Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kanada s McDavidem tvrdě narazila proti Finsku. Hvězdný souboj vyzněl pro Aha

Suomi si vyšlápli na nabitý kanadský výběr a ve šlágru skupiny B vyhráli jednoznačně 5:1. Jako klíčové se ukázaly zbytečné fauly Kanaďanů, po kterých Finové trestali v přesilovkách, když dvě z nich využili. Duel mezi největšími hvězdami ovládl Sebastian Aho, který předčil Connora McDavida v pomyslném minizápase.

Connor McDavid z Kanady (vlevo) a Sebastian Aho z Finska
zdroj: Reuters autor: DAVID W CERNY

Kanaďané upustili od disciplinované hry na turnaji a v souboji s Finskem se nezvykle dopustili deseti menších trestů. Suomi už v první třetině dva fauly potrestali a náskok 3:1 z úvodní části si udrželi až do závěru, kdy se prosadili Tolvanen s Teräväinenem. Frustrovaní hokejisté javorových listů se na obrat nezmohli.

V souboji dvou největších hvězd na obou stranách vyšel vítězně Sebastian Aho. Nejproduktivnější hráč Finů si v utkání připsal sice jen jednu přihrávku, ale na ledě byl u tří vstřelených branek. Naopak kapitán Kanady Connor McDavid se z individuálních akcí neprosadil, byl u dvou obdržených branek (-2) a nepovedený výkon korunoval na konci utkání čtyřminutovým trestem za nebezpečnou hru vysokou holí.

Finové měli dva dny volna na to, aby zpytovali svědomí po porážce 2:3 s domácím Dánskem. A zjevně jim přišly vhod, protože Kanadě za celý zápas nedali prakticky možnost pomýšlet na úspěch.

"Myslím, že jsme potvrdili, že se můžeme herně rovnat těm nejlepším a ty nejlepší klidně i porážet. V pár věcech se musíme ještě zlepšit, ale byl to pro nás dobrý výsledek. Povedlo se nám naskočit zase zpět po minulém utkání," pochvaloval si útočník Kasperi Kapanen.

"Dávali si dobře puk a předvedli spoustu pěkných akcí," ocenil sportovně soupeře kanadský útočník Bo Horvat. "Makali naplno a nenechali nám zrovna moc prostoru. Hráli výborně přesilovky a jejich gólman byl senzační," dodal Horvat.

Oba celky si v úvodu zkusily hru v početní výhodě. Při té finské zámořský celek přečkal ještě bez úhony závar po Nutivaarově ráně, ale pak prověřil pozornost McElhinneyho z nulového úhlu z rohu kluziště Rantanen a po Schennově teči mohl slavit první trefu v zápase.

Kanaďanům stačily na odpověď dvě minuty a pět vteřin, když Pageau rovněž tečovanou ránou vyrovnal. Jenže ve 14. minutě sklepl Pesonen Nutivaarovo nahození těsně před McElhinneym a Finové byli opět o krůček napřed. O chvilku později Rantanen využil další přesilovku, když dostal hodně času na zakončení. McElhinneyho pak nahradil Kuemper.

Ve 25. minutě měl jedinečnou příležitost ke snížení McDavid. V početní výhodě zakončoval už do prázdné branky, ale trefil držadlo hole Heiskanena, který se snažil ještě zachránit situaci, což se mu nakonec s velkou porcí štěstí povedlo.

Jinak ale prostřední dějství nabídlo především vyloučeními rozkouskovanou hru, v početních výhodách už se ani jednomu týmu skórovat nepodařilo. Nepovedený výkon Kanady podtrhla 46. minuta, když Kuemperovu rozehrávku zachytil Tolvanen a s přehledem přidal čtvrtou trefu Finů. Jen o deset vteřin později uzavřel výsledek povedenou ranou Teräväinen, jemuž nabil Aho.

"Nejsem si jistý tím, zda byla hlavním problémem špatná disciplína, ale možná jsme byli trochu líní. Pak jsme si pomáhali hákováním, když jsme se snažili někoho dohnat. Když hrajete takhle, pak vám nic jiného nezbývá než držet a hákovat," uvedl hvězdný útočník Connor McDavid.

Kanada - Finsko 1:5 (1:3, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 11. Pageau (Horvat) - 9. Rantanen, 14. Pesonen (Nutivaara, Tolvanen), 17. Rantanen (Mikael Granlund, T. Teräväinen), 46. Tolvanen, 46. T. Teräväinen (Aho, Kivistö). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Olenin (Rus.) - Goljak (Běl.), Šefčík (SR). Vyloučení: 11:8. Využití: 0:2. Diváci: 9313.

Kanada: McElhinney (17. Kuemper) - Vlasic, Ekblad, Edmundson, Parayko, R. Murray, Pulock, Nurse - Nugent-Hopkins, McDavid, Schwartz - Josh Bailey, R. O'Reilly, B. Schenn - Dubois, Horvat, Pageau - Beauvillier, Barzal, Eberle - Jost. Trenér: Bill Peters.

Finsko: Säteri - Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola - K. Kapanen, Mikael Granlund, Rantanen - Savinainen, Aho, T. Teräväinen - Tolvanen, Manninen, Jormakka - Anttila, Pesonen, Mäenalanen. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články