Pastrňáka s Jaškinem vstřelit už jen Michal Řepík a Roman Horák, který se dvakrát prosadil proti Francii. Naopak pouze jednu asistenci má na kontě třeba Radek Faksa a asi největším zklamáním je produktivita Romana Červenky. Český kapitán na vstřelený gól v Kodani stále čeká.

Proti Rakousku bude mít nejen útočník Fribourgu ideální možnost získat střeleckou pohodu zpět. Nováček inkasoval v úvodních pěti zápasech na šampionátu dohromady 26 branek a uspět dokázal až proti naprosto sterilním Bělorusům, které v přímém souboji poslal po výhře 4:0 do nižší divize. Rakušané tak už nemají o co hrát a turnaj pro ně utkáním s Českem končí.

Samostatná Česká republika se utkala s Rakouskem dosud desetkrát a vždy vítězně. Ze šesti vzájemných soubojů na světovém šampionátu dokázali naši jižní sousedé výrazněji vzdorovat pouze v Praze 2004, kdy v osmifinálové skupině pořadatelská země vyhrála 2:0. Jinak skóre ze šesti zápasů na MS 32:4 hovoří za vše. Naposledy před třemi lety rovněž v Praze vyhrálo Česko 4:0, ze současného týmu u toho ale byli pouze Roman Červenka, Michal Jordán a Jakub Krejčík.

"Na začátku přišli těžší soupeři, teď ti, v uvozovkách, lehčí. Myslím, že se ta hra pořád zvedá, sedá si to a věřím, že na to klíčové čtvrtfinále se dokážeme dobře připravit," podotkl kouč Jandač.

Brankáře na duel s Rakouskem ještě neprozradil. O dosavadních šest duelů se rovnoměrně podělili Pavel Francouz a David Rittich. "Řekneme to prvně brankářům a už to musíme směřovat ke čtvrtfinále," dodal Jandač.

V odpoledním utkání budou chtít Slováci zopakovat únorový duel na olympijském turnaji a stejně jako v Pchjongčchangu zaskočit favorizované Rusko. Případné vítězství proti sborné by Slovensko posunulo na postupovou čtvrtou příčku a před posledním utkáním se sestupujícím Běloruskem by svěřenci Craiga Ramsayho měli situaci ve svých rukou. Rusové ale cílí na vítězství ve skupině a jakékoliv zaváhání by jim cestu výrazně zkomplikovalo.

Ve skupině B se rozhodne o druhém týmu, který opustí elitní skupinu. Korea překvapivě má před posledním kolem ještě naději na udržení, musí ale porazit Norsko v základní hrací době. Vikingové naposledy podlehli USA 3:9 a jejich výkony jsou zatím velkým zklamáním, neúspěch proti nováčkovi elitní divize by ale byl velkou blamáží.

Kanada chce ještě oživit naději na druhé místo ve skupině a vyhnout se tak stěhování do Kodaně. V cestě javorovým listům stojí Lotyšsko, které ještě bojuje o čtvrtfinále, je ale možné, že bude spíše šetřit síly na úterní rozhodující souboj s domácím výběrem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články