Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Reprezentace narazí na Francii. Potvrdí Češi skvělou bilanci?

Česká reprezentace se může na světovém šampionátu výrazně přiblížit postupu do play-off. Další překážkou na cestě do čtvrtfinále je Francie, se kterou se národní tým dvakrát vítězně utkal v přípravném období. V zápase se nepředstaví zraněný Andrej Nestrašil, naopak do branky se postaví David Rittich. Přímý přenos utkání Francie – Česko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 15:45.

Čeští hokejisté se radují z gólu proti Francii
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

V brance nastoupí David Rittich, který se od začátku turnaje střídá s Pavlem Francouzem. "Už jsme o tom debatovali delší dobu, necháme koloběh, jaký je. Teď je na řadě David," řekl asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Na sobotním tréninku chyběl útočník Andrej Nestrašil, který si v úvodu pátečního duelu s Běloruskem poranil rameno a vyrazil na vyšetření magnetickou rezonancí. "Utrpěl zhmoždění ramena s menším prokrvácením svalu. Na ledě to zkusí nejdříve za dva dny a potom se uvidí," uvedl v sobotu tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund.

Do zápasové sestavy se vrátí útočník Filip Chytil. "Bude hrát, ale zatím ještě nevíme, jestli půjdeme do zápasu se sedmi obránci a třinácti útočníky, nebo osmi a dvanácti," uvedl Špaček. Útoky se trénovaly ve složení: Pastrňák, Krejčí, Jaškin - Hyka, Faksa, Červenka - Řepík, Plekanec, D. Kubalík - Nečas, Horák, Chytil.

Češi vyhráli čtyři z pěti zápasů a mají devět bodů. Francie prohrála s Ruskem (0:7), porazila Bělorusko (6:2), podlehla Švédsku (0:4), neuspěla se Slovenskem (1:3) a zvítězila nad Rakouskem (5:2). "Se silnějšími týmy jsou spíš takoví zatažení. Měli dobré zápasy proti Bělorusku a Rakousku a šli po nich agresivně. Musíme se připravit na oba tyto systémy," řekl Špaček.

"Myslím, že Francie je jeden z těch nejsilnějších soupeřů, kteří jsou papírově nejslabší. Hrají agresivně, dokážou dávat góly a mají výbornou přesilovku. Bude to spíš o nás, jak se na to připravit," prohlásil Špaček.

"V zápase s Běloruskem po první třetině, když to je 3:0, bylo těžké motivovat hráče, ale bylo důležité, že jsme to dotáhli do konce i pro Pavla Francouze, který má nulu. Musíme se na to připravit, protože to bude opravdu těžký zápas," řekl Jandačův asistent.

Na mistrovství světa se český tým utká s Francií podeváté a zatím všechny zápasy vyhrál, i když v roce 2014 v Minsku to bylo 5:4 až v prodloužení. Loni na světovém šampionátu v Paříži i díky dvěma gólům útočníka Michala Řepíka vyhráli čeští hokejisté 5:2.

Z celkových 14 vzájemných utkání prohráli Češi jediné. V prosinci 1995 podlehli 2:3 na Vánočním poháru v Helsinkách. S Francií se Jandačův tým utkal před čtyřmi týdny v Euro Hockey Challenge a zvítězil v Amiens 5:2 a v Cergy 6:2.

"Hlavně ve druhém zápase na nás nastoupili hodně tvrdě a bylo to pak takové vyprovokované. Pak jsme se s tím vyrovnali, šli jsme po nich a oni trošičku uvadli. Oba týmy měly den volna, budou plné sil a věřím, že to bude od nás dobrý zápas od začátku do konce," uvedl Špaček.

V dalších zápasech se střetne Norsko se Spojenými státy, Německo s Finskem a Švýcaři se Švédy (20:15 ČT sport) v přímých přenosech na webu ctsport.cz.

Pravděpodobná sestava ČR: Rittich - Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Polášek, Krejčík - Pastrňák, Krejčí, Jaškin - Hyka, Faksa, Červenka - Řepík, Plekanec, D. Kubalík - Nečas, Horák, Chytil - Kousal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články