Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Aho "přihrál" Česku čtvrtfinálového soupeře, národní tým čekají USA

Po vzájemném souboji o první místo ve skupině B slaví Finsko. "Suomi" přejeli bohorovný výběr Spojených států amerických, zvítězili jednoznačně 6:2 a ve čtvrtfinále narazí na Švýcarsko. Zámořský soupeř se ve čtvrtek utká s českým národním týmem. V očekávaném šlágru byli opět vidět nejproduktivnější hráči světového šampionátu. Sebastian Aho zazářil hattrickem a vede o bod před Patrickem Kanem, který kontroval bilancí 1+1.

Sebastian Aho (vlevo) se raduje z gólu proti USA
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Dosud neporaženým Američanům stačil v bitvě proti Finům k vítězství v základní skupině bod. Po úvodním dějství však prohrávali 0:2 a poprvé se prosadili až při čtyřbrankovém manku v závěrečné desetiminutovce. I proto svěřenci trenéra Lauriho Marjamäkiho deklasovali i druhého neevropského favorita mistrovství světa. V sobotu si totiž poměrem 5:1 pochutnali na Kanadě.  

"Máme tady hodně šikovných kluků, a to jak v útoku, tak v obraně," prohlásil kapitán vítězného týmu Mikael Granlund. "I proto můžeme hrát hodně s pukem. Dnes jsme hráli proti výbornému celku a potřebovali jsme i dobře bránit. Udrželi jsme je pouze na dvou gólech a náš gólman byl znovu skvělý," pochválil Granlund brankáře Harriho Säteriho, jenž si připsal 35 úspěšných zákroků.

Američané byli v první třetině aktivnější, ale jako by jim chyběla šťáva a větší chuť. Když se k tomu přidal nejistý Kinkaid v brance, nevěstilo to nic dobrého. Aho skóroval poprvé v 10. minutě pokusem od zadního hrazení prostřednictvím odrazu o Kinkaida, v 18. minutě se navíc gólman USA špatně zorientoval po odrazu puku od mantinelu a pohotový Aho snadno zdvojnásobil náskok Seveřanů.

Finové zápas kontrolovali i ve druhém dějství a v končící 38. minutě přidali další gól. Na střelu od modré sice stihl Kinkaid zareagovat, jenže dojíždějící Rantanen byl u odraženého puku nejrychleji a po krátké kličce do bekhendu s přehledem zakončil - 3:0. Anttilova dorážka ve 48. minutě pak definitivně rozhodla o pořadí ve skupině.

Přesto se Američané ještě postarali o zajímavý závěr, neboť při vyloučení Koivista sáhli už devět minut před koncem ke hře bez gólmana a Kane snížil. V 54. minutě přidal pátou trefu "Suomi" v přesilovce Kapanen, ale Ryan bleskově opět korigoval. Za stavu 5:2 mohl následně z pár centimetrů dorazit kotouč do prázdné branky Larkin, nicméně nepřetlačil Heiskanena.

Američané pak znovu sáhli k power-play, při které těsně bráněný Aho nejprve netrefil prázdnou branku, ale puk se mu od zadního hrazení odrazil ideálně zpátky a snadno jej doklepl – 6:2.

"Bylo to pro nás čím dál více frustrující. Takhle nás na turnaji ještě nikdo nepřejel, ale je rozhodně lepší prohrát teď než později," uvedl americký bek Will Butcher. "Myslím, že jsme dnes nebyli vůbec připravení, zatímco soupeř odehrál dobrý zápas a odrážel se k němu puk, ale tak to někdy v hokeji chodí. Poučíme se. Musíme hrát ve čtvrtek rozhodně lépe. A my lépe hrát budeme," ujistil Butcher.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:

Skupina B (Herning): Finsko - USA 6:2 (2:0, 1:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 11. Aho (Savinainen), 18. Aho (Nutivaara), 38. Rantanen (Nutivaara, Mikael Granlund), 48. Anttila (Manninen), 54. K. Kapanen (Tolvanen, Savinainen), 57. Aho (Kivistö) - 52. P. Kane (McAvoy), 55. D. Ryan (P. Kane, Kreider). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Sjöqvist - Malmqvist (oba Švéd.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 6343. 

Finsko: Säteri - Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola - Tolvanen, Mikael Granlund, Rantanen - Savinainen, Aho, T. Teräväinen - K. Kapanen, Manninen, Jormakka - Anttila, Pesonen, Mäenalanen. Trenér: Lauri Marjamäki.

USA: Kinkaid - Martinez, C. Murphy, McAvoy, Butcher, N. Jensen, Pionk, Hughes - Atkinson, Bonino, P. Kane - A. Lee, D. Larkin, J. Gaudreau - Kreider, White, DeBrincat - Gibbons, D. Ryan, Coleman. Trenér: Jeff Blashill.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články