Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Slováci po bláznivé třetí třetině přestříleli Bělorusko 7:4

Hokejisté Slovenska se rozloučili se světovým šampionátem v Dánsku výhrou 7:4 nad sestupujícím Běloruskem. Pěti asistencemi se blýskl veterán Ladislav Nagy, dvě branky a dvě asistence si připsal Marek Bakoš. Slovensko po třetím vítězství na turnaji obsadilo ve skupině A páté místo.

Utkání Bělorusko - Slovensko
zdroj: Reuters autor: Grigory Dukor

Slováci ve druhé třetině přišli o dvoubrankové vedení a v polovině závěrečné části dokonce prohrávali 3:4, v posledních deseti minutách ale výsledek otočili. Bělorusové při rozlučce s elitní skupinou vstřelili tolik branek, co v předchozích šesti zápasech dohromady, přesto skončili bez bodu poslední.

"Zápas jsme si chtěli užit. Sami jsme si to ale zkomplikovali. Vedli jsme 2:0 a dovolili jsme soupeři vyrovnat a otočit stav. Nakonec jsme to ale v závěru rozhodli v náš prospěch," řekl Nagy.

O osudu slovenského mužstva v turnaji podle něj rozhodlo už první utkání proti českému týmu. "Neměli jsme dostat gól na 2:2 deset sekund před koncem. Kdyby se to nestalo, byli bychom sebevědomí a Švýcary porazili," podotkl osmatřicetiletý útočník.

Slovensko přišlo o šanci postoupit do čtvrtfinále poté, co Švýcarsko odpoledne zvítězilo nad Francií, proti Bělorusku ale začalo dobře. Již po 18 sekundách otevřel skóre Bakoš, který nahradil v elitním útoku Krištofa.

Když v 11. minutě zvýšil v přesilové hře Nagy tečující Bakošovu střelu na 2:0, vypadalo to, že si Slovensko v pohodě připíše očekávanou výhru, jenže ve druhé třetině soupeř utkání zdramatizoval.

Místo Rybára se do branky nečekaně postavil Čiliak, a přestože jeho spoluhráči byli i nadále střelecky aktivnější, Bělorusko vyrovnalo. Nejprve se v oslabení prosadil Kitarov, poté skóroval v početní výhodě Linglet, jenž tečoval Plattovu střelu od modré.

Vrátit Slovensku vedení mohli Nagy, Buc, Svitana nebo Bondra, běloruský gólman Trus však chytal výborně. Překonal jej až Bakoš ve 48. minutě. Z vedení se však se spoluhráči radoval jen 43 sekund, než vyrovnal Kovyršin.

A to nebylo od Bělorusů vše. Při Marcinkově vyloučení je posunul do vedení Vorobej, jehož střelu za Čiliaka nešťastně tečoval Sekera. Třetí vlastní gól kapitána Slováky ale nepoložil a v závěru duel otočili.

Nejprve vyrovnal Jurčo, poté se mezi střelce zapsal Hovorka, Ďaloga jistě proměnil trestné střílení a 18 sekund před koncem vydařený závěr svého týmu podtrhl v přesilovce Krištof.

"Nakonec to byl výborný zápas. Po výborném začátku jsme to trochu vypustili, ale věřili jsme si i za stavu 3:4 a bylo důležité, že jsme se dostali zpět do hry," řekl Bakoš a ocenil kanadského trenéra Craiga Ramsayho. "Konečně máme svoji tvář, a když hrajeme svoji hru, jsme schopni potrápit každého," podotkl.

Slovensko - Bělorusko 7:4 (2:0, 0:2, 5:2)

Branky a nahrávky: 1. Bakoš (Nagy, Sekera), 11. Jurčo (Bakoš, Nagy), 48. Bakoš (Nagy), 52. Jurčo (Bakoš, Nagy), 55. Hovorka (Krištof), 56. Ďaloga z trest. střílení, 60. Krištof (Jurčo, Nagy) - 33. Kitarov (Drozd, Falkovskij), 35. Linglet (Platt, Levša), 49. Kovyršin (Suško, Pavlovič), 51. Vorobej (Platt, Šarangovič). Rozhodčí: Hribik, Lemelin (Rak.) - Kilian (Nor.), Oliver (USA). Vyloučení: 6:4. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 4857.

Slovensko: Rybár (21. Čiliak) - Čajkovský, Sekera, Graňák, Ďaloga, Fehérváry, Jaroš, Jánošík, Grman - Jurčo, Nagy, Bakoš - Hovorka, Krištof, Haščák - Svitana, Buc, Bondra - Kudrna, Marcinko, Cingel. Trenér: Craig Ramsay.

Bělorusko: Trus - Vorobej, Falkovskij, Chenkel, Lisovec, Ustiněnko, Korobov - Platt, Šarangovič, Linglet - Suško, Kovyršin, Pavlovič - Kislyj, Razvadovskij, Levša - Gavrus, Kitarov, Drozd. Trenér: Sergej Puškov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články