Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Červenka nedává góly, ale chce medaili: Musíme pro to udělat všechno

Zatím na světovém šampionátu gól nedal. Kapitán českého hokejového týmu Roman Červenka se to ale snaží brát s nadhledem a myslí hlavně na týmový úspěch. Dvaatřicetiletý mistr světa z roku 2010 získal rok poté i bronz v Bratislavě, touží hlavně ukončit šestileté čekání českého celku na medaili.

Roman Červenka
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Jak je člověk starší, tak nikdy neví, které mistrovství pro něj bude poslední. Zase je tu velká šance něco udělat. Když jsem byl mladší, tak jsem si říkal, že to přijde každý rok, ale časem vidím, že to tak není. Musíme pro tu letošní udělat všechno," řekl Červenka.

S devatenácti střelami na branku je na turnaji třetím nejaktivnějším českým střelcem za útočníkem Michalem Řepíkem a obráncem Liborem Šulákem (oba 20 střel), ale zatím má jen dvě gólové asistence. "Snažím se to brát pozitivně. Já jsem sem nepřijel vyhrát nějaké střelce. Byl bych rád, kdybych dal gól. Na druhou stranu jsem přijel udělat nějaký týmový úspěch a na to ta šance furt je. To je jediné, na co se soustředím," uvedl Červenka.

Střelecký půst nechce svádět na smůlu. "Když člověk vidí nějaké góly, tak to tam kolikrát jen tak propadne. Teď tam prostě takový nespadne. Nějak extrémně mi to nevadí. Snažím se, abych pomohl jakkoliv a byl na ledě každé střídání platný. Je opravdu jedno, kdo dá gól. V důležitý moment jde jen o to, abychom po zápase měli o gól navíc a šli dál. Když budeme mít medaili a já nedám gól, budu s tím úplně v pohodě," prohlásil.

Před sebou má desáté čtvrtfinále na velké mezinárodní akci, z toho šesté z toho proti USA. Z možných soupeřů si podle něj bylo těžké vybírat. "Jsou to všechno vyrovnané týmy. Kanada působí nejsilněji, ale paradoxně taky není podle těch výsledků suverénní. Musíme se připravit sami na sebe, na svůj výkon a porazit kohokoliv," podotkl Červenka.

Účastník osmého mistrovství světa, tří olympijských her a Světového poháru v roce 2016 prožil zatím na ledě pět úspěšných bitev o semifinále a čtyři neúspěšné. "Kolín (nad Rýnem) 2010 je ale specifický tím, že jsme tam přes dvoje nájezdy došli až do finále, kde se pak bralo zlato. Zažil jsem i vyhraná čtvrtfinále, pak z toho bylo jen čtvrté místo, což to trochu zhatí a není to příjemné," prohlásil Červenka.  

Největší zklamání prožil na startu play-off před dvěma roky v Moskvě. "Hráli jsme dobrý hokej, byla super atmosféra v týmu, skupinu jsme zvládli výborně a mrzí mě, že jsme prohráli s Amerikou na penalty. Tak to ale někdy je," uvedl Červenka.  

Cesta za zlatem v roce 2010 je pro něj stále hnacím motorem. "Zažít něco podobného by bylo krásný, od toho jsme zatím daleko. Každá medaile by byla velký úspěch. Teď musíme ve čtvrtek zvládnout důležitý zápas, až po něm může přijít další důležitý zápas. Dál nemůžeme zatím přemýšlet," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články