Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Škoda, bojovali jsme. Ale turnaj pro nás ještě nekončí, říká po prohře s Ruskem Petrovický

Slovenský výběr potřeboval v utkání s Ruskem zvítězit, aby měl boj o postup do čtvrtfinále ve vlastních rukách. I přes dramatický boj se ale Slovákům nepodařilo proti sborné vstřelit branku  a nyní musí doufat, že v úterním duelu Francouzi vyzrají na Švýcarsko. Róbert Petrovický, který plní u slovenského výběru funkci asistenta hlavního trenéra Craiga Ramsayho, věří, že Slovensko bude na turnaji ještě pokračovat. A to i přesto, že trenéři kvůli množství omluvenek zařadili do kádru řadu nováčků. 

Radost hokejistů Slovenska
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Slovensko v utkání s Ruskem inkasovalo dvě branky během první dvacetiminutovky, kterou neodehráli podle svých představ. "Možná jsme k nim měli příliš respektu, byla tam díra mezi obranou a útokem. Šli do nás v rychlosti. Nebruslili jsme tak rychle, jak jsme si chtěli," vysvětlil Petrovický.

Od druhého dějství Slováci ale přidali na aktivitě, výrazně lépe se jim začalo dařit při vhazování a snížení na 1:2 viselo ve vzduchu. "Druhou třetí třetinu se to zlepšilo. Myslím, že jsme se dostali i do vyložených šancí a možná to bylo o tom jednom gólu. To bylo důležité, ale nestalo se. Myslím, že jsme druhou a třetí třetinu podali dobrý výkon. Bojovali jsme, stříleli jsme, ale tentokrát to nevyšlo," popsal slovenskou snahu trenér Petrovický.

Je nám líto, video expirovalo.
Petrovický: Nebáli jsme se dát šanci mladým, je to budoucnost

První třetina s Ruskem byla podobně specifická jako v duelu se Švédy. Slovákům se podařilo dostat do utkání až od druhé třetiny, kdy sahali po vstřelené brance. "Asi chvíli trvá, než si mužstvo začně věřit. Po první třetině jsem si něco řekli, stejně tak jako v utkání se Švédskem. Pojďme hrát, pojďme do nich, nestahujme se a pojďme více na puk. A to jsou věci, které se nám poté dařily," řekl kouč. 

Slovenský kádr ale nic nevzdává, nyní musí doufat, že Francie najde v úterním utkání recept na Švýcary. "Dnes tam taky byly nějaké střely. Trochu chyběli hráči před bránou, gólman viděl víc než v utkání se Švédy. Ale jak říkám, škoda dnešního zápasu. Ale jdeme dál, turnaj pro nás ještě nekončí," doufá Petrovický. 

Slovenští gólmani se v brance podobně jako čeští brankáři střídají. Kdo bude hájit slovenskou bránu v utkání s Běloruskem, to Petrovický neprozradil. Oba gólmani podle reprezentačního trenéra zatím podávají velmi kvalitní výkony. 

"Maximální spokojenost. Brankáři v každém zápase stáli při nás a podrželi nás ve chvílích, kdy jsme to potřebovali. Určitě si ještě něco zhodnotíme a připravíme se na další zápas. Ján Lašák uděla rozhodnutí, které s námi zkonzultuje, a uvidíme, koho postavíme příště," řekl.

Slovenským trenérům před světovým šampionátem přišlo osmnáct omluvenek a tak podobně jako český realizační tým zařadili do reprezentačního výběru řadu nováčků. "Ti kluci si tu místenku vybojovali. Pro hodně hráčů je to první šampionát. Mladé kluky jsme dali dokonce do obrany. To bude budoucnost hokeje. Nebáli jsme se jim dát tu šanci. Aby zažili tu atmosféru, je to pro ně super zkušenost," vysvětlil Petrovický.

Jedním z nadějných slovenských mladíků je i osmnáctiletý mladík Martin Fehérváry, který nastupuje za švédskou ligu. Podle Petrovického s bratislavským rodákem slovenský hokej do budoucna počítá. "Od prvního dne co přišel, je videt, že už hrál seniorskou ligu. Ten systém ve Švédsku je na to připravený. Za pár let to může být velmi kvalitní obránce. Už teď je vidět, že má talent. Když bude na sobě pracovat, tak věřím, že bude pilířem obrany," dodal na závěr Petrovický. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články