Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Elitní švédská formace úřadovala. Češi prohráli 2:3

Čeští hokejisté v druhém utkání světového šampionátu i přes velké úsilí na protivníka ze Švédska nestačili. Hráči ze Skandinávie se brzy ujali dvoubrankového vedení. Filip Hronek sice ve druhé třetině snížil, Tomáš Hyka stačil odpovědět i na třetí švédský gól, ale to bylo vše. Dalším soupeřem národního týmu bude v úterý večer Švýcarsko.

Česko - Švédsko
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Rickard Rakell, Mattias Janmark a Mika Zibanejad. Tři útočníci elitní švédské formace, kteří si udělali z české obrany tréninkové kužely. Jejich převaha rozhodla. Puky neodhazovali, s rozmyslem si ho předávali a Češi před svým brankářem často nevěděli, kam dřív skočit.

V 5. minutě otevřel skóre Rakell, o tři minuty později přidal v přesilovce druhou trefu Janmark a na 3:1 zvýšil po Hronkově gólu z druhé části Mika Zibanejad. Hyka pak už jen korigoval.

Do zápasu nemohl naskočit Martin Nečas, který se zranil po pádu na mantinel v sobotním úvodním utkání proti Slovensku. Devatenáctiletý talent má naražené rameno i kyčel a o jeho dalším možném startu na turnaji se teprve rozhodne. Češi hráli opět se sedmi beky a jen s 11 útočníky.

Premiérově na velké akci se v brance představil David Rittich. A poprvé se musel činit už ve druhé minutě. Od počátku se Švédové prezentovali tvořivým výkonem a česká obrana se měla co otáčet. Před Hellbergem ovšem dokázali zahrozit i Češi – Faksa si efektně obhodil obránce, ale nestačil zakončit.

V 5. minutě se k puku na hranici kruhů dostal úplně volný Rakell a k tyči chladnokrevně zakončil. Švédové byli na koni. Moravčík dostal dvě minuty za nedovolené bránění a přesilovku záhy využil Janmark.

V 9. minutě se dopředu vydali Češi, jenže Plekanec zakončil až příliš přesně, puk se odrazil od horní tyče. Jinak ale hrozili hokejisté tří korunek. První formace si dělala s českou obranou, co chtěla.

Červenka s Hykou mohli hned v úvodu druhé třetiny z přečíslení snížit, ale Hellberg byl proti. Naopak na druhé straně Švédové sevřeli soupeře v třetině a vynutili si Šulákovo vyloučení. Zatímco Češi se ubránili víceméně bez problémů, v následné české přesilovce zahrozil z dorážky Červenka.

Snížit se ale podařilo až v další početní výhodě, a to hned dvojnásobné. Hronek se na modré nerozpakoval a mířil přesně pod horní tyčku.

Rittich musel na začátku třetí třetiny čelit několika šancím, ale na přesný bekhend Zibanejada byl krátký. Sporadicky si pak ještě český tým připravil nadějné příležitosti, v jedné z největších se ocitl před Hellbergem Hyka, ale švédského gólmana střelou z mezikruží nepřekonal.

Štěstí měl český útočník až v 56. minutě, když přesnou trefou v další přesilové hře provětral síťku za Hellbergovými zády. Závěrečná power-play už k vyrovnání nevedla.

ČR - Švédsko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 34. Hronek (Červenka, Hyka), 56. Hyka (Faksa) - 5. Rakell (Janmark, H. Lindholm), 8. Janmark (Rakell), 44. Zibanejad (Rakell). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Olenin (Rus.) - Fluri (Švýc.), Goljak (Běl.). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. Diváci: 12 490.  

ČR: Rittich - Gudas, Jordán, D. Sklenička, Moravčík, Šulák, Polášek, Hronek - Hyka, Faksa, Červenka - Nestrašil, Plekanec, Jaškin - Řepík, Horák, D. Kubalík - Chytil, Kousal. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Švédsko: Hellberg - A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, H. Lindholm, Wikstrand, E. Gustafsson - Rakell, Zibanejad, Janmark - E. Pettersson, Backlund, Nyquist - Pääjärvi, J. Larsson, J. de La Rose - L. Andersson, Kempe, Everberg. Trenér: Rikard Grönborg a Johan Garpelöv.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články