Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Slováci nezopakovali ruský skalp z olympiády a v boji o čtvrtfinále potřebují pomoc Francie

Hokejisté Ruska porazili Slovensko 4:0 a budou se Švédskem bojovat o první místo ve skupině. Slováci naopak nedokázali přidat další body, postup do čtvrtfinále už nemají ve svých rukou a musí spoléhat na výhru Francie nad Švýcarskem. Český tým skončí ve skupině A třetí. 

Utkání Rusko - Slovensko
zdroj: ČTK/Deml Ondřej

O utkání rozhodla první třetina, ve které Slovensko inaksovalo dvě branky. Ve druhém dějství se sice Slováci oklepali z nepovedené předchozí dvacetiminutovky a předváděli koncentrovanější výkon, kontaktní trefa ani po několika gólových šancích nepřišla. Další dva góly vstřelili  Rusové při soupeřově závěrečné power-play. Druhé čisté konto udržel Igor Šesťorkin, který ještě na turnaji neinkasoval.

"Ze začátku jsme byli nervózní a ustrašení. Nestačí nám hrát jen 40 minut. Ve druhé polovině zápasu jsme měli dostatek střel, ale Rusové byli před brankou silní a nedali nám šance dostat se k odraženým pukům," řekl kouč poražených Craig Ramsay.

V brance Slovenska tentokráte dostal šanci Čiliak a byl ústřední postavou první třetiny. Rusové měli výraznou střeleckou převahu a jen díky gólmanovi Brna i faktu, že Dacjuk trefil jen tyč, vydržel bezgólový stav až do 12. minuty.

Nakonec však sborná svůj tlak přetavila ve vedení. Nejprve Čiliaka překonal pohotově dorážející Mamin a poté po Dacjukově přihrávce Gusev. "První třetina byla z naší strany velmi dobrá. Pamatovali jsme si, že jsme s nimi na olympiádě prohráli," řekl Pavel Dacjuk. Na přelomu první a druhé třetiny Slováci přečkali dlouhou ruskou přesilovku pět na tři a v prostřední části zápasu vyrovnali hru.

Ve třetí třetině své týmy drželi gólmani, kteří za svá záda koutouč ani jednou nepustilili. Šesťorkin, který měl v první třetině jen dva zákroky, měl najednou mnohem více práce, spolehlivým výkonem však držel dvoubrankový ruský náskok. V závěru utkání museli ale Slováci riskovat power-play, při které Rusko dokázalo dvakrát skórovat a upravilo stav na konečných 4:0.

"V první třetině to pro mě bylo těžké, neměl jsem prakticky žádnou práci. Nic na mě nešlo. Od druhé třetiny jsem byl více ve hře, měl jsem práci, ale kluci hráli dobře, blokovali střely a pomohli nám vyhrát," řekl Šesťorkin, na nějž nakonec Slováci vyslali 23 střel.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Kodaň):

Rusko - Slovensko 4:0 (2:0, 0:0, 2:0) Branky a nahrávky: 12. Mamin (Sošnikov), 17. Gusev (Dacjuk, Zajcev), 59. Šalunov (Sošnikov), 60. Michejev (Barabanov, Šalunov). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Rantala (Fin.) - Kohlmüller (Něm.), Oliver (USA). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 7732.

Rusko: Šesťorkin - Gavrikov, Kiselevič, Něstěrov, Zajcev, Jakovlev, Bereglazov, Trjamkin - Dadonov, Anisimov, Grigorenko - Gusev, Dacjuk, Kaprizov - Sošnikov, Šalunov, Mamin - Michejev, Kablukov, Barabanov - Bučněvič. Trenér: Ilja Vorobjov.

Slovensko: Čiliak - Čajkovský, Sekera, Jaroš, Ďaloga, Graňák, Fehérváry, Jánošík, Grman - Jurčo, Krištof, Nagy - Bakoš, Hovorka, Haščák - Svitana, Buc, Bondra - Kudrna, Marcinko, Cingel. Trenér: Craig Ramsay.

Hlavní zprávy