Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

USA: Odvážně létat nad ledem by se jim líbilo. Kam ale američtí mladíci dopadnou?

Kolín nad Rýnem - Nebyl to pro ně vůbec špatný turnaj, i když nakonec skončil zklamáním. Američtí hokejisté před rokem v Rusku nehráli špatně, na medaili ale nedosáhli. Změní se to na letošním světovém šampionátu a dojde znovu na dravou americkou hru bez špetky sebezáchovy?

Slavící američtí hokejisté
zdroj: Reuters autor: Aaron Doster

Americké výběry tradičně spoléhají na mladé, dravé a talentované hráče, kteří svou kariéru mají z velké části ještě před sebou. A často jim to vychází na medailová umístění. Nikoliv ovšem v roce 2016. V Rusku se nejprve američtí hráči stali katy českých hokejistů, které vyřadili v těsném a pro Českou republiku nakonec nadmíru bolestivém čtvrtfinále (2:1 SN).

To ale byla poslední radost pro hokejisty s písmeny U, S a A na dresu. V semifinále totiž čekala Kanada, a to nikdy nevěstí nic dobrého. V dramatickém duelu chyběla nakonec Američanům jediná branka, aby zápas dovedli do prodloužení - a tam třeba soupeře zaskočili. Porážka (3:4) ale vedla Spojené státy v systému turnaje do souboje o bronz, kde víc motivace předvedli domácí Rusové (2:7).

Jaké jsou letošní vyhlídky? Trenér Jeff Blashill zveřejnil třiadvacetičlennou nominaci, v níž figuruje hned devatenáct hokejistů, kteří už dobře znají kluziště klubů nastupujících v NHL. V brance to je například zkušený Jimmy Howard z Detroitu Red Wings, který má za sebou množství sezon v nejprestižnější soutěži světa.

zdroj: ČTK/AP

Zkušenost ne, dravost ano

Zkušenost ale jinak nepatří - jako už tradičně - k silným stránkám amerických výběrů. Nahrazuje ji dravost a v americkém týmu je spousta hráčů, kteří se chtějí na mezinárodním turnaji prosadit. Pro čtyři hokejisty z výběru (Cal Petersen, Daniel Brickley, Anders Bjork a Jordan Greenway) navíc může jít o vstupenku do některého z týmů v NHL - všichni totiž ještě nastupují v nižších soutěžích.

Kouč Blashill pak jako poslední do týmu povolal obránce Charlieho McAvoye a Trevora Van Riemsdyka, přičemž hlavně druhý jmenovaný má už za sebou solidní porci zápasů v NHL. V uplynulém ročníku odehrál v dresu Chicaga, které neslavně vypadlo v 1. kole play-off, osmapadesát zápasů. Kádr doplnil také jeho spoluhráč Nick Schmaltz, jenž ve své debutové sezoně bodoval v 61 duelech osmadvacetkrát.

Američané spoléhali, že by je mohl na světovém šampionátu posílit Patrick Kane - hvězda Chicaga se ale nakonec omluvila. Stejně tak tomu bylo v případě loňské jedničky draftu Austona Matthewse, jehož Toronto je také už ze hry v NHL. Nebýt jejich omluvenek, mohli oba patřit k nejzářivějším hvězdám mistrovství.

Spojené státy nastoupí ve skupině A, která své zápasy hraje v německém Kolíně nad Rýnem. Mezi soupeři najdeme bojovné domácí hráče, severské výběry silného Švédska a ambiciózního Dánska, nevyzpytatelné Lotyše, outsidery z Itálie, nepředvídatelné Slováky a pak také soupeře z loňského duelu o bronz Rusy.

Postup ze skupiny je pro Američany jako v kterémkoliv jiném roce povinností. Na papíře se schovávají na pozici třetího nejsilnějšího týmu skupiny za Švédskem a Ruskem. Ambiciózní a notně dravý tým se ale s pouhým postupem mezi osm nejlepších nespokojí a ani spokojit nemůže. Čekejme proto znovu frenetickou rychlost, nebojácnou odvahu a ztrátu sebezáchovy - neboť tak se Američané na světových šampionátech každým rokem projevují a jejich hra patří k ozdobám mistrovství.

Nominace hokejistů USA na MS v Kolíně nad Rýnem a Paříži (5.-21. května):

Brankáři: Connor Hellebuyck (Winnipeg/NHL), Jimmy Howard (Detroit/NHL), Cal Petersen (University of Notre Dame/NCAA),

Obránci: Charlie McAvoy (Boston/NHL), Daniel Brickley (Minnesota State University/NCAA), Danny DeKeyser (Detroit/NHL), Noah Hanifin (Carolina/NHL), Connor Murphy (Arizona/NHL), Trevor van Riemsdyk (Chicago/NHL), Jacob Trouba (Winnipeg/NHL),

Útočníci: Christian Dvorak, Clayton Keller (oba Arizona/NHL), Anders Lee, Brock Nelson (oba NY Islanders), Anders Bjork (University of Notre Dame/NCAA), Nick Bjugstad (Florida/NHL), J.T. Compher (Colorado/NHL), Andrew Copp (Winnipeg/NHL), Jack Eichel (Buffalo/NHL), Johnny Gaudreau (Calgary/NHL), Jordan Greenway (Boston University/NCAA), Dylan Larkin (Detroit/NHL), Nick Schmaltz (Chicago/NHL).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články