Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Lašák: Není to o štěstí, postup jsme si neuhráli. Chybí nám sebevědomí

Popáté za sebou nepostoupili hokejisté Slovenska na světovém šampionátu do vyřazovacích bojů. Potvrdili tak, že už delší dobu nepatří do světové špičky. V Dánsku se ale Slováci zlepšili, v kodaňské skupině skončili pátí jen o bod za postupujícím Švýcarskem. Slovenský asistent Ján Lašák viděl jako největší problém Slováků na turnaji nedostatek herního sebevědomí, z klíčových úvodních zápasů s Českem a Švýcarskem získali svěřenci Craiga Ramseyho jediný bod.

Zklamaní hokejisté Slovenska
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Slováci až na výjimky typu veterána Ladislava Nagyho stavbou kádru směřovali k následujícímu domácímu šampionátu. "Snažili jsme se už během sezony rozšířit portfolio hráčů, kteří mohou reprezentovat. Nemáme jich mnoho, zhruba tak čtyřicet. Také jsme chtěli více zapojit hráče z domácí ligy, aby vznikla konkurence a měli jsme na výběr," přiblížil situaci Lašák.

Naopak šanci na zapojení mladíků z relativně úspěšné slovenské dvacítky vidí Lašák spíše v delším časovém horizontu. "Mám teď na starosti brankáře, takže sleduji hlavně je. Je tu možnost, že za dva tři roky někdo vyskočí. Jako čtyřka byl s námi v přípravě David Hrenák, který na přelomu roku hrál na dvacítkách. U něj je šance, že půjde letos na draft, stejně jako druhý gólman Roman Durný," zhodnotil své následovníky mistr světa z roku 2002.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Slováků po konci na MS

Stejně jako řada slovenských hráčů viděl Lašák jako jeden z hlavních důvodů nepostupu závěr utkání s Českem, ve kterém Slováci neudrželi vedení a následně prohráli v prodloužení. "Z jednoho důvodu. Další zápas Češi nezvládli a pak prohrávali o dva góly se Švýcarskem. Psychika by v tu chvíli asi byla úplně jiná, kdyby měli Češi nula bodů. Ale je to o tom, že výhru s Českem jsme si museli zasloužit. Tohle není o štěstí, prostě jsme to neuhráli," konstatoval Lašák.

Přiznal, že část problémů Slováků na turnaji byla otázkou psychiky a nízkého sebevědomí. "Kluci si o sobě něco přečtou, a i když to možná výkon přímo neovlivní, tak s jakými myšlenkami jdou spát, tak s takovými se také probouzí. Myslím, že zvládnout to je velmi důležitá součást kariéry. V klíčových momentech se pak taková myšlenka může znovu vynořit a hráč pak podvědomě řeší víc reakce lidí doma než samotný zápas."

Právě v tom vidí Lašák vedle samotné kvality hráčů v současnosti největší rozdíl mezi českým a slovenským hokejem. "Češi mají vnitřní sílu a dokážou zapnout v ten pravý moment, to nám chybí. Jsou tu hráči jako Plekanec a další, co mají spoustu zápasů v NHL a dokážou to strhnout. My si takové hokejisty musíme teprve vychovat. A není to otázka jednoho dvou let. Musíme to do nich dostávat už odmalička. Potřebujeme sebevědomí a určitou drzost, pak to půjde," uzavřel Lašák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články