Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kdo postoupí do finále? Švédové narazí na Američany, Kanadu čeká překvapení ze Švýcarska

Světový šampionát v Dánsku zná poslední čtyři účastníky a dnešní program zodpoví otázku, kdo si zahraje o mistrovský titul. V úvodním semifinále se střetnou obhájci zlata Švédové proti Američanům, druhou dvojici tvoří Kanada se Švýcarskem, které ve čtvrtfinále překvapivě vyřadilo výběr Finska. Oba zápasy můžete sledovat živě na programu ČT sport a na webu ctsport.cz. Utkání Švédsko – USA od 15:00, duel Kanada – Švýcarsko pak od 19:00.

Utkání USA - Švédsko
zdroj: Reuters autor: WOLFGANG RATTAY

Američané se zatím prezentují výbornými výkony, prohráli jen v závěrečném utkání v základní skupině s Finskem (2:6). Mezi nejlepším kvartetem jsou počtvrté za posledních šest šampionátů.

Výběr USA je hodně hladový po úspěchu i proto, že od zlata v roce 1960 dosáhl jen pětkrát na medaili, která měla pokaždé bronzovou hodnotu (1962, 1996, 2004, 2013 a 2015). "Máme spoustu šikovných hráčů, letos ještě více než obvykle. Všichni chtějí vyhrát. Nepřijeli jsme sem jenom pro zábavu," řekl útočník Alex DeBrincat.

Švédové jsou podobně jako loni papírově zřejmě nejsilnějším výběrem, jenže ani jim se nevyhnuly slabší chvilky a postup ve čtvrtfinále s Lotyšskem si vybojovali po těsné výhře 3:2. "Musíme se především semknout a hodně zredukovat počet vyloučení. S tolika vyloučenými nemůžeme na zlato dosáhnout," varoval útočník Viktor Arvidsson.

Zvláštní pozornost Švédů si patrně vyslouží útočník Patrick Kane, s 19 body (8+11) z osmi utkání nejproduktivnější hráč turnaje. "Je to sakra dobrý hráč. Nesmíme mu dát prostor a potřebujeme mu ten zápas co nejvíce ztížit," plánoval útočník Adrian Kempe. "Je to o tom, abychom byli připravení na cokoliv, když má puk, protože je vždy schopen najít nějaké řešení," dodal gólman Anders Nilsson.

Kanada chce po loňské finálové porážce s Tre kronor zpět na trůn, na němž byla po triumfech v letech 2015 a 2016. Má další příležitost k dorovnání počtu 27 titulů, které má Rusko v součtu s úspěchy bývalého Sovětského svazu.

"Možná jsme nebyli v úplně nejlepší formě v zápasech ve skupině, ale s Ruskem už jsme byli nebezpeční. A povedlo se nám hodně dobrých věcí," pochvaloval si po výhře 5:4 v prodloužení kanadský kapitán Connor McDavid.

Sport
zdroj: ČT4

Zaskočí Švýcaři po Finsku také Kanadu?

Švýcarsko si zahraje závěrečné boje o medaile počtvrté za posledních 26 let. Šampionáty 1992 a 1998 Švýcaři zakončili na čtvrtém místě, před pěti lety získali stříbro, čímž zopakovali historicky nejlepší umístění z roku 1935. Na kontě mají i šest bronzů. "Postavit se teď Kanadě bude pro nás další velkou výzvou," uvedl obránce Roman Josi.

"Tohle je ohromně vzrušující pro celý švýcarský hokej," radoval se útočník Timo Meier z postupu přes Finy díky obratu ve druhé třetině z 0:1 na 3:1.

"Rozhodně ale nejsme uspokojení. Chceme pokračovat dál. Máme tu skvělou partu, a když hrajeme jako tým, máme šanci uspět. Kanada má v týmu hráče z NHL, ale pro nás je to velká příležitost ukázat, co umíme. Na sobotu budeme dobře připravení," řekl Meier.

Zápas Švédsko - USA začne v kodaňské Royal Areně v 15:15, úvodní buly druhého semifinále mezi Kanadou a Švýcarskem bude vhozeno o čtyři hodiny později. Závěrečné medailové boje se odehrají v neděli rovněž v Kodani.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Rusko - Kanada
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články