Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Špaček: Půl zápasu jsme Švýcarům odevzdali, dostáváme stejné góly. Ale výkony jdou nahoru

Z důležitého vítězství 5:4 na nájezdy proti Švýcarsku měl trenér defenzivy Jaroslav Špaček velkou radost, posunulo totiž českou reprezentaci znovu blíž čtvrtfinále. Ale výkon zdaleka nebyl dokonalý. Přestože ho těšila konstruktivní hra reprezentace, pořád mu chybí větší pomoc brankářům v předbrankovém prostoru, navíc ho trápí vysoký počet vyloučení.

Jaroslav Špaček
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Dva body jsou nakonec podle Špačka pro český tým zlaté. "Když jsme hráli 26 minut v oslabení a obdrželi jsme šest penalt, tak jsme jim půlku zápasu odevzdali, Švýcaři hráli ve velké převaze," láteřil Špaček. "Byly to hloupé fauly, dostáváme zbytečné góly a musíme se z toho poučit, protože budou ještě těžší zápasy. Dnes nám dali Švýcaři šanci dostat se zpátky do zápasu," upozornil asistent trenéra Jandače.

Špačka mrzí, že jeho mužstvo dostává velmi podobné branky z předbrankového prostoru. "Ve všech třech zápasech dostáváme góly z brankoviště nebo kolem brány, to nemůžeme a musíme hrát lépe a disciplinovaněji," zdvihá prst bývalý hráč Columbusu, Buffala, Floridy či Montrealu.

I proto tedy Špaček pochválil brankáře Francouze. "Pavel byl skvělý, my jsme mu dnes moc nepomohli, musíme mu čistit třímetrovou zónu před brankovištěm. Niederreiter měl při prvním gólu spoustu času na to, aby ještě mohl dvakrát, třikrát dorážet. To už musí dostat přes ruce, anebo být odstavený," kritizoval své svěřence Špaček.

Měl ale pochopení i pro to, že jeho svěřenci nemohli v zápase dostávat rovnoměrný prostor. "Byl problém taky to, že jsme dnes měli osm obránců a bylo těžké je dostat do hry. Máme obránce na přesilovku a oslabení, hráči, kteří bránili, byli v neskutečném závaru, a ostatní se do zápasu nedostávali," vysvětlil Špaček.

Právě častá vyloučení byla důvodem, proč se český tým dostal do tak složité pozice. "Myslím, že nezačínáme špatně, měli jsme tam šance jak proti Slovákům, tak i příležitosti dnes. Jenže nedáme gól a necháme se vyloučit, ať už je to kdekoliv. Dostali jsme dvakrát čtyři minuty. Je to problém a my ho musíme řešit. Snažíme se hráče držet při zemi, ale musejí si dát pozor na hokejky a další věci, s tím už nic nenaděláme," pokrčil rameny Špaček.

"Po prvním zápase se Slováky už jsme si řekli, že budeme lepší. Pak jsme měli jenom dvě vyloučení se Švédskem, což bylo perfektní. Ale teď jsme měli deset minut v první třetině, to je prostě problém. Pak se nedostaneme do tempa a výkon je trochu uspaný," přidal Špaček důvody, proč i výkon týmu nemohl být tolik energický.

Zlepšení ve druhé třetině mělo i taktickou příčinu. "Chtěli jsme hrát 2-1-2, vytvořit na ně tlak po buly, ale oni nás jednoduchou přihrávkou přehrávali. Vystupovali jsme na mantinely, oni si protečovávali puky a my jsme se okamžitě dostávali pod tlak do obranného pásma. A tím to všechno začalo vznikat. Když jsme potom přešli ve druhé třetině na to, abychom střední pásmo zatáhli, už tam byly náznaky, abychom mohli sebrat puk a jít do protiútoku. Ale zezačátku to nešlo," popsal vývoj zápasu Špaček.

Výkon svého týmu směrem do ofenzivy ale Špačka potěšil. "Nebojí se, chtějí hrát s pukem, jak Hronek, Moravčík, Sklenička, tak i další, i kluci v útoku. Nečas chce hrát a chce mít puk, sice někdy propadne, ale tvoří si šance, které mají rychlost a prochází střední pásmo. Góly, které jsme dali, za to byly odměnou," vyzdvihl pozitiva asistent trenéra národního týmu.

"Mrzí mě, že tím, že byla letos olympiáda, kluci nedostali tolik prostoru rozehrát se na EHT. Ale vykazovali celou sezonu dobrou formu a možná si už zasloužili být ve výběru dřív. A jsem rád, že teď podávají takové výkony, které rostou každým zápasem," těší Špačka.

Ve čtvrtek český národní tým čeká souboj s Ruskem. Dnes tedy bude na programu především regenerace a taktická příprava. "Kluci se vyjezdí a vyšlapou na kole. Připravíme nějaký trénink, ale nebude to nic šíleného, bude to spíš o regeneraci a přípravě na Rusko, které je tu ve velké formě," popsal Špaček, který zároveň dodal, že Češi nejspíš zachovají rotaci gólmanů a pro utkání se sbornou tak nejspíš dostane příležitost Rittich.

Pro vývoj ve skupině však bylo vítězství nad Švýcarskem stěžejní. "Chtěl bych za to klukům poděkovat, oba soupeře jsme tím dostali pod sebe. I tento extra bod nám může pomoci v boji o čtvrtfinále," uzavřel Špaček.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články