Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Není potřeba si nic nalhávat. Moje góly mužstvu chyběly, říká kapitán Červenka

Ani Roman Červenka jako kapitán nedovedl české hokejisty k zisku medaile ze světového šampionátu. Sen o cenném kovu se rozplynul po porážce 2:3 s USA. Češi sice stihli vyrovnat z 0:2 na 2:2, rozhodující úder jim pak ale druhým gólem v utkání zasadil Patrick Kane. Dvaatřicetiletý Červenka ani ve čtvrtfinále neprolomil střelecké trápení na turnaji a před rozhodujícím gólem neproměnil velkou šanci.

Roman Červenka s Romanem Horákem
zdroj: ČTK/Deml Ondřej

"Každé prohrané čtvrtfinále je obrovské zklamání. Nezačali jsme dobře, ale ve druhé třetině jsme vyrovnali a měli dokonce i šance jít do vedení. Pořád jsme byli ve hře, jenže rozhodl gól Američanů na 3:2. Jejich branku jsme potom sice dobývali, ale už to nešlo," řekl Červenka.

Pro nevydařenou první třetinu neměl vysvětlení. "Nedokážu říct, proč jsme začali tak vlažně. Přitom jsme si říkali, že hned od první minuty musíme mít dobrý pohyb. Než jsme se rozjezdili, stálo nás to jednu třetinu. Druhá už byla úplně jiná, jenže jsme už prohrávali o dva góly," poznamenal.

Bouřka od trenérů během první přestávky nepřišla. "Vůbec ne, všichni jsme si uvědomovali, že musíme přidat na pohybu a být odvážnější na puku, protože Američany jsme zbytečně nechávali hrát a byli pasivní," přiblížil Červenka. "Zvedli jsme se a dokázali vyrovnat. Celý zápas jsem cítil, že na ně máme. V obraně měli díry a věřil jsem, že ten rozhodující gól dáme my. Bohužel se tak nestalo," litoval.

Právě dvaatřicetiletý útočník mohl být hrdinou a dovršit obrat, když měl na holi třetí trefu ještě před Kaneovým vítězným zásahem. Odkrytou branku ale netrefil. "Snažil jsem se trefit puk, ani nevím, jestli jsem ho minul, nebo to jejich obránce zablokoval. Chvíli nato navíc Filip Hronek upadl a Kane na rozdíl ode mě svou šanci proměnil," připomněl Červenka.

O to více si pak svou příležitost vyčítal. "Samozřejmě. Není potřeba si nic nalhávat, moje góly mužstvu celý turnaj chyběly. Každým zápasem to pro mě bylo těžší a těžší, pořád jsem ale věřil, že gól může kdykoliv přijít. Ideálně ve čtvrtfinále, jenže bohužel nepřišel," posteskl si. 

Navíc jako kapitán pociťoval větší zodpovědnost za mužstvo."Už patřím ke starším hráčům, takže každá reprezentační akce je pro mě speciálnější, než když jsem byl mladý. Touhu po úspěchu jsem měl obrovskou," ujistil Červenka. "O to víc jsem ale teď zklamaný." Vyřazení ho mrzelo i proto, že z týmu s mnoha mladými hráči cítil velkou vnitřní sílu.

"Sílu ten tým měl. Dokázali jsme to v těžkých zápasech ve skupině. Se Švédy jsme i přes prohru nehráli špatně, otočili jsme zápasy s Rusy i Švýcary. O to víc mrzí, že končíme už ve čtvrtfinále," uvedl Červenka. Chuť reprezentovat v něm i nadále přetrvává. "Vždycky jsem ji měl," zdůraznil pražský rodák. "Záleží i na aktuální formě. Pokud však budu hrát dobře a trenéři projeví zájem, nároďák pro mě vždycky bude čest," doplnil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články