Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Švédové porazili Rusy a poslali je ve čtvrtfinále na Kanadu

Bez porážky vyhráli švédští hokejisté skupinu A na mistrovství světa, když v boji o první pozici porazili 3:1 Rusy. Ti tak skončili druzí a to znamená, že se ve čtvrtfinále střetnou s Kanadou. Švédy čeká v cestě do semifinále Lotyšsko nebo Dánsko. 

Vasilij Košečkin v ruské brance dostává gól
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Úvod souboje o první místo v kodaňské části turnaje ovlivnila nedisciplinovanost Švédů. Již po 30 sekundách byl vyloučen Rakell, později fauloval Adam Larsson a dostal čtyřminutový trest. Sborná sice krátkou přesilovku pět na tři nevyužila, v klasické početní výhodě ale skóroval Kaprizov.

Seveřané pak byli lehce aktivnější, šance však měly oba celky. V 17. minutě byl blízko vyrovnání Forsberg, trefil ale jen tyč. Skóre se podruhé změnilo až v polovině utkání, kdy Košečkina prostřelil Zibanejad.

Vzápětí mohl posunout Rusko zpět do vedení Gusev, ale přestřelil. I díky tomu mohlo Švédsko otočit vývoj duelu. A opět se o to postarala elitní formace. Zibanejad objel branku, přihrál Rakellovi, který pohotově zakončil.

"Ve druhé třetině jsme selhali. Když hrajete proti takovému týmu, nesmíte dělat chyby," řekl útočník Sergej Andronov. "Švédové mají v týmu spoustu skvělých hráčů, kteří to dokážou potrestat. Dali jsme jim moc prostoru," litovala opora CSKA Moskva.

Rusko se snažilo vyrovnat, mělo střeleckou převahu, Nilssona v brance Švédska ale překonat nedokázalo. Zřejmě nejblíž k tomu byl Barabanov, jenž v koncovce neuspěl. Při závěrečné power-play pečetil výhru Seveřanů na MS poprvé hrající Ekholm. Švédsko porazilo Rusko na velkém turnaji po 14 letech. 

"Bylo to skvělé týmové vítězství," radoval se brankář Anders Nilsson, který si vedle třiceti zákroků připsal i asistenci. "Rusové tady mají velmi dobrý tým a věděli jsme, že to bude těžký zápas. Nějaké šance měli, ale my jsme bránili dobře," dodal Nilsson.

Skupina A (Kodaň):

Rusko - Švédsko 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 3. Kaprizov (Gusev, Dacjuk) - 30. Zibanejad (Ekman-Larsson, Nyquist), 37. Rakell (Zibanejad, Janmark), 59. Ekholm (Nilsson). Rozhodčí: Mayer (USA), Gouin - Vanoosten (oba Kan.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 2:7. Využití: 1:1. Diváci: 12 490.

Rusko: Košečkin - Gavrikov, Kiselevič, Něstěrov, Zajcev, Jakovlev, Bereglazov, Chafizullin - Michejev, Andronov, Bučněvič - Gusev, Dacjuk, Kaprizov - Dadonov, Anisimov, Grigorenko - Šalunov, Kablukov, Barabanov - Sošnikov. Trenér: Ilja Vorobjov.

Švédsko: Nilsson - A. Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Lindholm, Wikstrand, Ekholm - Rakell, Zibanejad, Janmark - Nyquist, Backlund, Hörnqvist - Arvidsson, Kempe, Forsberg - Pääjärvi, J. Larsson, De La Rose - Everberg. Trenér: Rikard Grönborg.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články