Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Vzpoura outsidera v Herningu. Finské hvězdy dozářily, dál jde Švýcarsko

Vyhráli základní skupinu, kde deklasovali USA i Kanadu. O medaile si však finští hokejisté nezahrají. Ve čtvrtfinále mistrovství světa totiž senzačně prohráli se Švýcarskem 2:3. "Suomi" sice vstřelili první gól zásluhou Markuse Nutivaary, ale trio Enzo Corvi - Joel Vermin - Gregory Hofmann otočilo během čtyř minut ve druhé třetině skóre. Mikko Rantanen už stačil jen korigovat, favorité ze severu Evropy jsou proto vyřazeni.

Hokejisté Švýcarska se radují z postupu do semifinále MS
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

V sobotním semifinále se místo nich představí svěřenci trenéra Patricka Fischera. Od 19:15 nastoupí v přímém přenosu ČT sport a webu ctsport.cz proti Kanadě, která vyřadila gólem Ryana O'Reillyho v prodloužení Rusko.

Švýcarsko postoupilo do závěrečných bojů světového šampionátu počtvrté za posledních šestadvacet let - historickým maximem je stříbro z roku 2013. Ve stockholmském finále se tehdy muselo sklonit před domácím Švédskem.

Národní tým ze země helvétského kříže ovšem čtvrtfinálový duel ideálně nezačal. V první šanci ztroskotal na brankáři Genonim osamocený Tolvanen, jenže v 8. minutě už skóroval Nutivaara. Obránce Columbusu Blue Jackets našel nezištným pasem Koivisto a Genoni neměl sebemenší šanci zasáhnout.

Ve druhé části se však rozložení sil na ledě výrazně změnilo. Corviho nejprve efektním "semaforem" vychytal Säteri, ale na dorážku stejného hráče v 30. minutě už zareagovat nedokázal. Vzápětí se po individuální akci prosadil střelou mezi betony Vermin a rozhodující fázi duelu uzavřel třetí trefou Hofmann, který uklidil do sítě Moserovu ránu. 

"Až ve druhé třetině jsme začali hrát naši hru," podotkl švýcarský obránce Roman Josi. "Dali jsme tam pár rychlých gólů, což nám hrozně moc pomohlo. Dnes si výhru trochu užijeme, vrátíme se do Kodaně a připravíme se na další zápas. Kanada bude pro nás další velkou výzvou," doplnil kapitán Raphael Diaz.

V závěrečném dějství mohl zatlouct definitivní "hřebíček" Meier, ale samostatný únik neproměnil. Seveřané naopak nepohrdli možností čtyřminutové početní výhody a snížili. Rantanen vykřesal naději po oku lahodící akci Aha se Savinainenem. V dalších příležitostech nicméně nenašli recept na pozorného Genoniho Aho, Jormakka ani Kapanen. 

Švýcarsko, jež bylo v základní skupině A soupeřem české reprezentace a postup do play-off vybojovalo až v závěrečném utkání s Francií (5:1, pozn. autora), odolalo i závěrečnému tlaku při power-play Finska a zahraje si o cenné kovy.

Mistrovství světa v hokeji:

Čtvrtfinále (Herning): Finsko - Švýcarsko 2:3 (1:0, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Nutivaara (Koivisto, Rantanen), 49. Rantanen (Savinainen, Aho) - 30. Corvi (Fiala, Niederreiter), 33. Vermin (Meier), 34. Hofmann (Moser, Fora). Rozhodčí: Reneau (USA), Jeřábek - Lhotský (oba ČR), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 0:4. Využití: 1:0. Diváci: 5634.

Finsko: Säteri - Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola - Tolvanen, Mikael Granlund, Rantanen - Savinainen, Aho, T. Teräväinen - K. Kapanen, Manninen, Jormakka - Anttila, Pesonen, Mäenalanen. Trenér: Lauri Marjamäki.

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Josi, Untersander, Kukan, Fora, Müller, Frick - Niederreiter, Corvi, Fiala - Andrighetto, Vermin, Meier - Moser, Haas, Hofmann - Rod, Schäppi, Scherwey. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články