Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kanada potvrdila nadvládu nad sbornou. O'Reilly vystavil Rusům stopku

Přesilové hry a trpělivost Kanaďanů rozhodly čtvrtfinálový duel s Ruskem. Vyrovnané utkání zlomil až v nastavení specialista Ryan O'Reilly a po vítězství 5:4 v prodloužení si Kanada znovu zahraje o medaile. Sborné nestačilo ani trojité srovnání průběžného stavu, naopak javorové listy potvrdily, že se jim proti Rusům daří. Kanaďané se utkají o postup do finále se Švýcarskem, přímý přenos utkání sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v sobotu od 18:50.

Utkání Rusko - Kanada
zdroj: ČTK autor: ZUMA/Petter Arvidson

Ruští olympijští vítězové končí na světovém šampionátu už ve čtvrtfinále. V duelu o postup do bojů o medaile rozhodovaly kanadské přesilovky a jako rozdíloví se ukázali dva muži z celku javorových listů. Kapitán mužstva Connor McDavid režíroval tři góly v početní výhodě včetně akce při vítězné brance Ryana O’Reillyho.

O’Reilly, specialista na kanadský úspěch v soubojích s Ruskem, zařídil vítězství Kanady stejně jako před rokem na šampionátu v Kolíně nad Rýnem. V prodloužení dostal perfektní přihrávku od McDavida a poslal Kanadu dál. Sborná tak padla s tradičním rivalem potřetí v řadě na mistrovství světa.

"Bylo to neuvěřitelné. Ani nevím, jak se mi to podařilo. Upřímně řečeno jsem toho moc neudělal. Jen jsem nastavil hokejku," uvedl O'Reilly a ocenil přihrávku hvězdného útočníka McDavida.

Ani trojité vedení v utkání ale Kanadě nestačilo a z jasného zápasu bylo nakonec pořádné čtvrtfinálové drama. Rusové dokázali v utkání držet s Kanaďany krok a nebýt vyloučení Kaprizova v prodloužení, mohly se javorové listy ještě strachovat o konečný výsledek.

V nastavení ale přišla další McDavidova chvíle. Po Ekbladově přiťuknutí vybídl kanadský kapitán tradičního střelce důležitých gólů O’Reillyho, který zvládl souboj na brankovišti s ruským obráncem a perfektní tečí poslal Kanadu do semifinále. "Můj trest vše rozhodl. Porušil jsem pravidla, ale nemyslel jsem si, že to rozhodčí zapíská," řekl Kirill Kaprizov.

McDavid se činil už v základní hrací době. Nejprve byl u prvních dvou gólů, po kterých vedla Kanada už 2:0. Jenže Rusové zareagovali na branku Nugenta-Hopkinse už po 62 sekundách a první vyrovnání zařídil Barabanov. Kanaďané šli ještě dvakrát do vedení, ale jak Andronov, tak Anisimov dokázali zareagovat a vynutili si prodloužení.

Šesťorkin, který dostal v ruské brance překvapivě přednost před Košečkinem, ale v nastavení nestačil v 65. minutě na chytrou akci soupeře, který tak prodloužil vítěznou sérii proti sborné. Po výhrách na šampionátech 2015 a 2017 a také na Světovém poháru 2016 prodloužila Kanada nadvládu nad Ruskem a může dál živit naději na 27. zlato, kterým by se dotáhla na odvěkého rivala.

"Přesilovky jsou důležité. V základní skupině se nám moc nedařily, ale dnes jsme v nich byli hodně nebezpeční. Udělali jsme v nich hodně dobrých věcí," pochvaloval si McDavid.

Rusko - Kanada 4:5 v prodl. (0:1, 2:1, 2:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 33. Michejev (Anisimov, Zajcev), 38. Barabanov (Dadonov), 49. Andronov (Zajcev, Sošnikov), 55. Anisimov (Grigorenko, Zajcev) - 5. Parayko (McDavid, Eberle), 32. Nugent-Hopkins (McDavid, Parayko), 48. Turris (Schwartz), 53. Dubois (Jost), 65. O'Reilly (McDavid, Ekblad). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Rantala - Sormunen (oba Fin.), Oliver (USA). Vyloučení: 4:1. Využití: 0:3. Diváci: 9017.

Rusko: Šesťorkin - Gavrikov, Kiselevič, Něstěrov, Zajcev, Jakovlev, Bereglazov, Chafizullin - Michejev, Andronov, Sošnikov - Gusev, Dacjuk, Kaprizov - Bučněvič, Anisimov, Grigorenko - Dadonov, Kablukov, Barabanov - Šalunov. Trenér: Ilja Vorobjov.

Kanada: Kuemper - Vlasic, Parayko, Ekblad, Edmundson, Murray, Nurse - Nugent-Hopkins, McDavid, Schenn - Turris, O'Reilly, Schwartz - Jost, Dubois, Bailey - Barzal, Horvat, Pageau - Eberle. Trenér: Bill Peters.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články