Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Profesorský výkon Švédům k postupu stačil, lotyšská senzace se nekonala

Měl to být jasný zápas, přesto se outsider držel až do konce utkání. Lotyši sahali po prodloužení proti favoritovi ze Švédska, ale Seveřané nakonec ubránili výhru 3:2 a tím i postup do bojů o medaile proti Spojeným státům. Obhájce titulu tak jde bez jediné prohry dál, Lotyšsko na turnaji končí. Přímý přenos utkání Švédsko – USA sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v sobotu od 14:45.

Utkání Švédsko - Lotyšsko
zdroj: ČTK autor: ZUMA/Petter Arvidson

Trvalo to celou první třetinu, než začali Švédové ve čtvrtfinále pořádně hrát. Od druhé části ale Seveřané zabrali a stupňovaná snaha přinesla první odměnu – Filip Forsberg nastartoval Tři korunky ke zlepšenému výkonu, ale favorit jako kdyby byl po celý zápas zabrzděn. Brankář Anders Nilsson se také nepředvedl v nejlepší formě a dvakrát ho překonali Blugers s Balcersem, který v závěru zadělal na drama.

Arvidssonův vedoucí gól na 2:1 ani trefa Ekmana-Larssona totiž skandinávskému celku nestačily a na konci zápasu se Švédové o výsledek ještě strachovali. Nakonec ale těsné vítězství udrželi a mohou se těšit na semifinálový duel proti Spojeným státům. Druhou dvojici tvoří Kanada se Švýcarskem.

První třetina moc zajímavých šancí nepřinesla. Brankáři Nilsson a Merzlikins si v součtu připsali jen sedm zákroků, a tak nebylo divu, že gól nepadl. Skóre se poprvé změnilo až v 27. minutě, kdy do lotyšské branky prošla Forsbergova střela.

Rozhodčí sice situaci po podnětu kouče Hartleyho zkoumali na videu, neboť na hraně brankoviště stál Arvidsson, gól však nakonec uznali. "Kempe a Arvidsson tam před brankářem odvedli velmi dobrou práci. Já jsem se jen snažil trefit volné místo," řekl Filip Forsberg.

Krátce po polovině utkání se Lotyšsku podařilo vyrovnat, když se do brejku dostal Blugers poté, co Kempe zlomil na útočné modré čáře hokejku. Vzápětí mohlo být pro Švédy ještě hůř, v rychlém sledu byli vyloučeni Nyquist a Ekman-Larsson, Lotyšsko však přesilovku pět na tři dlouhou 1:54 minuty nevyužilo.

"Švédové mají dobrý tým, ale šance jsme si vytvořili. Přesilovka pět na tři mohla změnit průběh zápasu, kdyby se nám podařilo skórovat," uvedl útočník Miks Indrašis. "Mohl bych říct, že jsem s turnajem spokojený, ale stejně tak můžu říct, že ne. Chtěli jsme postoupit dál a myslím, že jsme i mohli," litoval Indrašis.

V 42. minutě zajistil Seveřanům vedení Arvidsson, který ve vzduchu trefil Ekholmovu přihrávku. Lotyši sice vzápětí dotlačili puk za Nilssonova záda, ale rozhodčí gól po kontrole neuznali, zřejmě proto, že předtím přerušili hru.

Poté byl vyloučen Abols a Švédové první přesilovku v zápase využili, když závar v lotyšském brankovišti využil Ekman-Larsson. Dvoubrankové vedení však favoritovi vydrželo jen čtyři minuty, Nilssona totiž překvapila Balcersova střela a závěr tak byl ještě dramatický. Vyrovnat se ale Lotyšsku nepodařilo ani při power-play.

Švédsko - Lotyšsko 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 27. Forsberg (Kempe, Ekman-Larsson), 42. Arvidsson (Ekholm), 47. Ekman-Larsson (Kempe, Rakell) - 32. Blugers (Rihards Bukarts), 51. Balcers (Keninš). Rozhodčí: Mayer (USA), Olenin - Otmachov (oba Rus.), Kohlmüller (Něm.). Vyloučení: 5:1. Využití: 1:0. Diváci: 12.490.

Švédsko: Nilsson - A. Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Lindholm, Wikstrand, Ekholm - Rakell, Zibanejad, Janmark - Nyquist, Backlund, Hörnqvist - Arvidsson, Kempe, Forsberg - Pääjärvi, J. Larsson, De La Rose - Everberg. Trenér: Rikard Grönborg.

Lotyšsko: Merzlikins - Galvinš, Cibulskis, Sotnieks, Freibergs, Rubins, Zile - M. Redlihs, Džerinš, Indrašis - Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts - Keninš, Abols, Balcers - Jevpalovs, Pavlovs, Meija. Trenér: Bob Hartley.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články