Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Prvotřídní senzace. Genoni se stal švýcarským hrdinou, Kanada si zahraje jen o bronz

Precizní zápasový plán, skvělá hra v přesilovkách a hlavně koncentrovaný výkon brankáře Leonarda Genoniho přinesly Švýcarům nečekanou výhru 3:2 nad Kanadou. Tým javorových listů, který nechyběl v posledních třech letech ve finále, si tak zahraje jen o bronz. Naopak mužstvo helvétského kříže se může těšit na souboj o zlato proti Švédům, dojde tak na opakování utkání z roku 2013. Přímý přenos finálového utkání Švédsko – Švýcarsko sledujte v neděli na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 19:30, duel o bronz USA – Kanada už od 15:30.

Utkání Kanada - Švýcarsko
zdroj: Reuters autor: DAVID W CERNY

Švýcarům se podařilo dokonale zaskočit druhého favorita v play-off. Po čtvrtfinálové výhře nad Finskem to v semifinále odnesl obhájce stříbra. Kanada bude po třech letech chybět ve finále a musí odložit útok na 27. zlato, kterým by se dotáhla v historickém pořadí na Rusy. Klíčovým okamžikem semifinálového duelu byla pasáž na začátku třetí třetiny.

Za stavu 2:1 pro Švýcary měl ideální příležitost vyrovnat Bo Horvat, ale z individuální akce se neprosadil. Následně mohl kanadský útočník vypíchnout kotouč při oslabení z vlastního obranného pásma, ale na puk pořádně nedosáhl a po střele Andrighetta zvýšil tečující Haas na 3:1. Závěrečné snížení Parayka sice vykřesalo naději na remízu pro Kanadu, ale švýcarská obrana v čele s Genonim, který pochytal 43 střel soupeře, v samotném závěru odolala.

Švýcaři přišli na semifinále s podobně precizním herním plánem jako proti Finům. Proti favoritovi z Kanady byli od začátku aktivní a v první polovině zápasu si vypracovali několik skvělých příležitostí ke skórování. K nepříjemnému forčekingu přidali navíc čistou hru bez faulů a smrtící přesilovky.

První využil Hofmann, který těžil ze skvělé práce Fialy a druhou branku přidal zmíněný Haas. To už Švýcaři vedli 3:1, neboť skóre zápasu otevřel Scherwey a jediné vyrovnání v utkání zařídil smolař Horvat. Kanaďané měli dobrou šanci na srovnání na začátku závěrečného dějství před rozhodující pasáží hry, ale střelec důležitých kanadských branek O'Reilly nastřelil jen tyčku Genoniho branky.

Švýcarský brankář nestačil jen na dvě ze 45 střel Kanaďanů a stal se hlavní hvězdou zápasu. Pro gólmana Bernu jde o určitou satisfakci, neboť si musel pozici jedničky na turnaji vydobýt. Nyní se trenérovi Patrickovi Fischerovi odvděčil perfektním výkonem a Švýcaři tak mohou myslet na odvetu za prohrané finále z roku 2013. Na Kanadu zbylo pouze utkání o bronz proti Spojeným státům.

"Pro nás to byl fantastický zápas. Udělali jsme v něm mnoho dobrých věcí správně. Pomohlo nám i pár šťastných odrazů a pak už se zápas odehrával naším směrem. Kanada hrála místy úžasný hokej, jenže náš brankář byl fenomenální. Byl nejlepším hráčem na ledě a právě díky němu jsme vyhráli," uvedl forvard vítězů Nino Niederreiter.

Kanada - Švýcarsko 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 28. Horvat (Dubois, Pageau), 58. Parayko (McDavid, Schenn) - 19. Scherwey (Untersander, Kukan), 30. Hofmann (Fiala, Andrighetto), 45. Haas (Andrighetto, Diaz). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Kubuš (SR) - Lhotský (ČR), Oliver (USA). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:2. Diváci: 12 166.

Kanada: Kuemper - Vlasic, Parayko, Ekblad, Edmundson, Murray, Nurse, Pulock - Turris, O'Reilly, Jost - Nugent-Hopkins, McDavid, Schenn - Pageau, Dubois, Horvat - Bailey, Barzal, Beauvillier - od 21. navíc Eberle. Trenér: Bill Peters.

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Josi, Untersander, Kukan, Fora, Müller, Frick - Niederreiter, Corvi, Fiala - Andrighetto, Vermin, Meier - Moser, Haas, Hofmann - Rod, Schäppi, Scherwey. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články