Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kodaň vymění za Herning. Čechy čeká pro čtvrtfinále stěhování

Ať už večer zápas českých hokejistů s Rakouskem dopadne jakkoliv, národní tým čeká pro čtvrtfinále mistrovství světa stěhování. Svěřenci Josefa Jandače skončí po výhře Ruska nad Slovenskem ve skupině A jistě na třetím místě, což znamená, že vymění arénu v Kodani za tu v Herningu.

Asistent trenéra Václav Prospal (vlevo) s Josefem Jandačem na střídačce
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Jejich potenciální soupeř ale stále může vzejít hned ze čtveřice USA, Finsko, Dánsko a Kanada.

Podle reglementu turnaje se národní tým bude stěhovat ve středu, ale je možné, že bude ještě den před čtvrtfinále trénovat v Kodani. "V úterý máme den volna a přemýšlíme, že bude pro hráče úplně volný. Ve středu je možné, že budeme trénovat ještě tady, aby se pak maséři v klidu přesunuli. Na druhou stranu je to 300 kilometrů a přemýšlíme, jestli není lepší přejet a zatrénovat si tam, aby se tam únava vyjezdila," prohlásil asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Domácí Dánové si do rozpisu play-off šampionátu nevtělili žádnou výjimku na setrvání v Herningu či stěhování do Kodaně, která by vstoupila v platnost podle jejich umístění ve skupině. Jisté ale je, že by v případě postupu hráli čtvrtfinále ve večerním čase od 20:15 a semifinále od 15:15.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Francie - Česko

Od zavedení dvou skupin po osmi účastnících od roku 2012 se budou čeští hokejisté před čtvrtfinále stěhovat poprvé. Loni v Paříži sice skončili v základní skupině také třetí, ale v druhém dějišti Kolíně nad Rýnem zůstali ze čtvrté pozice domácí Němci, za kterými se vydal jejich sok Kanada a Jandačův tým hrál s Ruskem ve francouzské metropoli.

V roce 2012 ze třetího místa a o rok později 2013 dokonce ze čtvrté pozice zůstali Češi ve Stockholmu, který spolupořádal šampionát s Helsinkami, protože tehdy se hrálo čtvrtfinále mezi soupeři ze stejné skupiny. Před šesti lety se čeští hráči přesouvali až po úspěšném boji s domácími Švédy a nakonec ve finské metropoli získali bronz, dosud poslední medailový úspěch.

V roce 2014 se v Bělorusku hrály obě skupiny v Minsku, o rok později zůstali Češi jako pořadatel v Praze a v roce 2016 zůstali v Moskvě, protože ovládli základní skupinu. Naposledy se tak před startem play-off stěhovali v roce 2010, kdy po tehdy ještě osmifinálové skupině přejeli z Mannheimu do Kolína nad Rýnem, kde dokráčeli ke zlatu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články